Genante vertoning in De Kuip: 5-1 voor PEC in bekerfinale

20 april 2014
-
KNVB Beker
-

Ajax kende een genante avond in De Kuip. De bekerfinale werd overschaduwd doordat de wedstrijd langdurig stilgelegd moest worden vanwege veelvuldig vuurwerk op het veld. Vervolgens ging het helemaal mis voor Ajax en werd het met 5-1 afgedroogd.

De wedstrijd kende een vrij bizarre beginfase. In de eerste minuut al werden er plotseling van diverse kansen rookpotten op het veld gegooid in het strafschopgebied van Kenneth Vermeer. Nadat de rook was opgetrokken werd er verder gespeeld. Een minuut later was het al raak. Ricardo van Rhijn schoot met een kanonskogel een afvallende bal op schitterende wijze binnen. Vlak daarna ging het opnieuw mis met vuurwerk op het veld. Scheidsrechter Nijhuis dirigeerde de spelers vervolgens het veld af. Na koortsachtig overleg werd er besloten nog een keer te starten met het dreigement van definitief staken bij nieuw vuurwerk.

Het vuurwerk kwam vervolgens van PEC Zwolle. De ploeg uit Zwolle was de enige die scherp uit de kleedkamer kwam. Ajax kon er nauwelijks iets tegenover zetten. Elke aanval van PEC Zwolle was gevaarlijk. Ietwat gelukkig kwam PEC Zwolle vlak na de onderbreking op 1-1 door Thomas via een van richting veranderd schot. Na een bal op de paal kon diezelfde Thomas de 2-1 binnenschieten. Vervolgens was het de beurt aan Fernandez die op de counter de 3-1 en 4-1 voor zijn rekening nam. Het centrumduo van Moisander en Denswil zag er daarbij niet goed uit. Bojan was voor rust dichtbij een tegentreffer. Zijn inzet eindigde op de lat.

Wat Frank de Boer in de rust ook heeft gezegd. Het had geen effect op de ploeg. Bij de eerste de beste mogelijkheid was het 5-1 door Van Polen. Ajax probeerde het daarna nog wel, maar overtuigend werd dat nooit. De grootste kansen bleven komen voor PEC Zwolle dat na de effectieve gang naar 5-1 opeens heel slordig werd met het benutten van de kansen. Het zou daardoor uiteindelijk bij 5-1 blijven.

Van der Sar: 'kappen met die shit, zo maak je de club kapot'

De bekerfinale is ontsierd door veelvuldig vuurwerk op het veld. De finale moest in de eerste minuten tot twee maal worden stilgelegd. De tweede keer duurde dit ruim 20 minuten. Vanuit het Ajax vak werd diverse rookpotten in het strafschopgebied rond Vermeer gegooid. Dat gebeurde in eerste instantie vlak na het begin en vervolgens nogmaals na de snelle 0-1 van Ajax via Van Rhijn.

Nadat de officials, KNVB en clubs besloten hadden het nog een keer te proberen ging commercieel directeur Edwin van der Sar het veld op. Van der Sar was witheet van woede.

'Kappen met deze shit! Met deze onzin schieten we helemaal niets op. Stop met het gooien van vuurwerk. Zo help je onze club naar de klote. We willen deze prijs graag winnen. Als het nog een keer gebeurt wordt de wedstrijd definitief gestaakt,' zo riep hij met een microfoon op het veld witheet richting de eigen aanhang. Hij beet daarbij zijn liep kapot van woede.

Vermeer: 'dit is zwaar klote'

Kenneth Vermeer zat er na afloop flink doorheen. De keeper moest maar liefst vijf keer naar het net. 'Dit is zwaar klote,' zo gaf hij aan voor de camera van Fox Sports. 'We begonnen goed. Dan voel je allemaal vuurwerk langs je hoofd gaan. Ik heb me nooit bedreigd gevoeld, dat niet. Maar na de onderbreking ging het mis. De totale scherpte ontbrak in de ploeg na dat moment.'

De Boer: 'heel slecht verdedigd'

Frank de Boer nam bij zijn eerste analyse over het spel van Ajax geen moment de vuurwerkonderbreking in zijn mond. De Ajax coach weet het volledig aan zijn eigen ploeg. 'We kwamen heel snel op 0-1 door een fantastisch doelpunt,' zo begon de Ajax coach voor de camera van Fox Sports. Dan kom je lullig op 1-1. Daarna hebben we heel slecht verdedigd. En slecht gespeeld. Ik moet wel zeggen dat bijna elke mogelijkheid een doelpunt werd, al was het soms niet eens een mogelijkheid. Maar we mogen nog blij zijn dat het bij 5-1 bleef. Ik moet Zwolle gewoon de complimenten geven. Deze zege is dik en dik verdiend. We zijn geen moment in de wedstrijd geweest, ja 20 seconden misschien.'

Gevraagd naar de vuurwerkonderbreking kwam het vuur in de ogen van de Ajax coach. 'Het is schandalig wat er is gebeurd. Dit heeft niets met voetbal te maken. Ze brengen Ajax hiermee in diskrediet. Ze doen de club hier veel mee tekort.'

Moisander: 'ben nog niet de oude'

(Gepost door -)

Niklas Moisander was in de bekerfinale een van de dissonanten. 'Ik dacht voor de wedstrijd dat ik fit genoeg was. Maar het is wel gebleken dat ik niet de Moisander was die ik normaal gesproken ben. Daarom doet het persoonlijk ook veel pijn. Maar dat is achteraf makkelijk praten. Of dit gevolgen gaat hebben voor volgende week. Nee, dat denk ik niet. Maar nu doet dit heel veel pijn.'

15  1 2-2 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.46. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.