Ajax steeds dichterbij kampioenschap; 4-2 tegen Roda

14 maart 2004
-
-

Ajax heeft in de eigen Arena met 4-2 gewonnen van Roda JC. Door de overwinning en de nederlaag van PSV tegen Feyenoord komt de ploeg steeds dichterbij het kampioenschap. In de eerste helft was het al 3-1 via een goal van Mitea en twee van Anastasiou. In de tweede helft maakten Pienaar en Ibrahimovic hun rentree. Het werd vervolgens de wedstrijd van Ibrahimovic die Ajax nieuw elan gaf en continu gevaarlijk was. Hij gaf de assist van waaruit Pienaar de 4-2 kon maken.

Sneijder was door Ronald Koeman buiten de ploeg gelaten. Hij moest op de bank starten naast Pienaar en Ibrahimovic. Na 26 minuten kwam Ajax op voorsprong door Mitea. De keeper van Roda JC haalde een bal nipt van de lijn en toen was het een koud kunstje voor Mitea om uit de rebound de 1-0 binnen te tikken. Van der Vaart had vervolgens een schitterende bal achterlangs in petto waarmee hij Anastasiou vrijspeelde, die de 1-0 binnen kon tikken.

Vlak voor rust kwam Roda JC op de belangrijke aansluitingstreffer. Iwan Redan schoot van dichtbij de 2-1 binnen. Roda JC leek met die positieve gedachte te gaan rusten. Ajax was echter scherp en brachthet verschil een minuut later toch weer op twee. Anastasiou rondde een vrije trap van van der Vaart met het hoofd af voor de 3-1.

In de eerste minuut na rust kwam Roda JC opnieuw met de aansluitingstreffer. Lobont zat naast een hoekschop, waarna Luijpers vervolgens met eem volley de 3-2 scoorde.

In de 68ste minuut bracht Ronald Koeman zowel Steven Pienaar als Zlatan Ibrahimovic in het veld. De Zweed was continu gevaarlijk en liet de mooiste dingen zien. Hij bekroonde een uitstekende rentree met een assist van waaruit Pienaar 8 minute voor tijd de beslissende vierde treffer kon scoren.

De ploeg komt daarmee op negen punten voorsprong en met de terugkeer van Ibrahimovic en Pienaar kan het in de rest van het seizoen alleen nog maar leuker worden.

Rentree Ibrahimovic en Pienaar in eerste elftal

Zlatan Ibrahimovic en Steven Pienaar hebben na maandenlang blessureleed hun rentree gemaakt in het eerste elftal van Ajax. Koeman durfde het nog niet aan om met het tweetal in de basis te beginnen. 22 minuten voor tijd mochten ze beiden invallen voor Anastasiou en Sonck. Met name Zlatan Ibrahimovic liet direct zien hoeveel extra's hij het elftal kan geven. Hoewel zijn voorganger Anastasiou tweemaal scoorde, was de Zweed veel gevaarlijker. Op aangeven van de Zweed scoorde Pienaar de beslissende 4-1.

Ajax nu negen punten voor op PSV

Ajax is door de 4-2 overwinning op Roda JC en de 0-1 nederlaag van PSV in Eindhoven tegen Feyenoord uitgelopen naar een voorsprong van maar liefst negen punten. Nummer drie is weer Feyenoord na een nederlaag van AZ tegen FC Utrecht (1-2). De Rotterdammers volgen op 15 punten van Ajax. Het kampioenschap lijkt steeds dichterbij te komen voor Ajax.

1. Ajax 25 61 57-25
2. PSV 25 52 63-22
3. Feyenoord 25 46 46-33
4. AZ 25 45 48-30
5. Heerenveen 25 44 38-31

Eindelijk weer eens goals voor Ajax

Na 378 minuten zonder doelpunt (alhoewel er twee treffers door de tegenstander in eigen goal werden geschoten) konden de Ajacieden eindelijk weer eens juichen om een bal in het net. En gelijk waren het er vier achtereen. Na 26 minuten brak Mitea de ban. Hij kon simpel intikken uit een rebound nadat de keeper van Roda JC een bal van de lijn tikte.

Koeman: negen punten moet voldoende zijn

Ronald Koeman vond na afloop dat een voorsprong van negen punten voldoende moet zijn om de titel veilig te stellen. "Het is nog vroeg, maar we hebben een behoorlijke stap gemaakt vanmiddag, dat is duidelijk. We zijn niet van plan om nog negen punten te laten liggen. Met de kwaliteiten die we hebben moet negen punten voldoende zijn."

"Ik heb van te voren direct aangegeven dat de nederlaag van PSV pas winst voor ons is, als je zelf wint. De nederlaag van PSV na de nederlaag van ons in Utrecht was daarbij een groot voorbeeld. In het begin kostte het moeite vanmiddag, qua stand eigenlijk de gehele wedstrijd. Qua voetbal waren we duidelijk beter. Maar als de goals op de verkeerde momenten vallen, uit standaardsituaties, dan moet je zelf heel veel doen om opnieuw de goal te maken."

Koeman herkende bij hetgeen er in Eindhoven gebeurt, dingen terug die hij vorig seizoen bij Ajax zag. "Het strijden op twee vlakken blijft moeilijk. Dat kost uiteindelijk punten, als je met een kleine groep elke vier dagen moet spelen. Als er dan spelers afhaken met blessures kom je in de problemen."

Roda JC: v.Dessel

Bogdan Lobont, Zdenek Grygera ('46 Wesley Sneijder), Johnny Heitinga, Julien Escud?, Nigel de Jong, Tom?s Gal?sek, Rafael van der Vaart, Maxwell, Wesley Sonck ('68 Steven Pienaar), Yannis Anastasiou ('68 Zlatan Ibrahimovic), Nicolae Mitea

Opstelling Roda JC

Kujovic, Senden, Filipovic, Vandenbroeck ('46 Brouwers), v.Dessel, v.Dijk, v.Hoogdalem ('46 Sonko), Luijpers, Kone, Redan ('79 Cristiano), Vicelich

OFA: Fotoverslag Ajax - RodaAjax Foto Side: Fotoverslag Ajax - Roda

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.