Zwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard

10 maart 2024 16:27

Zwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Het is Ajax vandaag niet gelukt om te winnen van Fortuna Sittard. Na een 1-0 ruststand door een doelpunt van Kenneth Taylor, kwam Fortuna Sittard op 1-2 door doelpunten van Duarte en Sierhuis. Brian Brobbey bracht Ajax vlak voor tijd weer op gelijke hoogte.

Zoals de laatste weken begon Ajax weer in een 5-4-1 opstelling, maar wel twee andere spelers ten opzichte van de wedstrijden tegen FC Utrecht en Aston Villa. Devyne Rensch werd geschorst en Brian Brobbey werd rust gegund. Josip Šutalo en Chuba Akpom namen hun plekken in.

Het eerste schot was van Fortuna Sittard, nadat de verdediging van Ajax een bal uit een vrije trap niet weg kreeg en Sierhuis kon schieten. De spits met een verleden in Amsterdam zag Ramaj redden op zijn schot.

De allereerste kans voor Ajax was gelijk raak. Kenneth Taylor kon makkelijk opstomen tot hij van net buiten de 16 een schot waagde en de bal achter Verrips zag eindigen en Ajax na 8 minuten op 1 -0 zette.

Chuba Akpom kreeg na 11 minuten een grote kans om zijn basisplaats te bekronen na een slimme pass van Hlynsson, maar de Brit schoot tegen Verrips.

Na een handsbal van Akpom mocht Özyakup aanleggen voor een vrije trap, maar de ging over. Šutalo gaf onnodig een hoekschop weg, nadat hij slecht een bal aannam en uit de daaropvolgende corner kon Guth bijna binnen koppen, maar gelukkig ging de bal naast de goal.

Een kleine tien minuten voor rust kwam Taylor aan de bal na een mooie counter en via de een-twee met Henderson was de middenvelder dicht bij zijn tweede doelpunt. Uit de corner hierna van Henderson kopte Kaplan op doel, maar deze werd weggekopt bij de paal door Pinto.

De ploegen gingen de rust in met 1-0, waardin ook niet gewisseld werd.

Binnen 3 minuten na de rust was het 1-1. Duarte veroverde de bal op het middenveld en na een combinatie met Lonwijk mocht de middenvelder uithalen en verraste Ramaj in de korte hoek.

Fortuna ging er in geloven en Ajax oogde onzeker. Sosa ging niet zorgvuldig om met het balbezit en verspeelde deze. Gelukkig ging het schot van Özyakup over.

Bij een gelijke stand na een uur spelen zag Van ’t Schip toch de noodzaak om Brobbey in te gaan brengen, om Ajax meer aanvallende stootkracht te geven. Samen met Branco van den Boomen en Carlos Forbs kwam hij erin. Hlynsson, Mannsverk en Sosa gingen naar de kant.
Na een combinatie met Akpom kreeg Taylor zijn derde grote kans, maar hij zag zijn schot geblokt worden.

De ArenA werd een stuk stiller toen Fortuna Sittard na 65 minuten op 1-2 kwam. Van den Boomen speelde Akpom in, die niet goed oplette en de bal verspeelde. Córdoba waagde een schot wat door Kaplan werd geblokt, maar precies goed viel voor Sierhuis die zijn oud werkgever pijn deed en de ploeg uit Sittard de voorsprong bezorgde.

Het leek nog erger te worden 5 minuten na de achterstand. Uit een vrije trap van Ajax die werd verdedigd, verspeelde Gooijer de bal net over de middenlijn. Fortuna kon er met 3 aanvallers tegen 2 verdedigers uitkomen en Córdoba kwam vrij voor Ramaj. Maar de Duitser stond paraat en voorkwam dat Fortuna op een marge van 2 goals kwam.

Uit een vrije trap van Henderson kreeg Brobbey een kopkans op de gelijkmaker, maar hij kopte over de goal. Een paar minuten later kreeg de spits een mooie voorzet van Branco van den Boomen, maar Verrips wist te redden.

Voor de laatste 10 minuten kwam Anton Gaaei voor Tristan Gooijer.

Ajax bleef druk zetten, maar kreeg het niet voor elkaar om echt uitgespeelde kansen te creëren. Van den Boomen waagde nog een schot van buiten de 16, maar weer redde Verrips.

Via een late treffer kwam Ajax op 2-2. De corner van Henderson kwam bij Šutalo die de bal op doel schoot en dat tegen Brobbey deed. De spits kreeg de bal tegen de borst en daarna voor zijn voeten en schoot de bal binnen.

In de laatste minuut van de blessuretijd pakte Kaplan nog geel voor een overtreding op da Cruz.