Ajax verliest knotsgek duel met 6-4 in Utrecht

6 november 2011
-
-

Ajax heeft in een knotsgekke wedstrijd met 6-4 verloren van FC Utrecht. Voetballend had Ajax de overhand, maar de ploeg kon verdedigend niet overweg met het opportunistische spel van FC Utrecht.

Na tien minuten kwam Ajax op een 0-1 voorsprong toen Bulykin de bal kon binnentikken. Hij was na drie minuten al in het veld gekomen voor de geblesseerde De Jong. Twee minuten daarna was het alweer gelijk. Een schot van Asare werd van richting veranderd en was daardoor onhoudbaar. De 2-1 viel snel daarna door Duplan. Het was invaller Ooijer die een paar minuten erna de 2-2 binnenliep. Na een half uur stond het toen al 2-2. Een sterker Ajax kwam vlak voor rust op 2-3. Het was opnieuw Bulykin die een voorzet van Sulejmani binnenkopte.

FC Utrecht kwam fel uit de kleedkamer en zette Ajax onder druk. De thuisclub kantelde de wedstrijd binnen een paar minuten. Eerst verkeek Vermeer zich op een voorzet en zag Bovenberg binnenkoppen. Vervolgens was het Mulenga die de 4-3 maakte. Twee minuten later ging Vermeer in de fout door tegen Asare uit te schieten die vervolgens simpel kon scoren. Binnen een kwartier had FC Utrecht een 2-3 achterstand omgebogen naar een 5-3 voorsprong. Eriksen bracht 18 minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd door de 5-4 te maken. Ajax kreeg nog een paar kansen op de gelijkmaker. Die zou echter niet vallen. Ver in blessuretijd ging Vermeer bij het uitverdedigen opnieuw in de fout en kon Kali er zelfs nog 6-4 van maken.

Ranglijst: Ajax vijfde

Ajax staat na de nederlaag uit bij FC Utrecht op de vijfde plaats. De ploeg moet vrezen dat AZ, FC Twente en PSV vandaag verder uitlopen.

De Jong en Alderweireld vallen al heel vroeg uit

Siem de Jong viel al na drie minuten geblesseerd uit. Bij een sprint richting goal schoot het opeens in zijn bovenbeen, zo leek het. Hij werd vervangen door Bulykin, die tweemaal zou scoren. In de 17e minuut moest ook Toby Alderweireld er al uit. Hij had teveel last van buikkramp en kon niet verder.

De Boer: schande dat we hier hebben verloren

Frank de Boer noemde het voor de camera van Eredivisie Live een 'schande dat we hier hebben verloren.' "Ik heb het gevoel dat we tien keer beter waren dan FC Utrecht, maar je staat gewoon met lege handen. Dit was echt een knotsgekke wedstrijd. We domineerden alleen maar. Zij kregen door heel opportunistisch spel hun kansen.

"Voor rust zet je het recht en kom je op 2-3. Dan weet je dat ze er vol voor zullen gaan in het eerste kwartier na rust. Dan doen wij heel knullige dingen. We waren gewoon niet attent genoeg verdedigend. Alsnog heb je dan genoeg tijd om het recht te zetten en we hebben daar ook de kansen voor gehad. We stonden gewoon goed, konden steeds de vrije man vinden. Maar uiteindelijk sta je gewoon met lege handen."

Bossen: Ooijer had rood moeten krijgen, geen strafschop voor Sulejmani

Na afloop werd scheidsrechter Bossen voor de camera van Eredivisie Live gevraagd naar de discutabele momenten in het duel tussen FC Utrecht en Ajax. Na het zien van de beelden liet hij over de overtreding van Ooijer weten: "In de wedstrijd liep ik er achter. Ik zie dat Ooijer te laat is en geef hem geel. Als ik de beelden zie, zet hij zijn voet op de voet van de tegenstander, dat had rood moeten zijn. Dat is inherent aan het nemen van beslissingen in dit soort wedstrijden. Het is op het scherpst van de snede. Je moet in een split-second beslissen, helaas gaan er dan wel eens dingen fout, je hebt geen beschikking over beelden."

Over de vermeende strafschop voor Ajax bleef Bossen bij zijn standpunt. "Bulthuis zet zijn voet op de bal, daar valt Sulejmani over heen. Voor mij is dat absoluut geen strafschop. Zo heb ik het ook in de wedstrijd beoordeeld."

[video] Bossen: "Had rood moeten geven"

[video] De Boer: "Niet boos maar verbijsterd"

[video] Sneijder voelde "iets los komen"