Cerny houdt hoop van Ajax levend: 1-2 bij Celtic

26 november 2015
-
Europa League
-

De 18-jarige Vaclav Cerny heeft de hoop van Ajax op overwintering levend gehouden door in de 88ste minuut voor de winnende treffer te zorgen tegen Celtic. Ajax won uiteindelijk met 1-2 na een 1-1 stand bij rust.

De start van Ajax was dramatisch. In de derde minuut kwam de thuisploeg al op voorsprong. McGregor werd geen strobreed in de weg gelegd en kon vervolgens van afstand binnenschieten achter doelman Cillessen. Tien minuten later leek Ajax alweer orde op zaken te stellen. Viktor Fischer joeg een bal hard binnen. De scheidsrechter keurde het doelpunt echter onterecht af op advies van zijn grensrechter vanwege vermeend buitenspel. In de 22ste minuut viel alsnog de op dat moment inmiddels meer dan verdiende gelijkmaker. Nadat een aanval waarbij de bal moeizaam via diverse schijven bij Milik kwam, tikte de Pool uitstekend met de zijkant van zijn voet binnen.

Na de 1-1 ontspon zich een duel waarin aan beide kanten kansen waren te noteren. Ajax probeerde het spel te maken, maar moest met regelmaat toezien hoe de Schotten via de counter levensgevaarlijk werden. Beide ploegen raakten het houtwerk, Younes schoot namens Ajax een bal op de paal bij het naar binnen kruisen. Omdat Fenerbahce voor stond moest Ajax alles of niets gaan spelen. Daarvoor bracht Frank de Boer eerst Cerny in voor Fischer, vervolgens liet hij Donny van de Beek invaller voor Lasse Schone en uiteindelijk ook Sanogo nog voor Mike van der Hoorn. Het zorgde ervoor dat Ajax bij vlagen werd weggecounterd. Maar tegelijkertijd leverde het kansen voor Ajax op. Twee minuten voor tijd was het raak voor de inmiddels erg jonge ploeg van De Boer. Cerny ging diep en schoot vervolgens zelf in de korte hoek binnen.

[Foto's] Cerny na afloop op de schouders bij blije Ajacieden

Slechtst mogelijke resultaat voor Ajax: Fenerbahce wint bij Molde

De andere wedstrijd in de poule, tussen Molde en Fenerbahce, eindigde in het slechtst mogelijke resultaat voor Ajax. Fenerbahce won uiteindelijk met 0-2 via doelpunten van Fernandão (in de 68ste minuut) en Tufan (in de 84ste minuut). De Noor Rindarøy kreeg rood en is er dus tegen Ajax niet bij.

Ranglijst: Ajax derde, heeft nederlaag Fenerbahce nodig

Ajax heeft in de laatste speelronde van de groep in de Europa League een wonder nodig om te kunnen overwinteren. Ajax zal zelf thuis tegen het al geplaatste Molde moeten winnen en heeft dan vervolgens ook nog een nederlaag nodig van Fenerbahce thuis tegen het al uitgeschakelde Celtic. Omdat de Turken Ajax op onderling resultaat aftroeven zou een gelijkspel van de Turken niet voldoen.

Ranglijst na vijf speelrondes:
1. Molde 10
2. Fenerbahce 8
3. Ajax 6
4. Celtic 2

Cerny jongste doelpuntenmaker Ajax in Europa sinds Van der Vaart

[video] Samenvatting Celtic - Ajax (1-2)

Uitslag: 1-2 (1-1)

1-0 McGregor ('3)
1-1 Arkadiusz Milik ('22)
1-2 Václav Černý ('88)

Opmerkelijk: (11') Doelpunt Ajax onterecht afgekeurd vanwege vermeend buitenspel

Opstelling Celtic

Gordon, Lustig, Boyata, Simunovic, Tierney, McGregor, Rogic ('66 Mulgrew), Armstrong, Forrest, Griffiths, Mackay-Steven ('72 Allan)

Ajaxfanzone.nl: Celtic-AJAXAjaxlife.nl: Fotoverslag Celtic - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 30 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.