Ajax niet verder dan 2-2 tegen AZ

15 oktober 2011
-
-

Ajax heeft in de topper tegen AZ met 2-2 gelijkgespeeld. Ajax moest eigenlijk winnen om goed bij te blijven op de ranglijst, maar zal na de 0-2 achterstand niet ontevreden zijn geweest met het punt.

De openingsfase was voor de tegenstander uit Alkmaar. Vanaf het begin speelde AZ zeer verzorgd en nam het controle over de wedstrijd in de Arena. Na 12 minuten kwam AZ op voorsprong via een van richting veranderd schot van Holman. Ajax zette daarna aan, maar op de counter kon Beerens het leed van Ajax vergroten door de 0-2 te maken.

Ajax vergrootte daarna de druk op de tegenstander. Voor rust leverde dat nog geen resultaat op. Direct na rust was het wel raak. Boerrigter werd onderuit gehaald en Sulejmani mocht vervolgens vanaf 11 meter de strafschop benutten. Het was de opmaak voor een feller Ajax. Het zou uiteindelijk tot de 81ste minuut duren alvorens Theo Janssen de gelijkmaker binnenschoot. Toen speelde Ajax al met tien man door twee gele kaarten voor Enoh. In de hectische slotfase waren er kansen voor beide doelen. Het zou echter bij 2-2 blijven.

Debuut voor Ligeon in eerste elftal

Direct na rust mocht Ruben Ligeon zijn debuut maken in het eerste elftal. Frank de Boer wilde de jonge rechtsback niet laten debuteren in een moeizaam draaiend elftal, maar voelde zich bij een 0-2 stand toch gedwongen om meer druk te kunnen zetten naar voren met Alderweireld in het centrum.

Ligeon is dit seizoen al de 26ste speler waarvan Frank de Boer gebruik heeft gemaakt in officiële wedstrijden.

Competitiedebuut voor Cillessen na uitvallen Vermeer

Jasper Cillessen heeft zijn competitiedebuut gemaakt voor Ajax. In de tweede helft kwam Kenneth Vermeer ongelukkig in botsing met een AZ-aanvaller. Hij werd naar het zich liet aanzien in de buik geraakt. De keeper moest vervolgens direct overgeven. Hij werd met een brancard van het veld gedragen. Cillessen blonk in het vervolg uit met enkele goede reddingen.

Ranglijst: Ajax vierde op zes punten van AZ

Ajax staat na het 2-2 gelijkspel tegen AZ op de vierde plaats op de ranglijst. Feyenoord en Vitesse zouden Ajax dit weekend echter nog voorbij kunnen gaan. De achterstand op koploper AZ blijft zes punten.

Vertonghen: het was een gekkenhuis vandaag

Jan Vertonghen liet na afloop voor de camera van Eredivisie Live weten niet te weten of hij nu blij moest zijn met de 2-2 of niet. 'Het was een gekkenhuis vandaag. We kwamen niet echt in ons spel en kwamen al snel met 0-2 achter. Als je dan tegen de koploper speelt weet je dat het moeilijk wordt. Na rust hebben we het met zijn allen opgepakt. We zijn een beetje opportunistisch gaan spelen.
We hebben vervolgens het geluk dat we snel scoren.'

'We moeten bij onszelf te rade gaan waarom we niet kunnen domineren. We hadden erop getraind om AZ vast te zetten, maar dat kwam totaal niet uit de verf. De ruimtes waren te groot en we kwamen steeds een stap te laat. Ook konden we de vrije man niet vinden. In de tweede helft waren we wel scherper, waardoor we op opportunisme terug konden komen in de wedstrijd. Toen waren we niet de mindere.'

[video] Verbeek: "Het was geen strafschop"

[video] De Boer positief over tweede helft

[video] Janssen: "Vandaag voelde het lekker"

[video] Vertonghen: "Mogen blij zijn met gelijkspel"

Kuipers blijft achter beslissingen staan, Marcellis had wel geel moeten krijgen

Na afloop was scheidsrechter Kuipers ook na het zien van de beelden voor de camera gedecideerd over de diverse veelbesproken momenten in de wedstrijd tussen Ajax en AZ.

'De eerste gele kaart van Enoh was gewoon een overtreding waar een gele kaart voor staat, zeker ook omdat hij doorzwaait met zijn been. De tweede is voor het onderbreken van een veelbelovende aanval. Dat is terecht geel. Ik had een prima loop, waardoor ik zag dat Enoh bewust voor de man ging. Voor mij was dat geen discussie.'

De scheidsrechter kreeg het verwijt van Verbeek dat de overtreding, waarvoor een penalty gegeven werd, buiten het strafschopgebied zou zijn. 'Hij valt er niet alleen binnen. Het contact is er ook nog binnen het strafschopgebied. Het is een zelfde situatie als met vasthouden.'

De scheidsrechter gaf Frank de Boer wel gelijk in zijn bezwaar dat Marcellis heel vroeg in de wedstrijd geen geel kreeg. 'In mijn optiek was het een ongelukkig overtreding. Maar als ik de beelden terugzie, moet het inderdaad een gele kaart zijn voor ruw spel.'

'Het was een hele mooie pot voetbal, er gebeurde van alles. Je mag alleen maar blij zijn als scheidsrechter om zulke wedstrijden te mogen fluiten.'

AZ: Maher

Kenneth Vermeer ('67 Jasper Cillessen), Toby Alderweireld, André Ooijer ('46 Ruben Ligeon), Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Christian Eriksen, Eyong Enoh, Theo Janssen, Miralem Sulejmani, Siem de Jong ('80 Dmitry Bulykin), Derk Boerrigter

Opstelling AZ

Esteban, Marcellis, Moisander, Viergever ('81 Klavan), Poulsen, Wernbloom, Maher, Elm, Beerens, Altidore ('72 Benschop), Holman ('52 Gudmundsson)

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - AZAjaxf-side.nl: Fotoverslag Ajax - AZ
sthcrw.nl: Fotoverslag Ajax - Az

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.