Ajax start 2016 met kleine zege in Den Haag: 0-1

17 januari 2016
-
-

In een wedstrijd die overschaduwd werd door langdurige oerwoudgeluiden en andere racistische uitingen aan het adres van Riechedly Bazoer won Ajax in Den Haag met 0-1 van de thuisclub. Amin Younes zorgde halverwege de eerste helft voor de enige treffer.

Ajax had in de eerste helft een veldoverwicht, maar wist daar niet al te veel kansen uit te creëren. Het kwam halverwege de eerste helft wel op voorsprong. Joel Veltman zorgde voor een prachtige pass op Younes. De buitenspeler nam de bal uit de lucht uitstekend mee naar binnen en zette zichzelf daarmee vrij voor de keeper. Hij kon vervolgens beheerst scoren. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Den Haag meer aan voetballen toe en werd het gevaarlijker.

In de tweede helft raakte Schaken Jasper Cillessen hard in zijn gezicht. De verzorger had het tekenen van wisselen al gegeven, maar na verzorging en het stelpen van het bloed ging de Ajax doelman gewoon verder. In een matige tweede helft kreeg Havenaar e e n kans om voor een stuntje te zorgen. Zijn inzet was te slap. Ajax kreeg de kansen om het definitief af te maken, zo trof invaller Anwar El Ghazi nog de lat. Daardoor bleef het tot de laatste minuut spannend in een wedstrijd waarvan verder alleen de geluiden vanaf de tribune herinnerd zullen worden.

Cillessen fors in gezicht geraakt door Schaken

ADO - Ajax ontsierd door langdurig racisme

ADO - Ajax is zondagmiddag ontsierd door langdurig aanhoudend racisme richting met name Riechedly Bazoer. De middenvelder ging enkele keren zelf tijdens de wedstrijd het gesprek aan met scheidsrechter Van Boekel. Diverse keren werd het ADO publiek tevergeefs gemaand te stoppen met de racistische uitlatingen. Tot staken van de wedstrijd kwam het om nog onbekende redenen echter niet. De KNVB heeft inmiddels via Twitter aangekondigd een onderzoek in te stellen.

Van Boekel: 'beslissing om duel stil te leggen ligt bij de club'

Scheidsrechter Pol van Boekel stond na afloop van het treffen uitgebreid Fox Sports te woord over het racisme in het stadion. De scheidsrechter gaf aan in de eerste helft contact gehad te hebben met Riechedly Bazoer. 'Daarop heb ik actie ondernomen richting ADO Den Haag, die via de omroeper de fans gewaarschuwd hebben. In de rust heb ik ook nog contact gehad met Bazoer. Ik had het gevoel dat hij er heel professioneel mee om ging. De beslissing om duel eventueel stil te leggen ligt volgens de protocollen bij de club. Ik heb die macht ook, maar je moet als scheidsrechter die verantwoordelijkheid niet nemen. Dan ben je ook verantwoordelijk voor wat er vervolgens in en buiten het stadion gebeurt. Daar zijn de burgemeester en politie voor Het is goed dat het protocol er is. Wij hebben al onze handen vol aan de wedstrijd.'

'Wij gaan als arbitraal kwartet een rapport opstellen en dat gaat naar de KNVB. Die zullen het verder oppakken. Als scheidsrechter zijn er bepaalde regels, als mens keur ik dit natuurlijk af. Als de trainers naar me toe waren gekomen? Dan was er overleg gekomen met de club. Zij bepalen dat uiteindelijk.'

Bekijk het volledige interview van Van Boekel op de website van Fox Sports

De Boer: 'in de tweede helft voetbalden we te weinig'

(Gepost door -)

Frank de Boer liet na afloop van het duel tegen ADO weten blij te zijn dat zijn ploeg uiteindelijk met een zege afsloot. In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de hand, maar uiteindelijk werd het toch nog enigszins spannend. 'In de tweede helft voetbalden we te weinig. Doe je dat wel loop je uit naar 0-2, 0-3. We kreeg juist wel veel ruimte om te spelen. Dan moet je zuiniger omgaan met je keuzes. Ze hebben niet veel grote kansen gehad. Maar als het zo lang 0-1 blijft, dan weet je dat een bal verkeerd kan vallen. Gelukkig gebeurde dat niet. Uiteindelijk is het gewoon een heel goed resultaat als je weet dat Feyenoord en PSV hier niet gewonnen hebben.'

De Ajax coach had zich zitten verbazen op de bank over wat er op de tribune gebeurde. 'Ik kon de oerwoudgeluiden niet geloven op de bank. Ik begreep het niet helemaal, want zij hebben ook veel spelers met die huidskleur rondlopen. Het is natuurlijk schandalig. Dat hoort niet op de velden thuis, zeker niet in Nederland. Of ik daartegen in actie had moeten komen? Daar ben ik niet voor. Daar zijn andere mensen voor aangesteld. Maar als KNVB kun je dit niet accepteren.'

Opstelling ADO Den Haag

Hansen, Zuiverloon, Wormgoor ('85 Malone), Beugelsdijk, Kanon, Jansen, Derijck, Bakker, Schaken ('64 Marengo), Havenaar, Duplan

Ajaxlife.nl: Fotoverslag ADO Den Haag - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.45. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.