Zwaarbevochten 2-3 zege in Alkmaar

17 maart 2013
-
-

Ajax heeft een zwaarbevochten zege behaald in Alkmaar. Tegen AZ werd het 2-3 na een overtuigende eerste helft en 0-2 voorsprong. Eindelijk won Ajax daarmee weer eens in Alkmaar.

Ajax nam het heft in handen in Alkmaar. De ploeg kreeg diverse kansen op de openingstreffer. Het duurde uiteindelijk tot de 20ste minuut alvorens de verdiende treffer voor Ajax er kwam. Siem de Jong rondde een mooie pass van Alderweireld goed af. Nog geen twee minuten later was het Daley Blind die, met rechts nog wel, de 0-2 verzorgde. Daarna was Ajax dicht bij de derde toen een uithaal van De Jong op de lat uiteen spatte.

Direct na rust kwam AZ terug in de wedstrijd door een doelpunt van Henriksen. Het duurde even voordat Ajax zich herstelde van die tegenslag. Na een minuut of tien had Ajax zich dat afgeschud. Het kwam vervolgens al snel op 1-3. Een vrije trap van De Jong werd van richting veranderd. Er leek geen vuiltje meer aan de hand en Ajax had het vervolgens definitief af moeten maken.

Via een counter bracht Altidore de spannning een kwartier voor tijd terug in de wedstrijd. Daardoor werd het nog een spannend slot dat Ajax uiteindelijk met enige moeite doorstond.

Ranglijst: Ajax blijft alleen koploper

Ajax blijft door de zwaarbevochten zege op AZ alleen koploper in de eredivisie. De voorsprong op achtervolgers PSV en Feyenoord bedraagt een punt, op Vitesse twee punten.

Sigthorsson uitgevallen met kuitklachten

Kolbeinn Sigthorsson moest zich tien minuten na rust laten wisselen. De spits van Ajax kampte met lichte kuitklachten. Hij werd vervangen door Danny Hoesen. Het is niet de verwachting dat de blessure problemen zal geven voor de wedstrijd van volgend weekend tegen NEC.

De Boer: 'We geven een hoop cadeautjes weg'

Frank de Boer was na afloop voor de camera van Eredivisie Live tevreden over d zege van zijn ploeg. Over het spel had hij wel de nodige opmerkingen. 'Ik heb hele mooie dingen van ons gezien en mindere dingen. We geven teveel cadeautjes weg en dat geeft hoop aan supporters en spelers van AZ.'

'Er waren momenten dat wij heer en meester waren en er waren momenten dat AZ de betere ploeg was, vooral door hun enthousiasme. Dat ging op en neer. Eerste helft was duidelijk voor ons. Bij de 1-2 geloven zij er weer in. Daarna spelen wij niet meer zo goed als daarvoor. Gelukkig maak je dan de 1-3. Daarna moeten wij 1-4 en 1-5 maken en dan is het over. Met een bal uit het niets wordt het dan weer spannend.'

'Maar ik ben blij met de overwinning. Je speelt toch uit bij AZ dat het ons altijd heel lastig maakt. Dit team hoort veel hoger te staan. Wij hebben in ieder geval drie punten en staan bovenaan. We hebben nog zeven duels te gaan.'

De Ajax coach had speciale complimenten voor Danny Hoesen. 'Ik vond dat Danny fantastisch inviel. Hij was heel balvast. We konden er vaak uitkomen, doordat hij als aanspeelpunt de bal goed vast had.'

Opstelling AZ

Esteban, Marcellis, Lam ('75 Reijnen), Viergever, Wijnaldum, Henriksen, Maher, Elm ('81 Rosheuvel), Beerens ('81 Gudmundsson), Altidore, Berghuis

Ajaxlife.nl: Fotoverslag AZ - AjaxAjax Foto Side: AZ - AJAX
Ajaxfanzone.nl: AZ - AJAX

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-3 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.86. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.