Tiental Ajax wint met 1-2 in Groningen

14 februari 2016
-
-

Ajax heeft de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen zondagmiddag met 1-2 weten te winen. De ploeg kwam twintig minuten voor tijd met tien man te staan door een rode kaart (2x geel) van Van der Hoorn, maar wist vervolgens goed stand te houden. Ajax moest het doen zonder Frank de Boer die in ziek achterbleef in zijn hotel.

Ajax speelde opnieuw compact en gunde het balbezit veelvuldig aan de tegenstander. De ploeg werd met name via de counter gevaarlijk en creerde daaruit in de eerste helft enkele goede mogelijkheden. De thuisclub had een optisch overwicht en kreeg via Drost de grootste kans op de openingstreffer. Hij schoot echter over.

Na rust kwam een ander Ajax uit de kleedkamer. De ploeg nam het heft in handen en drukte Groningen terug. Dat zou uiteindelijk ook de voorsprong op leveren. Eerst was het El Ghazi die in de spitspositie de openingstreffer verzorgde. Vervolgens was het even later Lasse Schone die vanaf de penaltystip voor de 0-2 mocht aanleggen.

Twintig minuten voor tijd moest Ajax met tien man verder toen Mike van der Hoorn er van af moest met zijn tweede gele kaart. De scheidsrechter was na het geven van de kaart verbaasd dat het al de tweede was van de Ajacied, die desondanks moest vertrekken. FC Groningen gooide daarna de schroom van zich af. De ploeg ging opportunistisch spelen in de hoop nog iets te kunnen forceren. Ajax kwam nooit echt in de problemen. Twee minuten in blessuretijd viel de aansluitingstreffer alsnog toen Hoesen een vrije trap prachtig binnenschoot. Het was echter te laat om de zege van Ajax nog in gevaar te kunnen brengen.

De Boer ontbrak vanwege griep in Euroborg

Frank de Boer ontbrak zondagmiddag in de Euroborg bij Ajax. De coach had zaterdag al last van griepklachten. Hij was wel mee afgereisd naar het hotel waar de groep verbleef. Zondagmorgen bleek hij echter te ziek te zijn om naar het stadion te komen. 'Hij zag eruit alsof hij een zak meel in z'n gezicht had gekregen,' zo liet Hennie Spijkerman bij Fox Sports weten. De assistent nam de honneurs waar. Ajax hield tot kort voor aanvang de optie open dat De Boer alsnog naar het stadion zou komen. Dat bleek uiteindelijk geen optie, waardoor Spijkerman voor de coaching in de Euroborg zorgde.

Ranglijst: Ajax blijft aandringen bij PSV

Ajax blijft door de zege op FC Groningen aandringen bij PSV. De achterstand bedraagt slechts één punt. Ajax speelt volgende week thuis tegen Excelsior, PSV thuis tegen Heracles.

Opstelling FC Groningen

Padt, Hateboer, Reijnen, Lindgren, Payne ('77 Hoesen), Maduro ('51 Rusnak), De Leeuw, Tibbling, Linssen ('14 Idrissi), Sörloth, Drost

Ajaxlife.nl: Fotoverslag FC Groningen - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  6 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.