Eindelijk weer zege Ajax op PEC Zwolle: 0-2

29 november 2015
-
-

Na vijf duels op rij tegen PEC Zwolle zonder zege heeft Ajax eindelijk weer eens weten te winnen. Op het kunstgras van Zwolle won Ajax uiteindelijk met 0-2 na een uitstekende eerste helft.

Ajax was in de eerste helft veel sterker. De ploeg creëerde in Zwolle een reeks aan kansen, maar verzuimde om verder dan 0-1 uit te lopen. Het was Amin Younes die acht minuten voor rust profiteerde van een enorme inschattingsfout van doelman Begois. Younes kon vervolgens simpel binnentikken. Voor dat doelpunt en ook erna liet Ajax grote kansen op meer liggen. Met name Viktor Fischer miste drie grote kansen om te scoren.

Na rust was de thuisclub feller en probeerde het Ajax lastig te maken. Omdat Ajax het grote verschil nog niet tot uitdrukking had gebracht op het scorebord kon PEC Zwolle blijven geloven op een resultaat. Ajax stond verdedigend echter goed waardoor het het offensief van de thuisclub kon weerstaan. Ajax nam vervolgens de controle weer over. Dat leverde in de slotfase de 0-2 op van Thulani Serero. In de laatste minuten kreeg de ploeg kans op nog meer, maar de drie punten zaten toen al veilig in de tas voor Ajax.

Ranglijst: Ajax ook na 14 duels ruim koploper in eredivisie

Ajax blijft ook na veertien duels ruim koploper in de eredivisie. Ajax heeft drie punten voorsprong op Feyenoord en een fors beter doelsaldo. Met Heerenveen (thuis), FC Utrecht (uit) en De Graafschap (thuis) moet Ajax de wintertitel binnen kunnen halen in voor de kerst.

Klaassen: 'trots op Van de Beek'

(Gepost door -)

Aanvoerder Davy Klaassen noemde de zege heel verdiend, al kwam die moeizamer tot stand dan nodig was gezien het wedstrijdverloop. 'In de eerste helft hadden wel al met 0-3 of 0-4 voor moeten staan,' zo gaf hij aan bij Fox Sports. 'In de tweede helft kregen we minder kansen, maar al met al was het een heel verdiende overwinning. We stonden goed, alleen speelden we het soms niet goed uit. Als het 0-3 wordt speel je het toch makkelijker uit. Hoe langer het 0-1 blijft hoe lastiger het wordt. Dan hoeft hij aan de andere kant maar één keer goed te vallen, ze gaan dan toch opportunistischer spelen.'

De aanvoerder werd in Zwolle geflankeerd door Donny van de Beek. 'Of ik wat van mezelf in hem herken? 'Qua uiterlijk zeker,' aldus een lachende Klaassen. 'Hij kan heel goed voetballen. Ik ben heel trots op wat hij vandaag heeft laten zien. Hij kan gewoon goed mee met ons, ik denk dat hij het vandaag heel goed heeft gedaan.'

De Boer: 'kunnen terugkijken op goede wedstrijd'

Frank de Boer was na afloop tevreden dat Ajax drie dagen na het zware duel in Schotland de traditioneel lastige wedstrijd tegen PEC Zwolle verdiend wist te winnen. 'Reactie na het duel van donderdag was heel goed,' zo gaf hij aan tegenover Fox Sports. 'Ik denk dat we terug kunnen kijken op een goede wedstrijd. Het waren wel twee verschillende helften, dan kwam door de opvatting van PEC Zwolle. We kunnen onszelf wel zwaar verwijten dat we in de eerste helft niet op 0-3 komen. Dan speel je een gewonnen wedstrijd en kost het in de tweede helft veel minder energie. Dat is het enige smetje. Daar moet de ploeg ook van doordrongen zijn. Dan kan je een paar jongens rust gaan geven. Veltman gaf in de rust aan dat de tank langzaam leegging. Hij was ziek geweest. Dan kan je dat soort jongens wisselen. Nu kan dat niet. Je speelt toch met jongens als Van de Beek waarvan je niet weet hoe die zich 90 minuten houdt. Dan krijgt Younes een lichte blessure. Dat was onnodig, maar uiteindelijk moet je met 0-2 tevreden zijn.'

De Ajax coach werd gevraagd naar Viktor Fischer die diverse grote kansen mistte. 'Belangrijkste is dat hij in de situatie komt om te scoren. Dat is ook een kwaliteit. Natuurlijk had hij moeten scoren. Dat weet hij ook. Dat vreet zo aan hem dat hij te geforceerd wil scoren. Die rust moet hij nog weten te vinden. Maar het is al goed dat hij in die situatie komt. As hij eenmaal gaat scoren, dan zullen ze waarschijnlijk weer met bosjes gaan vallen.'

De Ajax coach gaf Donny van de Beek na zijn goede invalbeurt tegen Celtic nu een basisplaats tegen PEC Zwolle. Omdat hij Klaassen op tien wilde, mocht Van de Beek starten die meer een echte middenvelder is dan Schone. 'Het is een groot talent. Door blessures komen hij en Cerny nu in aanmerking. Dan is het mooi dat zij op dit niveau kunnen acteren en het direct ook heel goed doen. Ook op de trainingen manifesteren ze zich goed en dan heb je vertrouwen in ze. Dat heeft hij vandaag weer bewezen.'

Van de Beek: 'dit smaakt naar meer'

Donny van de Beek maakte na zijn invalminuten tegen Celtic zijn basisdebuut in de eredivisie. Hij mocht direct 90 minuten blijven staan. 'Ik heb er zeker van genoten,' zo gaf de middenvelder aan bij Fox Sports. 'Het was voor het eerst dat ik 90 minuten mee mocht doen. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, zeker als we dan met 0-2 weten te winnen. De trainer zei dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen. Dat heb ik gedaan en ik kon gewoon goed meekomen. Ik hoorde het gisteren van de trainer. Dat deed me goed en gaf me veel zelfvertrouwen. Ik denk uiteindelijk dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld. Op het laatst was het wel op.'

'Ik was niet echt gespannen vandaag. De jongens hebben me goed opgevangen. Davy en Nemanja hebben me goed gecoached, waren veel met me bezig. Ik had alleen normale wedstrijdspanning. Ik ben er heel blij mee dat het zo goed ging. Dit smaakt naar meer.'

Opstelling PEC Zwolle

Begois, Van Polen, Marcellis, Sainsbury, Van Hintum ('53 Ehizibue), Lam ('46 Nijland), Marinus, Brama, Menig, Veldwijk, Thomas ('41 Becker)

Ajaxlife.nl: Fotoverslag PEC Zwolle - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 27 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.75. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.