Ajax herstelt zich van matige eerste helft maar wint niet: 2-2

6 november 2016
-
-

Ajax heeft in een opmerkelijke wedstrijd in Alkmaar met 2-2 gelijkgespeeld. Ajax speelde een heel matige eerste helft en mocht in de handen knijpen met de 1-0 bij rust. Na rust stelde de ploeg van Bosz orde op zaken, maar wist het toch niet te winnen.

Ajax wist in de openingsfase niet waar het het zoeken moest. AZ opende fel en Ajax wist zich geen raad met de energie en felheid van de Alkmaarders. De thuisclub kreeg al een aantal kansen, alvorens ze na dertien minuten op een verdiende voorsprong kwamen. Het was Weghorst die uit de draai Onana wist te passeren. Ajax was te onrustig om onder AZ uit te voetballen. Ajax had het in de eerste helft totaal niet.

De tweede helft gaf een compleet ander beeld. Het was Ajax dat d controle had en eigenlijk weinig moeite meer had met AZ. Al in de 47ste minuut viel de gelijkmaker. De tot dan toe onzichtbare Traoré zorgde met een prachtig schot voor de 1-1. Het was wachten op de 1-2. Na een uur spelen viel dan dan ook. Younes, die in de tweede helft uit een ander vaatje tapte, schoot op het doel Klaassen zorgde vervolgens uit de rebound voor de 1-2. Ajax kreeg de mogelijkheden om het duel te beslissen, maar verzuimde dat. Uit het niets kwam AZ langszij via Weghorst. Ajax probeerde het daarna nog wel, kreeg ook de kansen, maar wist het duel niet meer te beslissen.

AZ-coach Van den Brom naar tribune gestuurd: 'noemde hem schijtert'

AZ moest het in de tweede helft geruime tijd doen zonder hoofdcoach John van den Brom op de bank De coach, die vooraf nog gehuldigd werd voor zijn honderdste duel in dienst van AZ, werd naar de tribune gestuurd na aanmerkingen op de leiding. 'Ik heb de scheidsrechter in alle emotie van de wedstrijd gezegd dat hij een schijtert was. Dat is dom, dat moet ik niet doen,' zo gaf hij aan tegenover het Algemeen Dagblad. 'Ik heb mijn excuses aangeboden. Bij domme overtredingen krijgen mijn spelers vaak een boete. Die moet ik nu ook maar accepteren. Daar hebben de jongens al op aangedrongen.'

Klaassen: 'het is de keuze van Gudelj'

'In eerste helft hadden we niet de juiste agressiviteit en overtuiging,' zo analyseerde Davy Klaassen de eerste helft van Ajax bij Fox Sports. 'We probeerden het wel, maar konden het niet brengen. Het was gewoon slecht. In de tweede helft ging dat beter. De verdediging? Je kan dat niet alleen bij de verdediging neerleggen. Het was het hele team dat het niet liet zien in de eerste helft.'

De aanvoerder stelde geen rol gespeeld te hebben in de onrust rond Nemanja Gudelj. 'Hij heeft lang nagedacht over zijn beslissing. Hij kon niet meer alles geven. Dat is heel zuur voor ons als spelersgroep. Wij hadden hem er graag bij gehad. Maar het is zijn keuze.'

Opstelling AZ

Rochet, Johansson, Vlaar, Wuytens, Haps, Luckassen, Muhren ('73 Friday), Rienstra, Jahanbakhsh, Weghorst ('84 Til), Garcia ('60 Dos Santos)

Ajaxlife.nl: Ajax bijt niet door, maar komt wel een puntje dichterbijAjaxfanzone.nl: AZ-AJAX

15  3 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.73. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.