AJAX WINT MET 0-2 BIJ PSV!

14 oktober 1923
-
-

Ajax heeft de cruciale topper in de strijd om de landstitel met 0-2 gewonnen bij PSV. In Eindhoven zette Ajax een enorme stap richting het kampioenschap via doelpunten van Arek Milik en Anwar El Ghazi.

Ajax begon heel scherp aan de wedstrijd. Het troefde PSV af en kwam al na 72 seconden op voorsprong. Joel Veltman gaf en heel vroege voorzet in de diepte, Arek Milik was scherp en kopte de bal over Jeroen Zoet in het doel. In die fase was Ajax duidelijk de sterkere ploeg. PSV was steeds te laat en had moeite met de scherpte van Ajax. Naarmate de eerste helft vorderde nam PSV de wedstrijd over en zette druk op Ajax. Het leverde diverse halve kansen op voor de thuisploeg. PSV schreeuwde om een penalty bij een actie van Bazoer op Guardado. Kuipers vond het echter te licht en wuifde het na overleg weg. Nog voor rust had Milik een unieke mogelijkheid op de 0-2. Hij zag Zoet op zijn weg.

Na rust stond Ajax qua veldbezetting veel beter. Daardoor kwam het nauwelijks meer in gevaar tegen PSV. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Ajax meer ruimte en kon PSV het niet meer belopen. Het geloof bij PSV zakte steeds verder weg. Een kwartier voor tijd bracht Ajax de genadeslag toen invaller El Ghazi de bal zuiver in de hoek schoof en Zoet kansloos liet. Ajax speelde vervolgens een gewonnen wedstrijd.

[video] Spelers Ajax uit hun dak na zege

Ajax alvast zeker van voorronde Champions League

De titel ligt voor het oprapen en alleen die zal tellen. Maar Ajax heeft zich inmiddels verzekerd ban minimaal voor de voorronde van de Champions League. Nummer drie Feyenoord kan Ajax inmiddels niet meer achterhalen.

Milik scoort in vijfde duel op rij

Arek Milik scoorde met zijn goal na 72 seconden in het duel tegen PSV alweer voor de vijfde keer op rij in de eredivisie. De laatste die dat voor Ajax presteerde was Luis Suarez.

Kuipers: 'vonden het te licht voor penalty, Guardado kwam goed weg'

Scheidsrechter Bjorn Kuipers lichtte na afloop bij Fox Sports zijn beslissingen in de topper toe. De leidsman gaf aan dat zijn arbitrale kwartet na overleg besloten had dat ze de overtreding van Bazoer op Guardado te licht vonden om een penalty te geven. De scheidsrechter keurde daarnaast een doelpunt voor buitenspel af. 'Er was even de vraag wie de bal raakte toen de bal van richting werd veranderd. Omdat De Jong de bal raakte was de bal buitenspel. Daar ging wat tijd overheen omdat mijn assistent vroeg wie de bal raakte.'

Kuipers gaf verder aan dat Andres Guardado goed weg kwam. Bij een uitval van Ajax maakte Guardado een overtreding die in de ogen van Kuipers geel waard was, dat zou zijn tweede zijn. Kuipers besloot echter voordeel te geven en niet te fluiten voor de overtreding. Een paar meter in dezelfde aanval had Willems een forse tackle op Van der Hoorn. 'Geel met een rood randje,' aldus Kuipers.

Klaassen: 'in tweede helft was alles beter'

(Gepost door -)

Davy Klaassen kwam na afloop als de winnende aanvoerder bij de camera van Fox Sports. 'In de eerste helft deden we het niet goed. Onze veldbezetting was niet goed. Het middenveld stond te dicht op elkaar en het druk zetten ging niet hoed. Zij kregen daardoor diverse kansen. In de tweede helft deden we eigenlijk alles beter. We stonden veel beter en gaven nauwelijks meer iets weg. We kozen nu wel de juiste momenten om te voetballen. PSV heeft weinig kansen meer gekregen. Misschien waren ze inderdaad wel vermoeid door de wedstrijd tegen Atletico Madrid in de Champions League. Maar als je weinig weet af te dwingen, word je vanzelf moe.'

De Boer: 'ploeg is volwassener geworden'

Frank de Boer was na afloop uiteraard een tevreden coach. 'We begonnen met een fantastische goal. Maar daarna was het niet goed. De linies stonden te ver uit elkaar en we werden teruggedrongen. De veldbezetting was niet goed. Bazoer stond in de eerste helft vaak linkshalf, terwijl hij rechtshalf is. Daardoor kwamen we in de problemen. In de tweede helft deden we dat beter. Er was geen dreiging meer van PSV. We kregen steeds meer ruimte en zij werden ongeduldig. Dat hadden we beter kunnen uitspelen, want wij kregen vandaag de beste kansen. Onze jongens zijn volwassener geworden. Ze begrijpen nu wat er gevraagd wordt in dit soort wedstrijden.'

Ajax is nu eindelijk weer koploper en hoeft niet meer te achtervolgen. 'Nu achterom kijken? Ik kijk liever vooruit,' aldus de Ajax coach. 'Laat ze maar proberen ons in te halen.'

Klaassen: 'dit mogen we niet meer weggeven'

De vreugde was groot na afloop in de spelersgroep bij Ajax. De ploeg was erop gebrand om de titel terug te halen naar Amsterdam en heeft daarin nu een cruciale stap gezet. 'Dit mogen we niet meer weggeven,' aldus aanvoerder Davy Klaassen tegenover de NOS. 'Het zou heel mooi zijn om straks met de schaal te staan. We mogen niets weggeven, dus we zullen extra scherp moeten zijn in de laatste wedstrijden.'

Frank de Boer was zoals altijd een stuk gereserveerder. 'Ik sta liever bovenaan dan te moeten achtervolgen. Als we het in de laatste zes wedstrijden steeds weer op kunnen brengen om alles te geven dan maken we een grote kans.'

Ajaxlife.nl: Fotoverslag PSV - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 11 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.61. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.