Ajax strijdend naar zege tegen Vitesse

26 september 2020 22:57

Ajax strijdend naar zege tegen Vitesse; image source: Pro Shots

Ajax heeft ook de derde competitiewedstrijd van dit seizoen weten te winnen. Zaterdagavond werd Vitesse in Amsterdam met 2-1 verslagen. In een vooral voor de neutrale toeschouwer heerlijke wedstrijd zorgen doelpunten van Quincy Promes en Antony voor de zege. Edson Álvarez werd in de eerste helft al met een rode kaart van het veld gestuurd.

Het duel in de Johan Cruijff ArenA begon spectaculair. Na 20 seconden kreeg Vitesse al een grote kans, terwijl nog geen minuut later Quincy Promes in het zijnet schoot. Ajax had het in de beginfase echter erg lastig met de Arnhemmers en wist een paar keer met moeite een achterstand te voorkomen. Aanvallend wist het er maar een paar keer uit te komen, maar dat deed het na 20 minuten spelen wel doeltreffend. Noussair Mazraoui rukte op naar voren en kon Promes in stelling brengen voor de 1-0.

Ajax kwam vanaf dat moment een stuk beter in de wedstrijd en kreeg ook mogelijkheden om voor rust de score verder uit te breiden. Omdat ook Vitesse echter vooral aan aanvallen dacht, ontstond een erg leuke wedstrijd met veel gevaar voor beide doelen. De ploeg van Erik ten Hag leek wel vrij eenvoudig het rustsignaal te halen, maar door een oliedomme actie van Edson Álvarez in de laatste minuut van de eerste helft veranderde dat volledig. De Mexicaan ging buiten het gezicht van scheidsrechter Van Boekel op het been van de tegenstander staan, maar omdat de VAR het wel zag werd Álvarez met een rode kaart van het veld gestuurd.

Niet alleen Ajax was het vanaf dat moment even kwijt, want ook de scheidsrechter had een paar vreemde acties. Omdat Daley Blind bleef protesteren kreeg de verdediger een gele kaart, maar de scheidsrechter besloot vervolgens ook om Vitesse een vrije trap te geven. Het zorgde voor een woedende Johan Cruijff ArenA, maar het cadeautje van Van Boekel werd door de Arnhemmers niet benut. De bal van Tannane ging net naast. Het betekende dat Ajax met rust nog wel de voorsprong in bezit had.

Ten Hag greep in de tweede helft direct in door Jurgen Ekkelenkamp in de ploeg te brengen. Het was al de tweede wissel van de wedstrijd omdat in de eerste helft Perr Schuurs met een blessure was uitgevallen. In de eerste minuten was het niet te merken dat Ajax degene was met een man minder, want het kreeg in korte tijd twee enorme kansen. Het was echter Vitesse dat na tien minuten spelen voor de gelijkmaker zorgde en dat was notabene voormalig Ajacied Riechedly Bazoer.

Beide ploegen gingen vervolgens vol voor de winst. Twintig minuten voor tijd was het Vitesse dat het de eerste grote mogelijkheid daarvoor kreeg toen een schot van Dasa door Blind net van richting werd veranderd en daardoor tegen de paal belandde. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Mohammed Kudus zette een lange rush in en gaf de bal aan Antony. De Braziliaan schoot de 2-1 vervolgens direct in de touwen. Een paar minuten later kon Promes het duel al definitief beslissen, maar zijn schot werd knap door doelman Pasveer gekeerd.

Het zorgde er voor dat het nog spannend leek te blijven in Amsterdam, maar in werkelijkheid kwam de ploeg geen moment meer in gevaar en wist het daardoor ook de derde wedstrijd in winst om te zetten.