Ajax verslaat AZ in spannende topper: 1-2

17 december 2017
-
-

In een spannende wedstrijd in Alkmaar heeft Ajax AZ verslagen. De 1-2 eindstand stond al na 51 minuten op het scorebord, in een duel waarin aan beide kanten veel kansen waren te noteren.

AZ begon fel aan de wedstrijd en probeerde de geïmproviseerde verdediging van Ajax onder druk te zetten met opportunistisch spel. Na het eerste kwartier kwam Ajax beter in de wedstrijd. Toch was het de thuisclub die op een 1-0 voorsprong kwam toen Jahanbakhsh een penalty mocht benutten na hands van Zeefuik. Het was vlak voor rust Huntelaar die Ajax op gelijke hoogte bracht. In die periode ertussen waren er kansen voor beide doelen op een spectaculairdere tussenstand.

In de tweede helft kreeg Ajax meer controle over de wedstrijd. De tactische inbreg van keizer bleek effect te hebben. Na duwen van Hatzidiakos kreeg Ajax vijf minuten na rust zelf ook een penalty. Lasse Schone aarzelde niet en schoot Ajax op 1-2. In het vervolg bleven er kansen komen. Huntelaar en Schone hadden Ajax op een grotere voorsprong moeten zetten, maar aan de andere kant hadden Jahanbakhsh, Friday en zelfs ook doelman Bizot kansen op de gelijkmaker. Die kwam er niet en daardoor mocht Ajax uiteindelijk met de punten naar huis.

[Foto] Spelers bedanken uitvak

Slechts 2 spelers creëerden heel vorig seizoen meer kansen dan Ziyech tot nu toe halverwege

Huntelaar: 'uiteindelijk hebben we het slim gewonnen'

(Gepost door -)

Klaas-Jan Huntelaar stond toch wel verrassend weer eens in de basis. Hij bekroonde dat met zijn 80ste doelpunt in 100 basisplaatsen voor Ajax. "Het was een wedstrijd die snel op en neerging," aldus de spits bij Fox Sports. "Uiteindelijk hebben wij het slim gewonnen."

"In de eerste tien minuten gooiden zij er heel veel opportunisme tegenaan. Ze wisten dat wij veel mensen misten achterin en probeerden direct druk te zetten. Wij zaten er in de openingsfase niet goed in. Na die fase begonnen we beter te voetballen en kregen we ook onze kansen."

"Ik was blij om weer te mogen starten, maar ben vooral blij met de winst. Het was een belangrijke wedstrijd voor ons om de punten te behouden in de strijd met PSV." De spits scoorde niet alleen, maar forceerde ook de penalty. "Hij hield mij vast, daardoor kwam ik te laat aan de bal. Dan heeft het niet zoveel zin meer om door te lopen. Zij kregen ook makkelijk een penalty," aldus Huntelaar.

'77 Friday voor Hatzidiakos

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 17 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.