11 mei 2017
-
Europa League
-

Ajax heeft historie geschreven door zich opnieuw te plaatsen voor een Europese finale. Na opnieuw een thriller in de return plaatste Ajax zich na een 3-1 nederlaag bij Lyon voor de eindstrijd.

Nadat de thuisclub in de openingsfase sterk aandrong was Ajax in het vervolg van de eerste helft de betere ploeg. Ajax kreeg kansen via Dolberg, Younes en Ziyech alvorens het Dolberg was die de Amsterdammers op een verdiende voorsprong bracht. De Deen wipte de bal uiterst koel over de keeper voor de 0-1. Ajax leek vervolgens ene gewonnen wedstrijd te spelen. In de 44ste minuut sloeg echter het noodlot toe. Lacazette maakte slim gebruik van het verdedigend inkomen van De Ligt en liet zich vallen voor de penalty. Hij benutte hem vervolgens zelf. Een minuut later was het zelfs 2-1 toen Viergever in de fout ging. In plaats van 0-1 ging Ajax daardoor met een 2-1 achterstand de rug in.

De plotselinge ommekeer gaf de Fransen weer geloof. De Fransen ging in de tweede helft meer druk zetten. Het leverde ze een aantal mogelijkheden op, maar Andre Onana stond steeds zijn mannetje. Ajax was dicht bij de gelijkmaker toen invaller Van de Beek met een geplaatst schot de kruising trof. Kort daarna was het aan de andere kant wel raak toen invaller Ghezzal via Viergever voor de 3-1 zorgde. In de laatste tien minuten kreeg de thuisclub kansen op de 4-1 mee en daarmee een verlenging. Onana was echter heel scherp en hield zijn ploeg op de been. Ajax moest het de laatste zes minuten met tien man doen door de tweede gele kaart en dus rood voor Viergever. Met overlevingskracht wist Ajax de wedstrijd goed ten einde te brengen en daarmee historie te schrijven.

[video] De doelpunten van Olympique Lyon - Ajax

[video] Blije gezichten in de catacomben

[video] Onana gaat nog even z'n feestje vieren

[video] Ontlading na het laatste fluitsignaal!

Klaassen: 'we zijn een soort vechtmachine geworden'

Davy Klaassen had er direct na afloop voor de camera van RTL7 geen woorden voor. 'Ik ben heel trots. De finale met Ajax, dat is gewoon heel mooi. We zijn toch een soort vechtmachine geworden. We hadden voor rust de 0-2 moeten maken en dan staat het plots 2-1. Dan wordt het overleven. Maar we hebben het eruit gesleept met dit jonge team. Ik heb er geen woorden voor.'

Viergever geschorst voor finale: 'terechte kaart, maar persoonlijk enorm balen'

(Gepost door -)

Nick Viergever had na afloop gemengde gevoelens. De linksback moest er zes minuten voor tijd met rood vanaf door zijn tweede gele kaart en mist daardoor de finale. 'De eerste kaart was dom van mij. De tweede moest ik wel pakken. Het is balen, maar het was terecht. Gelukkig hebben we de finale nog gehaald. Dat je er dan niet bij bent is persoonlijk enorm balen.'

Schöne: 'Fantastisch man! We gaan naar de finale'

Bosz: 'nu moeten we echt historie gaan schrijven'

Peter Bosz bleef na afloop de rust zoals gebruikelijk zelve. 'Maar van binnen gaat mijn hartje wel tekeer,' aldus Peter Bosz na de eerste finale voor Ajax sinds 1995/1996. 'En voor mij en de spelers natuurlijk de eerste finale.'

'In de eerste helft hebben we het geweldig gedaan. Maar we maken het onszelf zo moeilijk door de twee tegendoelpunten vlak voor rust. Dan weet je dat zij er weer geloof in hebben en dat het moeilijk wordt in de tweede helft. Dan wordt het overleven.'

De coach kon nu ook vooruit gaan kijken naar de finale. 'Het is nog ver weg. Maar ik ben blij dat het Manchester United is geworden. Dat is een geweldig affiche. Nu moeten we echt historie gaan schrijven. De finale is mooi, maar het gaat uiteindelijk om het winnen.'

Opstelling Olympique Lyonnais

Lopes, Rafael, N'Koulou, Diakhaby, Morel ('74 Rybus), Cornet, Gonalons, Fekir, Tolisso, Valbuena ('77 Ghezzal), Lacazette

15  6 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.70. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.