13 maart 2019
Johan Cruijff ArenA
Fox Sports 1

Ajax uitermate zwak tegen PEC Zwolle, maar wint wel; image source: Pro Shots

Ajax heeft met veel moeite weten te winnen van PEC Zwolle. In de Johan Cruijff ArenA werd het uiteindelijk 2-1 voor de ploeg van Erik ten Hag. Dusan Tadic zorgde in de eerste helft voor de voorsprong, terwijl Daley Blind vlak voor tijd zorgde dat de punten gewoon in Amsterdam bleven.

Ajax drong direct aan en kreeg ook enkele kansjes om de score al vroeg te openen. Met name Kasper Dolberg kreeg een goede mogelijkheid, maar doelman Van het Hart wist zijn doel schoon te houden. De door Ajax opgeleide keeper raakte na een kwartier spelen echter geblesseerd aan zijn vinger, waardoor hij niet meer verder kon. Met Diederik Boer kwam een andere voormalig Ajacied bij PEC Zwolle onder de lat te staan.

Ook na die wissel bleef Ajax de betere ploeg. Het tempo lag echter veel te laag, al kwam na ruim een half uur spelen uiteindelijk wel de voorsprong op het bord. Dusan Tadic kwam goed voor zijn man en kon een voorzet van Zakaria Labyad bij de tweede paal binnen tikken.

Na het doelpunt ging het tempo bij Ajax verder achteruit, terwijl PEC Zwolle weinig intenties leek te hebben om zelf aan te vallen. De resterende minuten tot de rust kropen dan ook voorbij zonder dat er goede mogelijkheden te noteren waren.

Na rust kwam PEC Zwolle beter voor de dag en trok het meerdere malen ten aanval. Mede omdat het spel van Ajax steeds slordiger werd, leek de gelijkmaker dichter bij dan een nieuwe Amsterdamse treffer. Al hoefde André Onana zelf nauwelijks in actie te komen. Halverwege de tweede helft was Erik ten Hag het zat en bracht met Joël Veltman en Klaas Jan Huntelaar twee nieuwe spelers.

Door de dubbele wissel kwam er nieuw elan in de ploeg en ging het weer wat gretiger in de aanval. Nadat er ook een paar mogelijkheden waren geweest, lag de bal plotseling aan de andere kant in het net. PEC Zwolle zette een counter op en omdat de complete defensie van Ajax leek te slapen kon Van Crooij eenvoudig de 1-1 achter Onana schieten. Nog geen minuut na de goal later ging Van Crooij opnieuw diep, maar dit keer kon Onana de bal wel keren.

De onvrede bij het Ajax-publiek was duidelijk te merken en de fluitconcerten namen dan ook toe. Voor Ten Hag was het aanleiding om in te grijpen en hij bracht met Noa Lang een Eredivisie debutant. Nog geen twee minuten na zijn invalbeurt zorgde de vleugelaanvaller met een uitstekende assist dat Ajax weer op voorsprong kwam. Daley Blind kon bij de tweede paal eenvoudig binnen koppen en zorgde daarmee voor de 2-1.

Ajax speelde het duel in de resterende minuten uit zonder verder in de problemen te komen. In de laatste minuut kwam PEC Zwolle bovendien nog met tien man te staan omdat doelpuntenmaker Van Crooij zijn tweede gele kaart kreeg toen hij op de voet van Huntelaar ging staan.

Dusan Tadic: 'PSV heeft ook al heel vaak zo gewonnen op het laatste moment'

In gesprek met Fox Sports gaf Dusan Tadic aan blij te zijn met de overwinning tegen PEC Zwolle. Ook al was het spel niet naar behoren. "Eindelijk winnen we een keer op een lelijke manier. Soms is dat nodig. Bij Ajax ben je gewend om op een mooie manier te winnen met veel doelpunten en zo willen wij ook winnen. Maar gedurende het seizoen speel je zo veel wedstrijden en dan moet je ook op zo'n manier winnen", aldus Tadic. "PSV heeft ook al heel vaak zo gewonnen op het laatste moment. Voor ons is dit goed en geeft het een lekker gevoel. We hadden wel al eerder het duel moeten beslissen."

Ajax speelde tegen PEC Zwolle echter een zeer zwakke wedstrijd. "We misten twee spelers door blessures en een paar spelers kampten met lichte klachten, maar zij speelden wel. Dat is voor de mentaliteit ook goed dat zij op het veld stonden", zo gaf hij aan. "Ik ben blij met de drie punten, dat is het belangrijkste."

Gevraagd werd aan de Serviër of Hakim Ziyech en Frenkie de Jong zo belangrijk zijn dat het verschil zo groot was tegen PEC. "Zij zijn belangrijk voor ons spel, maar vandaag hadden we meer moeten scoren. In de eerste helft hebben we vier of vijf kansen gecreëerd. Als je dan 2-0 en 3-0 maakt is het klaar", zei hij daarover.

Erik ten Hag: 'Dit is niet het Ajax-spel wat we kennen van onze ploeg'

Erik ten Hag was het in gesprek met Fox Sports niet helemaal eens met de opmerking dat Ajax een lelijke wedstrijd gespeeld had. "Het was een lelijke overwinning. In de eerste helft was het ook niet top, maar toen hadden we de controle. In de tweede helft verloren we de controle omdat we veel te snel de bal kwijt waren. Dat is niet het Ajax-spel wat we kennen van onze ploeg", aldus Ten Hag. "In het druk zetten zat ook een heel slechte afstemming, waardoor we in grote ruimtes kwamen te spelen en niet in de duels."

Ten Hag wilde geen excuses zoeken dat Frenkie de Jong en Hakim Ziyech ontbraken. "Ik praat nooit over de spelers die er niet zijn. Je moet het doen met de spelers die je wel hebt", zo gaf hij aan. "Natuurlijk missen wij ze, maar de spelers die er nu stonden zijn ook goede spelers. Dat hebben we in sommige momenten wel gedaan en in sommige momenten niet."

De trainer van Ajax zag wel een positief punt. "We hebben wel geleerd van de wedstrijd tegen Heerenveen. Nu trekken we hem uiteindelijk wel over de streep", zei hij daarover. "We komen nu in een fase waarin de punten steeds schaarser worden. De tegenstander moet ik ook een compliment maken. Ze deden het uitstekend. Maar in de tweede helft moeten we er veel meer tegen over zetten om de wedstrijd te blijven controleren."

Noa Lang: 'Natuurlijk was er wel iets meer spanning dan normaal'

Noa Lang was blij dat hij voor Ajax zijn debuut in de Eredivisie mocht maken. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "En wat voor één", aldus Lang. "Ik was eigenlijk wel ontspannen. Voetballen is iets wat ik elke dag doe. Natuurlijk was er wel iets meer spanning dan normaal, omdat je nu in een stadion speelde met 50.000 mensen bij een 1-1 stand in zo'n belangrijke fase van het seizoen. Maar het heeft goed uitgepakt."

Direct kreeg hij de opmerking dat hij aanvankelijk zijn debuut hoopte te maken in De Kuip, omdat hij eerst in de jeugd van Feyenoord speelde. "Nee, in de ArenA. Ajax wilde mij hebben en ik ben al mijn hele leven voor Ajax geweest", aldus Lang. "Ik heb toen mijn hart gevolgd. Ik droomde als kleine jongen van Ajax, dus ik ben toen naar Ajax gegaan."

De vleugelaanvaller gaf direct een assist die zorgde voor de 2-1 "Het was een hele belangrijke", zei hij daarover.

'89 Thy voor Hamer

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.