Tien man Ajax niet voorbij Feyenoord: 1-1

23 oktober 2011
-
-

Ajax is er zondagmiddag opnieuw niet in geslaagd te winnen. De Klassieker in de eigen Amsterdam Arena eindigde in een 1-1 gelijkspel. Ajax was opnieuw pas na de rode kaart van doelman Vermeer de bovenliggende partij.

In de eerste helft kwam Ajax eigenlijk geen moment in het spel. De ploeg had het moeilijk met het storen van Feyenoord. Het lukte Ajax niet om er voetballend uit te komen. Slechts een keer was de ploeg in de eerste helft dicht bij een treffer. Alderweireld kopte op de lat. Feyenoord zette daar diverse kansen tegenover. Vermeer stond uitstekend zijn mannetje en redde een paar keer goed.

De woorden van De Boer in de rust leken weinig invloed te hebben. Ajax kreeg geen grip op de wedstrijd en moest toezien hoe Feyenoord na een uur spelen op 0-1 kwam via De Vrij. Toen vervolgens ook nog Vermeer met rood van het veld moest, hij haalde de doorgebroken Fernandez neer, leek het heel moeilijk te gaan worden. Het was voor Ajax net als de voorgaande wedstrijden echter het signaal om er weer een schepje bovenop te doen. De ploeg kreeg daardoor de wedstrijd in handen. Al snel leidde dat tot de gelijkmaker van Vertonghen. De Belg kopte vanuit een hoekschop binnen.

In de slotfase ging Ajax met tien man op zoek naar de winnende treffer. Hoewel Feyenoord twijfelde was het echter te laat voor de Amsterdammers om echt door te drukken naar de 2-1.

Ranglijst: Ajax voorlopig zesde

Op de ranglijst staat Ajax na het gelijkspel tegen Feyenoord voorlopig op een zesde plaats. Indien Vitesse van PSV verliest, stijgt Ajax nog een plaatsje naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Vertonghen: rode kaart was weer het kantelpunt

Voor de camera van Eredivisie Live trok Jan Vertonghen een vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijden. 'Het was hetzelfde verhaal. Vanaf het begin was het niet goed genoeg. We wilden met goed positiespel naar de aanval, maar zijn daar totaal niet in geslaagd. We vonden de oplossing niet, konden het middenveld niet bereiken. De Boer heeft in de rust wel gesteld waar het op stond. We mochten blij zijn met 0-0 bij rust. Na rust ging het dezelfde kant op. Dan hoop je dat het toch nog kantelt. Blijkbaar was dan weer die rode kaart het kantelmoment. Greg ging eruit en kwam ik meer op het middenveld. Feyenoord trok zich om onbegrijpelijke redenen ook iets terug. We mogen uiteindelijk niet klagen met een gelijkspel. Ik kan zelf niet tevreden zijn over mijn eigen wedstrijd.'

De Boer: 'Dit was de minste wedstrijd van de competitie'

"Ik denk dat dit de minste wedstrijd van de competitie is," zo begon De Boer zijn reactie voor de camera van Eredivisie Live. "Het is een terugkomend feit dat we vrij matig uit de startblokken komen. En dan druk ik me heel voorzichtig uit. Onbegrijpelijk dat je met tien man wel de 'sparkling' in de ogen ziet van het willen gelijkmaken of zelfs winnen."

"De eerste helft was heel pover. Eigenlijks hebben we niet gecreëerd op een bal de lat na. De mogelijkheden voor Feyenoord werden vaak ingeleid door onszels. In de rust probeer je een en ander recht te zetten. Maar het eerste kwartier na rust was toch duidelijk voor Feyenoord. Dan kom je ook nog met tien man te spelen, doordat we onze keeper laten stikken. Hij hield ons fantastisch in de race en dan laat je hem stikken. Pas daarna met 10 man wordt opeens wel voor elke cm gestreden. Feyenoord is de laatste 20 minuten niet meer gevaarlijk geweest, wij hadden de meeste dreiging. Het is heel moeilijk om er je vinger achter te krijgen hoe dat kan.'

Janssen: op deze manier kunnen we niet doorgaan

Theo Janssen baalde uiteraard na afloop. "Het was absoluut niet best. Als de tegenstander ons onder druk zet, hebben we het moeilijk. Dan willen we blijven voetballen. Ik heb het gevoel dat we dat soms een beetje overdrijven. Je kunt ook de lange bal spelen en vechten voor de tweede bal," zo liet hij weten voor de camera van Eredivisie Live. "Mijn kracht is normaal gesproken om veel aan de bal te komen, maar als ik drie ballen heb gehad is dat veel. Waarom het met tien man beter gaat weet ik niet. We moeten nu wel op zoek naar de oplossing, want op deze manier kunnen we niet doorgaan. We moeten punten gaan pakken, dit is waardeloos."

Janssen: 'Wij moeten meer brengen, maar de supporters ook'

Theo Janssen reageerde na afloop voor de camera van Eredivisie Live ook op het gebrek aan steun vanaf de tribune. "Ik moet zeggen dat ik het wel heel slecht vind dat ze ons in de rust al uitfluiten. Bij de wissel van Greg komt er vervolgens een cynisch geklap van hier tot Tokyo. Je mag best jouw ploeg steunen. Als het goed gaat staat iedereen achter de ploeg en is iedereen zogenaamd supporter. Als het was minder gaat, is iedereen negatief. Dat vind ik heel slecht. Je hebt vandaag gezien welk effect dat had op de ploeg. Iedereen had het er ook over in de kleedkamer. Wij moeten meer brengen, maar de supporters moeten ook meer brengen."

[video] Vermeer: "Ja, dan krijg je rood"

Ajax vijf competitiewedstrijden op rij zonder zege

Na het gelijkspel thuis tegen Feyenoord is Ajax al vijf competitiewedstrijden op rij zonder zege. Achtereenvolgens tegen PSV, FC Twente, AZ en Feyenoord werd gelijkgespeeld, de ploeg verloor uit bij FC Groningen.

Feyenoord: De Vrij

Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel ('66 Jasper Cillessen), Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Dico Koppers, Christian Eriksen ('55 Dmitry Bulykin), Vurnon Anita, Theo Janssen, Miralem Sulejmani ('55 Jody Lukoki), Siem de Jong, Derk Boerrigter

Mulder, Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, El Ahmadi ('84 Mokotjo), Clasie, Bakkal, Schaken, G. Fernandez, Cabral ('73 Cisse)

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - FeyenoordAjaxf-side.nl: Fotoverslag Ajax - feijenoord
sthcrw.nl: Ajax - Kakkies

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.