Ruime zege Ajax op AZ: 4-1

5 april 2017
-
-

Ajax heeft woensdagavond in de Arena uiteindelijk ruim gewonnen van AZ. Na de gelijkmaker tien minuten na rust liep Ajax nog naar 4-1 uit.

Ajax was heer en meester in de eigen Arena in het eerste half uur. AZ had niets in te brengen en mocht de handen dichtknijpen dat het slechts 1-0 stond. Het was Bertrand Traoré die na een kwartier een van zijn mogelijkheden benutte, hij tikte een voorzet van Justin Kluivert binnen. Ajax liet in het eerste half uur na het duel al te beslissen.

In het laatste kwartier van de eerste helft liet Ajax AZ terugkomen in de wedstrijd. De druk van Ajax nam af en de Alkmaarders konden zich daarom in de wedstrijd voetballen. Na rust veranderde dat spelbeeld eigenlijk niet. Tien minuten na rust viel de treffer die je al aan zag komen. Het was Weghorst die een bal over Onana binnenkopte. Twintig minuten voor tijd kwam Ajax weer op voorsprong toen Davinson Sanchez met een omhaal de 2-1 maakte. Dat bleek de bevrijdende treffer. Ajax kon in het vervolg vrij makkelijk naar 4-1 uitlopen via een penalty van Lasse Schone en een doelpunt vlak voor tijd van Amin Younes.

[video] Davinson Sánchez, van alle markten thuis...

[video] Kluivert is ongrijpbaar voor de AZ-defensie

Klaassen loopt twee kneuzingen aan onderbeen op

(Gepost door -)

Davy Klaassen moest in de rust noodgedwongen gewisseld worden. In de eerste helft bleek al geruime tijd dat hij niet okselfris was. Donny van de Beek kwam voor hem in het veld na rust. Inmiddels heeft Ajax aangegeven dat de aanvoerder twee kneuzingen aan zijn onderbeen heeft opgelopen. Of de blessure gevolgen heeft voor zijn inzetbaarheid komende zaterdag is nog onbekend. 'Het is kort dag,' aldus Peter Bosz in een reactie.

Bosz: 'moeilijk om vinger te leggen op oorzaak terugval tijdens wedstrijd'

Peter Bosz gaf na afloop bij Fox Sports een duel gezien te hebben met verschillende gezichten. 'Ik vond dat we erg goed begonnen. We zaten er steeds fel bovenop. We maakten alleen de 2e en 3e niet, terwijl we daar wel de kansen voor kregen. Dan worden we in het verloop van de eerste helft slordiger. We gaan steeds meer lopen met de bal en brengen daarmee AZ terug in de wedstrijd. Dat probeer je in de rust aan te geven. Ook na rust waren we niet bovenliggend. Pas na de 2-1 kregen we het initiatief weer terug. Het is moeilijk om de vinger te leggen op de oorzaak, dan wordt het gissen. Dat zijn van die dingen in het voetbal.'

De achterstand van Ajax op Feyenoord blijft drie punten. Dat Feyenoord via een 8-0 zege in doelsaldo is uitgelopen kon Bosz weinig doen. 'Zondag hebben we nagelaten op doelsaldo in te lopen. Ik vond daarom al dat dat geen issue meer was. In die zin is er niets veranderd.' De coach gaf aan er nog altijd van uit te gaan dat als Ajax de vijf resterende duels weet te winnen de ploeg kampioen zal worden.

Schöne: 'heb alle vertrouwen in Zwolle zondag'

Lasse Schöne was bij Fox Sports allerminst tevreden over de tweede helft. 'Een half uur lang speelden we echt goed in de eerste helft. We creëerden veel kansen. Als we er een paar meer maken, maak je het jezelf makkelijker. Dan laten we het wat los na een half uur en laten ze daardoor in de wedstrijd komen. AZ is gewoon een goede ploeg en dan moet je dat niet doen. Vooral de tweede helft was ondermaats van ons. Ze komen via een gelukkige goal op 1-1. En dan moet je weer. Voor de 2-1 hebben we niet veel gecreëerd. Daarna lopen we naar 4-1 uit, maar het was geen grote tweede helft van onze kant.'

De middenvelder gaf aan nog alle vertrouwen te hebben dat het in de titelstrijd nog goed komt. 'Ik heb alle vertrouwen in Zwolle zondag. Dat is een lastige uitwedstrijd voor Feyenoord. Diederik moet zijn vrienden even opbellen dat ze extra hun best doen. Dat komt wel goed. Het doelsaldo wordt een moeilijk verhaal, maar twee keer gelijkspelen is ook goed.'

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - AZ

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.