8 augustus 2004
-
Johan Cruijff Schaal
-

In een bizarre wedstrijd is Ajax met 2-4 onderuit gegaan tegen FC Utrecht in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het was de eerste keer dat een club buiten de Top drie de Super Cup wist binnen te halen. In een erg warme Arena was er sprake van een bizar wedstrijdverloop.

Ajax was de betere ploeg in de eerste helft. FC Utrecht trachtte in de openingsfase te drukken om in dit warme weer een snel doelpunt te maken en daar vevrolgens van te profiteren. Ondanks twee goede kansen kwam het daar niet van. Ajax nam vervolgens de controle over de wedstrijd, maar had het in de hitte moeilijk om FC Utrecht echt kapot te spelen. Enkele kansen werden niet benut.

De tweede helft werd er een waarover in tegenstelling tot de eerste helft wel uitgebreid nagepraat zal gaan worden. Het was een goede actie van Soetaers die 10 minuten na rust Ajax op voorsprong bracht. Hij speelde de verdediging uiteen en zette vervolgens vanaf de achterlijn Pienaar vrij. Die schoot de bal achter de lijn al probeerde doelman Terol de bal nog terug te duwen in een poging te bewijzen dat de bal niet over de lijn was geweest.

Vlak daarna benadeelde scheidsrechter Van Egmond Ajax door Soetaers rood te geven. Na fel inkomen viel hij vreemd neer waarbij hij met zijn benen van zich af trapte. Klaarblijkelijk vond de scheidsrechter dat voldoende voor rood. Zeker met dit weer was dat een nadeel omdat er nu meer gelopen moest gaan worden. Toch hield Ajax het overwicht. Achttien minuten voor tijd werd het gelijk door Schut via het hoofd.

9 minuten voor tijd leek invaller Sneijder de wedstrijd te beslissen. Na een prachtige steekpass van Obodai sneed hij door de verdediging en schoof hij de bal binnen. FC Utrecht kwam net als Ajax met tien man te spelen toen Broerse door zijn tweede gele kaart (twee keer lomp inkomen) van het veld moest.

Met 10 tegen 10 eindigde het duel in een krankzinnige eindfase. Stekelenburg wisselde een aantal prachtige reddingen vandaag af met een aantal belangrijke fouten. In de eerste helft werd dat niet fataal, in de tweede helft wel. Somers bracht de stand van 2-1 naar 2-3. Bij de eerste scoorde Somers na een actie van Stekelenburg uit de rebound de 2-2. Bij de andere bal ging Stekelenburg in de lucht in de mist waardoor Somers de goal kon binnentikken. Het werd vervolgens ruim 5 minuten in blessuretijd op de counter zelfs nog 2-4 toen Douglas een bal op de goal slecht inschoot maar via het been van Maxwell de bal alsnog in de goal zag dwarrelen.

Ajax ging daardoor onnodig onderuit in eigen huis. De warmte en de vroege rode kaart hadden duidelijk effect op het elftal. Het mislopen van de prijs zal weinig Ajacieden deren. Wel maakte het duidelijk dat ook Ajax volleidg scherp zal moeten zijn om in de beginfase van de competitie tegen subtoppers niet tegen een zeperd op te lopen. En van die wetenschap zal Koeman de komende weken ongetwijfeld handig gebruik gaan maken.

Blessure voor Ibrahimovic

Halverwege de tweede helft viel Zlatan Ibrahimovic geblesseerd uit. Na een actie liep hij vervolgens duidelijk trekkend met zijn been van het veld. Het is nog onduidelijk wat de ernst van de blessure is. Hij werd verrassend vervangen door De Mul en niet door Anastasiou. Sonck was toen al van het veld.

Sneijder speelt frustraties van zich af

Wesley Sneijder speelde als invaller de frustraties van zich af tijdens de tweede helft. In de 58ste minuut verving hij Sonck die achter de spitsen speelde. Sneijder zorgde zelf voor de 2-1 toen hij na een prachtige pass van Obodai een gaatje in de verdeidging vond. Vrij voor de keeper schoof hij de bal diagonaal in de goal. Vervolgens reageerde hij zich, zijn medespelers van zich afduwend, in gebaar af op de bank van Ajax.

Na afloop liet Sneijder weten heel erg teleurgesteld geweest te zijn. "Ik heb me verbeten op de bank. Dan is het wachten op de bank op een invalbeurt. Ik ben er vervolgens dubbel zo hard ingegaan. Volgens Sneijder was zijn gebaar en woorden niet naar de technische staf van Ajax gericht. "Na de goal kwam de emotie eruit. Dat was zeker niet naar de trainers gericht, maar meer over mezelf. Ik baalde ervan. Ik dacht dat ik vorig jaar belangrijk was geweest. Ik voel me prima in vorm en ik zal op de trainingen en in het veld keihard proberen terug te vechten' aldus een strijdlustige Sneijder.

F-side.nl: Ajax-FC Utrecht (JC Schaal)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.