Ajax blijft op 2-2 steken tegen AZ

12 augustus 2012
-
-

Ajax is in de eerste competitiewedstrijd thuis blijven steken op een 2-2 gelijkspel tegen AZ. Gregory van der Wiel en Kolbeinn Sigthorsson waren de doelpuntenmakers voor de Amsterdammers.

Ajax was de eerste helft heer en meester tegen AZ. De ploeg had weinig te vrezen van de povere Alkmaarders. Ajax speelde verzorgd, al creeerde het niet al teveel kansen. Het openingsdoelpunt viel al na 9 minuten. Gregory van der Wiel, verrassend in de basis, haalde van afstand verwoestend uit en schoot prachtig binnen. Daarmee betaalde hij direct het vertrouwen van de coach terug. Naarmate de eerste helft vorderde zakte het duel een beetje weg.

In de tweede helft kantelde AZ-spits Altidore in een tijdsbestek van drie minuten de wedstrijd. Eerst was hij Alderweireld te snel af. Vervolgens kon hij na een combinatie vanaf dezelfde kant ook nog de 1-2 binnenschieten.

Ajax moest daarna op zoek naar de gelijkmaker. Ondersteund door het publiek kon de ploeg van Frank de Boer zichzelf hervinden en de druk op AZ opvoeren. Het duel ging op en neer, maar de kansen voor Ajax namen toe. Uitblinker aan Ajax-kant was nieuwe aanwinst Tobias Sana. Hij was dichtbij een treffer bij zijn debuut, zijn inzet raakte onderkant lat.

Sigthorsson had eerder al moeten scoren, maar deed dat zeven minuten voor tijd op fantastische wijze uit de draai na een assist van Lukoki.

Ranglijst: Ajax gedeeld vijfde

Ajax staat na de eerste competitieronde op een gedeelde vijfde plaats. Slechts vier ploegen wisten hun openingsduel te winnen. Het betreft FC Twente, NEC, RKC en Feyenoord. De vier hebben dus twee punten voorsprong op Ajax. De Amsterdammers hebben wel een punt voorsprong op PSV, dat zaterdag al verloor van RKC.

[video] De Boer: "Gaf het nog aan in rust"

Ajax: Daley Blind

Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Ricardo van Rhijn, Daley Blind ('81 Theo Janssen), Siem de Jong, Vurnon Anita, Thulani Serero ('77 Davy Klaassen), Jody Lukoki, Kolbeinn Sigþórsson, Lasse Schöne ('46 Tobias Sana)

Opstelling AZ

Esteban, Marcellis, Moisander, Viergever, Gorter, Falkenburg ('64 Gudmundsson), Maher, Elm, Beerens, Altidore ('84 Boymans), Martens

sthcrw.nl: Fotoverslag: Ajax - AZAjaxfanzone.nl: Supportersfotoverslag Ajax-AZ
Ajax Foto Side: sfeerverslag AJAX - AZAjaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - AZ

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.