Ajax geeft overwinning in de blessuretijd weg tegen NEC

18 februari 2024 16:29

Ajax geeft overwinning in de blessuretijd weg tegen NEC; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag in blessuretijd 2 punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen NEC. Brian Brobbey en Forbs scoorden en Hato scoorde in eigen doel. In blessuretijd maakte Roberto González de late gelijkmaker voor de bezoekers.
Jayden Banel maakte zijn basis debuut en Julian Rijkhoff maakte in de blessuretijd zijn debuut in de Eredivisie.

De thuisploeg mistte vandaag Steven Berghuis, nadat afgelopen donderdag ook al Steven Bergwijn ontbrak. Jayden Banel mocht zijn debuut in de basis maken. Daarnaast keerde Benjamin Tahirović terug in de basis, wat ten koste ging van Chuba Akpom.

Na 6 minuten kwam Ajax op voorsprong door een aanval die via Henderson en Taylor uiteindelijk door Brobbey werd klaargelegd voor Banel. Via Brobbey werd Cillessen uiteindelijk verrast door het veranderen van richting en zo kwam Ajax op 1-0. De VAR keerde het doelpunt toe aan Brobbey.

NEC kreeg een snelle kans op de gelijkmaker, maar het schot van Bart van Rooij werd gered door Ramaj. De volgende kans was voor Proper, maar ook dit schot leverde weinig problemen op voor de Duitse Ajax doelman.
In de 20e minuut mocht Henderson aanleggen voor een vrije trap na een overtreding op Hlynsson, maar het schot van de Brit was wel geplaatst maar niet hard. Cillessen kon simpel redden.

Sontje Hansen kon na 25 minuten scoren in de stadion waar hij zijn debuut maakte in 2019. De aanvaller kon lang doorlopen, maar stuitte op Ramaj.

Brobbey vocht mooie duels uit met Philippe Sandler, waar beiden de grenzen opzocht. Brobbey kreeg helaas een aantal keer het nadeel van de twijfel.

Hoedemakers kreeg van grote afstand een schotkans, maar de bal ging richting de tweede ring.

Vlak voor rust gaf een aantal slordige passes een kans weg, waar de bal via Verdonk en Hansen bij Sano kwam, maar gelukkig was Ramaj snel zijn doel uit en blokte het schot van de Japanner.

In de rust geen wissels en de eerste kans na de thee was voor NEC. Hansen mocht voorgeven van Gooijer en Ogawa kon inkoppen, maar deed dat naast de goal van Ajax.

De eerste kansen voor Ajax waren voor Brobbey en Hlynsson, waar Brobbey op Cillessen stuitte en Hlynsson over schoot. Brobbey had echter al buitenspel gestaan, dus een doelpunt was niet door gegaan.

Jayden Banel kon niet verder na 57 minuten na een ingreep van Calvin Verdonk en werd vervangen door Forbs.

Na een uur spelen werd het 1-1 door een eigen doelpunt van Hato. Hansen bediende Chery die de bal voor de goal bracht. Ramaj kon niet bij de bal en Hato moest ingrijpen met Sano in zijn rug, maar met zijn sliding werkte hij de bal in het eigen doel.

Van ’t Schip voerde een dubbele wissel door na 65 minuten waar van den Boomen en Martha kwamen in de ploeg en Tahirović en Taylor gingen naar de kant. Martha ging rechts voorin spelen en Hlynsson zakte terug naar het middenveld.

Brobbey kreeg geel toen hij na een overtreding geen vrije trap kreeg en zijn onvrede uitte richting scheidsrechter Nijhuis.
Ramaj blonk uit toen Sandler Verdonk bediende en laatstgenoemde met een omhaal het probeerde, maar de Duitser snel reageerde en wist te redden.

Nadat een duel tussen Brobbey en Sandler niet als overtreding van de verdediger werd beschouwd kwam de bal bij Forbs, maar zijn schot werd makkelijk gered door Cillessen.

Henderson kreeg een kans na terugleggen van Brobbey, maar de bal ketste af op een verdediger en kon makkelijk worden gepakt door de Cillessen.

Na 75 minuten voerde NEC een driedubbele wissel door, waar de entree van oud-Ajacied Schöne noemenswaardig was. Zijn entree in de ArenA was namelijk zijn 434e duel, waarmee hij nu de buitenlanders met meeste wedstrijden in de Eredivisie is.

Met nog iets meer dan tien minuten te gaan kwam Ajax op 2-1 via Forbs. Hlynsson speelde Brobbey in, die de opkomende Forbs aan zag komen. De aanname van de Portugees was niet geweldig, maar half vallend werkte de vleugelaanvaller achter Cillessen.
Vlak voor het begin van de blessuretijd mocht Schöne nog aan zijn specialiteit wagen. Zijn vrije trap eindigde echter op de lat en ondanks dat Ramaj de bal even kwijt was ging de bal daarna achter.

Pereira schoot nog op doel uit een voorzet van Verdonk, maar dat was een makkelijke vangbal voor Ramaj.
Hierna mocht Julian Rijkhoff ook zijn Eredivisiedebuut maken, na afgelopen donderdag al te zijn ingevallen.

In de blessuretijd ging het toch nog mis voor Ajax. Schöne gaf voor, Ogawa kon niet aan de bal komen en Roberto González werkte van dichtbij binnen en zette de stand weer op 2-2.