Geplaagd Ajax klaart klus in Heerenveen: 0-4

1 oktober 2017
-
-

In een situatie waarin Marcel Keizer nadrukkelijk onder vuur lag bij Ajax won de ploeg de zware uitwedstrijd bij het nog ongeslagen Heerenveen met maar liefst 0-4. Zeker met de eerste helft voor ogen was de 0-4 wel behoorlijk geflatteerd te noemen.

De thuisclub had de eerste helft het betere van het spel. Ajax had moeite met het spel van de Friezen en de druk die gezet werd. Het was echter David Neres die uiterst effectief was. In een tijdsbestek van drie minuten zette hij Ajax in de 38ste en 41ste minuut op een 0-2 voorsprong. Hij wist twee keer een assist van Klaas-Jan Huntelaar uiterst bekwaam af te ronden.

Ook na rust was Ajax effectiever. Nadat Donny van de Beek eerst nog de lat had geraakt, wist Ajax via een penalty van Lasse Schone en een treffer uit een scrimmage door Maximilian Wober naar 0-4 uit te lopen. De Friezen kregen wel hun kansen, maar hadden het vizier niet op scherp om er nog een echte wedstrijd van te maken in de tweede helft.

Wober eerste Oostenrijkse doelpuntenmaker sinds 1985

Veltman: 'mogen weer omhoog kijken'

Aanvoerder Joel Veltman was na afloop bij Fox Sports blij dat Ajax weer wist te winnen. "Dit is een heel belangrijke zege voor ons. Als je hier zou verliezen, zou het pas echt crisis zijn. Maar dit is zeker nog geen reden om polonaise te lopen. De eerste helft kon het beide kanten op. Uiteindelijk stond het 0-2 en na de 0-3 was het klaar. We zaten in een dal, maar mogen nu weer omhoog kijken.'

Keizer: 'blij met 0-4, maar we weten dat we beter moeten'

(Gepost door -)

Marcel Keizer liep na afloop van de 0-4 zege allerminst de polonaise. "Ik ben blij dat we met een redelijke wedstrijd met 0-4 winnen. Maar we weten dat we beter moeten dan vandaag. In de eerste helft moest met name ons centrum wennen. We hadden moeite met de lange bal van Heerenveen. Dan ga je toch met twee goede doelpunten de rust in. Bij fases was het best aardig van ons, bij vlagen weet je dat we beter moeten."

De Ajax coach was blij met het rendement van David Neres. "Als je buitenspeler die doelpunten maakt is dat lekker. Je verwacht dat normaal gesproken toch van jouw spits en middenvelders. Het rendement is toch bepalend, zeker als je minder speelt."

De Ligt: 'ben de wedstrijd goed doorgekomen'

Matthijs de Ligt stelde bij Fox Sports dat hij niet al te veel last meer had van zijn hersenschudding vorige week opgelopen. "Ik had tijdens de wedstrijd wat hoofdpijn, maar ben hem goed doorgekomen. De eerste vooruitzichten waren niet zo goed. Ze dachten dat ik een zware hersenschudding had. Mijn oog was echt blauw. Nu is dat een beetje opgeknapt. Ik word er niet knapper op, helaas. Uiteindelijk is het redelijk snel hersteld en kon ik donderdag weer trainen."

[video] Schöne: 'Drie punten doen ons goed'

Wöber: 'Een onbeschrijfelijk gevoel'

Maximilian Wöber maakte zijn debuut in de basis en bekroonde dat met een treffer. 'Een onbeschrijfelijk gevoel', zo gaf hij aan tegenover Ajax.nl. 'Het was een speciale wedstrijd. Vooral voor mij.' Hij stelde zeker zo blij te zijn met de clean sheet. 'Voor een verdediger is het houden van de 0 toch het belangrijkste. Vergelijkbaar met scoren voor een spits. Als verdediging werken we er hard voor. Zo moeten we het team helpen.' Bij een scrimmage maakte hij de 0-4. 'Ik dacht: wat gebeurt hier nou allemaal, die verdediger blokte de bal in totaal 3 keer. Ik werd al moe van het schieten, maar gelukkig ging-ie er alsnog in.'

Meer: Ajax.nl

Ajax klimt naar zesde plaats op ranglijst

Ajax is door de uitzege in Heerenveen naar de zesde plaats op de ranglijst geklommen. De achterstand op de concurrenten PSV en Feyenoord blijft in tact. PSV en Feyenoord wonnen net als Ajax met 4-0, PSV thuis tegen Willem II, Feyenoord uit bij AZ.

Opstelling SC Heerenveen

Hansen, Dumfries, Höegh, Pierie ('49 Näss), Woudenberg, Thorsby ('76 Veerman), Schaars, Kobayashi, ödegaard, Reza, Rojas ('62 Mihajlovic)

15  4 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.55. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.