Ajax makkelijk naar halve finale: 0-4 tegen Vitesse

31 januari 2013
-
KNVB Beker
-

Ajax heeft op simpele wijze de halve finale van de beker weten te bereiken. Na twee nederlagen, uit en thuis, voor de competitie tegen Vitesse, was Ajax op neutraal terrein in Emmen veruit de beste.

Al na zeven minuten kwam Ajax op voorsprong. Danny Hoesen, die weer eens in de basis mocht starten, zette Ajax op 0-1. Na een uur spelen verdubbelde Lasse Schone de score. Ajax bleef ditmaal geconcentreerd en gaf de 0-2 voorsprong niet meer weg.

Kolbeinn Sigthorsson maakte een kwartier voor tijd zijn rentree. Zes minuten later kreeg Ajax een penalty. De IJslandse spits wilde hem graag nemen, maar aanvoerder Siem de Jong bepaalde dat dat aan Lasse Schone was. De Deen miste prompt, waarna Sigthorsson uit de rebound wel raak trof. Vijf minuten later maakte de teruggekeerde spits zelfs ook nog zijn tweede doelpunt bij zijn rentree. Met de afgetekende 0-4 kon Ajax tevreden de terugreis vanuit Emmen aanvangen.

Sigthorsson luistert (ongeplande) rentree op met twee doelpunten

Kolbeinn Sigthorsson maakte een kwartier voor tijd tegen Vitesse zijn rentree in het eerste elftal van Ajax. Aanvankelijk zou de spits niet bij de selectie behoren. Toen Frank de Boer vanmorgen wakker werd, kreeg hij echter een sms-je dat Enoh in het vliegtuig zat op weg naar Fulham. De Boer besloot daarop alsnog Sigthorsson te bellen voor de trip naar Emmen.

In de slotfase gunde de Ajax coach de spits zijn rentree. Sigthorsson luisterde zijn comeback op met twee treffers binnen slechts elf minuten. Eerst mocht hij de penalty niet nemen, waarna Schone de strafschop miste en de IJslandse spits via de rebound kon scoren. Vervolgens zorgde Sigthorsson ook nog voor de 0-4 via een kopgoal.

Na het kwartiertje mocht Sigthorsson direct door naar de dopingcontrole.

[video] Hoogtepunten Vitesse - Ajax (0-4)

Vitesse: Van Ginkel

Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind, Siem de Jong, Lasse Schöne, Christian Eriksen, Jody Lukoki ('75 Kolbeinn Sigþórsson), Danny Hoesen ('71 Christian Poulsen), Derk Boerrigter ('83 Viktor Fischer)

Opstelling Vitesse

Room, Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt, Van Ginkel, Reis, Janssen, Ibarra ('80 Qazaishvili), Havenaar, Kakuta

15  5 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.97. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.