Ajax wint met 4-1 van Excelsior

3 december 2011
-
-

Voor het eerst sinds 26 augustus heeft Ajax een thuiswedstrijd gewonnen. Toen was het 4-1 tegen Vitesse, nu won Ajax met dezelfde cijfers van Excelsior.

Ajax kwam al snel op een 1-0 voorsprong via Vertonghen. De centrale verdediger verdubbelde zelf de score. De aanvoerder moest in de eerste helft het verschil maken. Vlak voor rust deed Excelsior uit het niets iets terug. Maatsen kopte raak na een assist van Te Vrede. Excelsior stond toen al enige tijd met tien man door een terechte rode kaart voor een verschrikkelijke overtreding van Scheimann op Sulejmani.

Na rust werd Ajax op het goede spoor gebracht met behulp van scheidsrechter Liesveld. Een makkelijk gegeven penalty zorgde voor de 3-1 door Sulejmani. Een paar minuten later schoot Nicolai Lodeiro en vrije trap prachtig binnen. Het was zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Daarmee had Ajax zijn plicht gedaan en kon het vooruit gaan kijken naar het duel tegen Real Madrid.

Ranglijst: Ajax vierde, zondag zware uitduels voor concurrentie

Ajax staat na de zege op Excelsior vierde op de ranglijst. De ploeg kan zondag rustig afwachten of AZ (uit bij Heerenveen), PSV (uit bij Feyenoord) en/of FC Twente (uit bij FC Utrecht) eventueel punten gaan verliezen.

De Boer: tactische wissel Enoh met oog op Madrid

Frank de Boer liet na afloop weten dat de wissel vlak voor rust voor Enoh een puur tactische was. Toen Excelsior met tien man kwam te naam, besloot hij Enoh eruit te halen. Anita kwam daardoor als verdedigende middenvelder te staan, zoals ook tegen Real Madrid het geval zal zijn. Ligeon kwam er daardoor in als rechtsback, waardoor Ajax weer 4-3-3 ging spelen, zoals woensdag ook moet gebeuren.

Boze De Boer: dubbele cijfers was mogelijk geweest

Frank de Boer sprong tijdens de wedstrijd meerdere malen uit zijn vel. Na afloop liet hij weten zich geïrriteerd te hebben, omdat hij aan de kant het gevoel had dat de dubbele cijfers halen mogelijk was. "Dat moet je als spelers dan ook voelen. We waren veel te slordig in sommige situaties."

"Het ging allemaal vrij makkelijk en dan zakt de concentratie weg. Mijn bloed gaat dan koken als je vlak voor rust nog zo'n tegendoelpunt krijgt. Dan houd je de tegenstander in de wedstrijd. Je gaat dan met een heel ander gevoel de rust in."

"We grepen ze wel goed bij de strot. Binnen een seconde hadden we de bal steeds weer terug. Maar de zuiverheid van de passing was niet goed. Je moet dan het geduld opbrengen om op de goede pass te wachten."

[video] Eriksen: "Hebben ons ding gedaan"

[video] Vertongen: "Af en toe slap en nonchalant"

Excelsior: Scheimann ('37)

Kenneth Vermeer, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Daley Blind, Vurnon Anita, Eyong Enoh ('42 Ruben Ligeon), Theo Janssen, Christian Eriksen, Miralem Sulejmani, Nicolás Lodeiro ('69 Davy Klaassen), Ismael Aissati ('46 Lorenzo Ebecilio)

Opstelling Excelsior

De Ruiter, De Graaf, Nieveld, Smith, Scheimann, Janssen, Wattamaleo ('75 De Vries), Alberg ('70 Lagouireh), Vorthoren, Te Vrede, Maatsen ('65 Mattheij)

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - ExcelsiorAjaxf-side.nl: Fotoverslag Ajax - Excelsior
Ajax Foto Side: Ajax - Excelsiorsthcrw.nl: ajax excelsior

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.