Ajax strandt na verlengingen tegen Dnipro: 2-1

19 maart 2015
-
Europa League
-

Ajax is in de achtste finales van de Europa League uitgeschakeld. Ajax wist thuis nog wel met 2-1 te winnen van Dnipro, maar dat was vanwege het uitgescoorde doelpunt van Dnipro net niet voldoende. In de reguliere speeltijd had Ajax de 1-0 uitnederlaag rechtgezet. In de verlenging ging het vervolgens alsnog fout.

Ajax begon fel aan de wedstrijd en kreeg via El Ghazi de eerste kans van de wedstrijd. Na een goed eerste deel van de wedstrijd, kwam Dnipro terug in het spel. Bij vlagen liet de Oekraïense ploeg zien ook durven aan te vallen. Vlak voor rust wist Ajax weer een paar mogelijkheden te noteren.

Na rust ging Ajax met vereende krachten op zoek naar het doelpunt. Na een uur spelen was het zover. Bazoer was scherp en onderschepte een slechte bal van Egidio. Hij stoomde vervolgens op het doel af en punterde de bal binnen. Ajax had nog een half uur voor de gelijkmaker. De ploeg durfde ondanks alle aanvallend ingestelde spelers niet voluit te gaan voor de definitieve knockout. Voor beide doelen ontstonden nog enkele mogelijkheden.

Het kwam uiteindelijk op verlengingen aan. Na balverlies van Boilesen en niet optreden van de verdediging kon Dnipro uiteindelijk doorlopen en via Konopljanka in de verre hoek scoren. Ajax leek er daarna niet meer in te geloven. Pinchhitter Van der Hoorn bracht drie minuten voor het einde van de tweede verlenging de spanning terug door de 2-1 binnen te koppen. Ajax probeerde nog alles op alles te zetten, maar het was te laat om de 3-1 nog te forceren.

Opnieuw geen kwartfinale voor Ajax

Ajax is er opnieuw niet in geslaagd de kwartfinale van een Europees toernooi te bereiken. De laatste kwartfinale van Ajax dateert van seizoen 2002/2003. Toen was AC Milan in de kwartfinale van de Champions League te sterk. In 1997/1998 behaalde de ploeg voor het laatst de kwartfinale in de UEFA Cup. Toen werd de ploeg uiteindelijk verslagen door Spartak Moskou.

Rood voor Van der Hoorn na afloop duel voor duwen keeper

Mike van der Hoorn kreeg na de teleurstelling van de nederlaag ook nog de rode kaart getoond na afloop van de wedstrijd. De verdediger gaf de keeper van Dnipro een duw, nadat die provoceerde. Na enig aarzelen besloot de scheidsrechter daarop de rode kaart te trekken.

Uitslag: 2-1 (0-0)

1-0 Riechedly Bazoer ('60)
1-1 Konopljanka ('97)
2-1 Mike van der Hoorn ('117)

Opmerkelijk: Van der Hoorn krijgt rood na afloop van de wedstrijd na reactie op provocerende tegenstander

Opstelling Dnjpr Dnjpropetrovsk

Boiko, Léo Matos, Douglas, Tsjeberjatsjko, Egidio, Loetsjkevytsj ('92 Bruno Gama), Kankava, Bezos ('86 Shukov), Fedortsjoek, Konopljanka, Kalinic

Ajaxfanzone.nl: Ajax – Dnipro DnipropetrovskAjaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - Dnjepr

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.