Ajax wint gemakkelijk met 1-4 in Volendam

5 mei 2024 16:25

Ajax wint gemakkelijk met 1-4 in Volendam; image source: Pro Shots

Anderhalve week na de teleurstellende wedstrijd tegen Excelsior heeft Ajax een makkelijke wedstrijd gehad in Volendam. De Amsterdammers wonnen met 1-4 door doelpunten van Kenneth Taylor (2x), Brian Brobbey en Chuba Akpom. Door de nederlaag is FC Volendam gedegradeerd. Ajax houdt door de overwinning plek 5 in bezit.

In de wedstrijd moesten de Amsterdammers de geschorsten Steven Bergwijn en Benjamin Tahirović missen. Hun plaatsen werden overgenomen door de weer herstelde Jordan Henderson en Chuba Akpom. Steven Berghuis zat voor het eerst weer op de bank.

Na twee minuten een actie van Mika Godts die naar binnen trok en van buiten de 16 schoot, maar Backhaus kon makkelijk redden.

Volendam kreeg na 6 minuten een kans toen Johnson ver door kon lopen, maar net niet Vivaldo wist te bereiken na een voorzet vanaf de achterlijn. Uit het vervolg van de actie werd de bal weer voor de goal gegeven en dook Mirani op vlak voor Rulli. De doelman kwam wat onbesuisd uit en bracht Mirani ten val. Er werd gekeken naar een mogelijke strafschop en die was terecht geweest, mits Mirani geen buitenspel had gestaan op het moment van doorkoppen.

Een voorzet van Henderson werd door Akpom net over gekopt door de Engelsman. Kaplan bediende Brobbey, maar ondanks dat het schot wel hard was kon de doelman van Volendam zonder al te veel problemen redden. Ook een paar minuten later wist de Duitse doelman de Ajax-spits van scoren te houden.

In de 25e minuut werd het 0-1 voor de Amsterdammers via Kenneth Taylor. Rensch dribbelde de 16 in en speelde Akpom in. De aanvaller legde de bal klaar voor Taylor en met zijn linkerbeen passeerde hij Backhaus met een geplaatst schot.

Volendam kreeg snel een mogelijkheid maar Booth kon niet bij de pass van Twigt komen. In de 35e minuut kreeg Vivaldo een kopkans na een voorzet van Booth, maar deze kopbal ging niet op het doel van Rulli.

In de rust geen wissels aan beide kanten.

Johnson kreeg Volendam bijna direct na rust een kans op de gelijkmaker, mede omdat Šutalo niet goed ingreep. De linksbuiten lobde de bal over Rulli, maar de bal ging wel op de paal maar stuiterde niet op de lijn en eindigde in de armen van Rulli. Twigt kreeg een schotkans toen Hato een voorzet van Cox slecht verwerkte, maar de verdediger schoot tegen Vivaldo op.

Taylor schoot over na een aanval via Henderson en Akpom. Mika Godts schoot bij een actie vanaf links ruim naast.

Na 58 minuten breidde Ajax de marge uit en leek het lot van FC Volendam beslecht. Mika Godts kwam tot de achterlijn en gaf de bal voor de goal. Mio Backhaus tikte de bal weg, maar deed dat precies voor de voeten van Chuba Akpom die dankbaar de 0-2 binnen schoot.

Brian Brobbey was de maker van de 0-3 na 70 minuten spelen. Henderson speelde een lange bal op Rensch, die in twee instanties de bal bij Brobbey kreeg. Brobbey kapte Twigt uit en schoot de bal met zijn linkerbeen binnen.

De eerste wissels gelijk na de goal. Steven Berghuis maakte zijn terugkeer en ook Branco van den Boomen kwam in de ploeg. Mika Godts en Sivert Mannsverk gingen naar de kant.

De net ingevallen Berghuis gaf een mooie pass op Brobbey, maar zijn schot werd gered door Backhaus. Achteraf bleek het ook buitenspel te zijn van de aanvaller.

Het werd nog erger voor FC Volendam toen Kenneth Taylor zijn tweede maakte. Henderson gaf de lange bal op Taylor, die onderweg zich ontdeed van Buur en de 0-4 achter Backhaus schoot.

Ondanks dat de degradatie vandaag definitief werd voor Volendam konden ze 10 minuten voor tijd toch nog even juichen. Buur gaf voor en Benamar kopte de 1-4 binnen.

Ajax gebruikte het moment na de goal voor wederom een dubbele wissel. Silvano Vos en Kian Fitz-Jim kwamen in de ploeg voor Henderson en Brobbey. Julian Rijkhoff was de laatste wissel een paar minuten later toen hij in de ploeg kwam voor Chuba Akpom.

Steven Berghuis schoot het begin van de blessuretijd nog op doel, maar Backhaus kon makkelijk redden. Ook in de laatste minuut kreeg Berghuis nog een kans, maar weer redde Backhaus.