Ajax verliest uit bij AZ: 3-2

11 augustus 2013
-
-

Na een mooie reeks van 15 ongeslagen duels in de eredivisie is Ajax tegen een nederlaag opgelopen. Uit bij 'angstgegner' AZ werd met 3-2 verloren. Een overtreding met een rode kaart en een penalty zorgde voor het kantelpunt en leidde de nederlaag in.

In de eerste helft ging het lang gelijk op. AZ had wellicht iets meer balbezit. De beste kansen waren voor Ajax. Dat leidde tot de 0-1. Christian Eriksen ontpopt zich tot een ware vrijetrappenspecialist. Hij schoot een vrije trap mooi binnen. Op slag van rust kwam AZ langszij. De inmiddels zieke Vermeer kwam niet krachtig genoeg omhoog bij een hoge bal, waarna Beerens vervolgens binnen kon schieten.

Na rust kwam Ajax beter uit de kleedkamer. Ajax overheerste en kwam verdiend op 1-2. Het was aanvoerder Siem de Jong die zijn ploeg naar de voorsprong kopte. Ajax leek af te stevenen op een zege. Een onachtzaamheid bij Van Rhijn deed de wedstrijd kantelen. Viergever liep bij hem weg en de back hield zijn tegenstander even licht vast. Hij had de pech dat de scheidsrechter net de loop stond, het waarnam en het vervolgens ook nog eens bestrafte met zowel een penalty als een rode kaart. Dat zullen weinig scheidsrechters doen. Het was Johansson die vervolgens de penalty benutte.

Met tien man moest Ajax terug. AZ zette steeds meer druk op zoek naar meer. De Boer bracht Ligeon en Poulsen in voor Bojan en Fischer. AZ werd uiteindelijk beloond voor het opschroeven van de druk. Het was Elm die het vonnis over Ajax voltrok.

Vermeer geeft over in de rust en moet gewisseld worden

Kenneth Vermeer heeft zich in de rust laten wisselen. De keeper zag er in de slotfase van de eerste helft tegen AZ al niet goed uit. Hij was ziek en heeft in de rust zelfs overgegeven. Na rust werd hij gewisseld voor die andere international Jasper Cillessen.

Nijhuis: 'ik blijf bij mijn beslissing, Van Rhijn hield Viergever vast en ontnam een scoringskans'

Scheidsrechter Nijhuis was ook na het zien van de beelden overtuigd van de correctheid van zijn beslissing door Van Rhijn rood te geven. Nijhuis tegenover Fox: 'Ik liep recht achter Van Rhijn. Hij heeft alleen oog voor Viergever en ik zie dat hij hem aan het shirt pakt op het moment dat de bal voorkomt. Viergever wordt daardoor belemmerd in zijn lopen en daarmee wordt een scoringskans ontnomen.'

'Cillessen had de bal daarna inderdaad, maar het is de vraag of hij hem ook had als Viergever op volle snelheid door had kunnen gaan.'

[video] Nijhuis staat achter beslissing

Ranglijst: Ajax na twee duels op achtste plaats

Na twee duels staat Ajax op de achtste plaats. Met drie duels uit 2 wedstrijden heeft Ajax een achterstand van drie punten op PSV, FC Groningen, Heerenveen en PEC Zwolle.

Uitslag: 3-2 (1-1)

0-1 Christian Eriksen ('21)
1-1 Beerens ('45)
1-2 Siem de Jong ('59)
2-2 Johansson ('66, penalty)