Opnieuw puntverlies voor Ajax in eigen huis: 1-2 tegen FC Twente

6 februari 2005
-
-

Voor de tweede keer op rij wist Ajax thuis niet tot winst te komen. Na de 0-0 tegen ADO Den haag ging de ploeg met 1-2 onderuit tegen FC Twente. De ploeg kwam al snel op voorsprong via een doelpunt van Escude, maar N'Kufo voor rust en Touma na rust (na een blunder van Vonk) zetten Ajax op verlies.

Ajax begon behoorlijk al speelde daar het feit dat de ploeg in de beginfase scoorde een rol in. Julien Escud? kon een bal inkoppen en Ajax op een vroege voorsprong zetten. Naarmate de eerste helft vorderde ging FC Twente steeds meer geloven in zichzelf en draaide het Ajax de duimschroeven aan. Een deel van de wedstrijd had het duidelijk de controle over de wedstrijd. De ploeg vond steeds een vrijstaande man aanvallend en creerde zo diverse kansen. Na een assist van Touma kon N'Kufo de bal over Vonk lobben.

Voor de neutrale toeschouwer moet het een leuke tweede helft zijn geweest met grote kansen voor beide doelen. Het was echter FC Twente dat aan het langste eind trok. Op de counter kreeg die ploeg ook de meeste uitgespeelde kansen. Met name hete erste kwartier na rust waren er diverse kansen op rij voor Ajax. Die waren aan Ajax niet besteed. Met name Charisteas speelde een zwakke wedstrijd. Hij werd vanaf links ook nauwelijks gesteund. Aanvankelijk stond daar Babel, maar die moest al na 20 minuten gewisseld worden. Mitea kon te weinig bijdragen en werd in de slotfase gewisseld voor Anastasiou.

Toen al was FC Twente op 1-2 gekomen. Bij een van die gevaarlijke kansen onderschepte Vonk een kans voor Cziommer. Hij raakte de bal echter verkeerd en gaf hem daardoor breed op Touma die vervolgens simpel in het lege doel kon schieten. Daar zou Ajax uiteindelijk niet meer overheen komen.

Ajax verliest aansluiting met PSV en AZ

Door de nederlaag tegen FC Twente, de derde van het seizoen, heeft Ajax de aansluiting met de top verloren. De achterstand op PSV is daarmee gegroeid tot tien punten, de achterstand op AZ acht punten. Volgende week kan daar door het duel AZ-PSV wel iets van afgesnoept worden. Toch is de achterstand dan nog steeds te groot om serieus mee te doen.

Sneijder: mag niet op dit niveau

Wesley Sneijder liet direct na afloop voor de camera's weten dat het doodzonde is hoe de ploeg het na een minuut of twintig heeft weggegeven. De ploeg kwam op een 1-0 voorsprong en had volgens Sneijder gewoon moeten doorzetten. In plaats daarvan zakte de ploeg terug en gaf het het heel eenvoudig weg, aldus Sneijder. "Dat mag gewoon helemaal niet op dit niveau" aldus Sneijder die ervan baalde dat Ajax de goede reeks van voor de winterstop en direct na de winterstop onderbroken zag met de slechte wedstrijd tegen ADO Den Haag en nu de nederlaag tegen FC Twente. Volgens Sneijder begon de ploeg in tegenstelling tot vorige week wel goed. Ze hadden echter geen antwoord op de man meer die FC Twente op het middenveld creerde door Shoukov terug te laten zakken.

Babel valt uit met blessure

De basisplaats die hij van Ronald Koeman kreeg op de linkerflank heeft Ryan Babel weinig gelukgebracht. Al weken roepen media en fans dat Babel in de basis zou moeten starten. Tegen FC Twente was het zover. Zijn optreden zou echter van korte duur zijn. Na ruim een kwartier spelen moest hij aan de zijkant behandeld worden aan zijn rechterdijbeen. Hij kwma nog wel even terug in het veld maar moest uiteindelijk na ruim 20 minuten vervangen worden door Mitea.

FC Twente: Zomer

Hans Vonk, Hatem Trabelsi, Nigel de Jong, Julien Escud?, Maxwell, Wesley Sneijder, Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart ('74 Steven Pienaar), Mauro Rosales, Angelos Charisteas, Ryan Babel ('22 Nicolae Mitea ('74 Yannis Anastasiou))

Opstelling FC Twente

Boschker, Schuurman, Zomer, Majstorovic, Heubach, Culina, Cziommer, Niemeyer, Sjoekov, N'Kufo, Touma

Ajax Foto Side: sfeerverslag Ajax-TwenteOFA.nl: AFC AJAX-FC-Twente
F-side.nl: Ajax-FC Twente (1-2)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.