2-2 gelijkspel in Eindhoven

18 september 2011
-
-

In een spannende topper hebben PSV en Ajax met 2-2 gelijkgespeeld in Eindhoven. Ajax kwam twee keer op achterstand, maar kwam via doelpunten van Sigthorsson en invaller Bulykin twee keer langszij.

Ajax kwam al na twee minuten op achterstand toen PSV veel te veel vrijheid kreeg en via Matavz de 1-0 kon maken. Het duurde een kwartier tot twintig minuten alvorens Ajax grip kreeg op de wedstrijd. Vervolgens kreeg ook Ajax enkele goede kansen. Het duel lag maar liefst 15 minuten stil na een botsing tussen Derijck en Tyton. De laatste was buiten bewustzijn en gevreesd werd voor een ernstige hoofd en/of nekblessure. Nadat het duel door kon gaan met Sinouh als keeper bij de Eindhovenaren, ging Ajax op dezelfde weg verder. Dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Sigthorsson speelde zich vrij en kon beheerst scoren.

In de tweede helft herstelde PSV zich en ging het op zoek naar het tweede doelpunt. In de eerste 15 minuten leek Ajax het helemaal kwijt te zijn. De 2-1 viel vanaf de strafschopstip. Van der Wiel ving Mertens op net binnen de 16 meter. Wijnaldum was vanaf de stip trefzeker. Vervolgens kreeg PSV een aantal kansen om verder uit te lopen. Na een kwartier kon Ajax weer in de wedstrijd komen. In de 79ste minuut was het Bulykin die de bal in de verre hoek kon prikken en Ajax zo weer op gelijke hoogte bracht. Het gelijkspel werd daarmee een feit, waarmee Ajax de concurrent op afstand houdt.

[video] Bulykin: "Wil zo wel pinchhitter blijven"

[video] De Boer: "Waren even de weg kwijt"

[video] Kuipers: "Het was angstaanjagend"

De Boer wilde PSV verrassen met tactische schijnbeweging

Voorafgaand aan de wedstrijd was er opperste verwarring over de opstelling van Ajax. Aanvankelijk werd gelekt dat Lukoki zou spelen. Vervolgens gaf Frank de Boer aan dat Sigthorsson rechtsbuiten zou spelen met Siem de Jong in het centrum. Al na een paar minuten ging Sigthorsson gewoon in het centrum spelen. Het bleek een afleidingsmanoeuvre van De Boer. 'Het was meer om geen slapende honden wakker te maken. Ik zei Kolbeinn rechtsbuiten, maar de bedoeling was dat hij al snel weer in de spits zou gaan spelen,' aldus de lachende Ajax coach na afloop.

Ranglijst: Ajax derde na zeges FC Twente en AZ

Ajax staat na de zeges van FC Twente en AZ derde op de ranglijst. De achterstand op de twee koplopers bedraagt een punt.

PSV: Wijnaldum

Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Nicolai Boilesen ('18 Eyong Enoh), Theo Janssen, Vurnon Anita ('68 Daley Blind), Christian Eriksen, Kolbeinn Sigþórsson ('62 Dmitry Bulykin), Siem de Jong, Derk Boerrigter

Opstelling PSV

Tyton ('44 Sinouh), Manolev, Marcelo, Derijck, Pieters, Wijnaldum, Toivonen, Strootman, Lens ('90 Labyad), Matavz, Mertens

svajax.nl: Fotoverslag PSV - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 22 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 2-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.