8 mei 2011
-
KNVB Beker
-

Ajax is er niet in geslaagd om de Dennenappel mee naar huis te nemen. In de Kuip ging de bekerfinale met 3-2 verloren tegen FC Twente. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Drie minuten voor het einde van de laatste verlenging viel de beslissende 3-2 van Janko.

Het zou een zenuwslopende wedstrijd worden in De Kuip. Beide ploegen kenden bij fases een overwicht in de wedstrijd. Het was Ajax dat op een 0-2 voorsprong kwam. De Zeeuw draaide weg en schoot uitstekend raak voor de 0-1. Vervolgens was het vijf minuten voor rust Ebecilio die via Brama de 2-0 binnenschoot. Op slag van rust deed FC Twente iets terug via een doelpunt van Brama.

Na rust kwam FC Twente op 2-2 toen Janssen met een schuiver doeltrof. Ajax was dichtbij de 2-3, maar Ebecilio raakte de paal. In de noodzakelijke verlenging trof Blind met een inzet de lat. Het was drie minuten voor tijd echter Janko die uit een vrije trap van Janssen binnen kon koppen en de bekerwinst voor zijn ploeg kon binnenhalen.

Eerste sfeerfoto's FC Twente - Ajax

Via twitter verschijnen inmiddels de eerste beelden van de uittocht vanuit Amsterdam en vanuit De Kuip waar de eerste fans aanwezig zijn om de vlaggen op te hangen. Klik op de foto's om te vergroten. Gedurende de dag zullen er meer foto's verschijnen.

Inpakken en wegwezen! Het wordt een lange dag! Bekerfinale #t... on Twitpic Het kaartje voor vanavond, de #bekerfinale .  See You all the... on Twitpic Dag ArenA, tot vanavond.... Met de beker! #bekerfinale #tweaj... on Twitpic Wij zijn aangekomen bij de kuip, de snuffelhonden doen hun we... on Twitpic Al druk bezig met de voorbereidingen in de kuip! #tweaja #aja... on Twitpic Met dit bandje kunnen we door de hele kuip wandelen! #Bekerfi... on Twitpic Let's keep the flag high today!!! South Crew vlag #beker... on Twitpic Vanmiddag een muziekje luisteren. De bühne wordt opgebouwd! ... on Twitpic South Crew stickers veroveren de kuip. #bekerfinale #tweaja #... on Twitpic #tweaja vertrek bussen on Twitpic En we zijn bij de op stap plek! #bekerfinale #tweaja #ajax on Twitpic In het zonnetje wachten voor het instappen #tweAJA on Twitpic Even een kijkje genomen op de hoofdtribune. #tweaja #ajaxnetw... on Twitpic Het programmaboekje van deze middag. #tweaja #bekerfinale #aj... on Twitpic De eerste #tijger is gespot! #bekerfinale #ajaxnetwerk #tweaja  on Twitpic Op weg naar De Kuip voor bekerfinale tegen Twente! tweaja on Twitpic Nieuwe #tijger bij de #bekerfinale #tweaja , ja ja, ze lopen ... on Twitpic Wederom een #tijger gespot, gratis eten en drinken voor South... on Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Op weg naar De Kuip voor bekerfinale tegen Twente! tweaja on Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Sfeertje! #tweaja on Twitpic Share photos on twitter with Twitpic #ajax onderweg naar bekerwinst. Sfeer is fantastisch #tweaja on Twitpic

Posted using Mobypicture.com Posted using Mobypicture.com

[video] De doelpunten van de bekerfinale

Preud'homme: het kon alle kanten op

Voor de camera was Michel Preud'homme natuurlijk heel blij, maar ook realistisch over de zege van FC Twente "Het kon alle kanten op. Ajax was ook heel sterk. Twente is een schitterende club en wordt nu weer ietsje mooier."

De Boer: jammer dat je jezelf niet beloont

Frank de Boer was na afloop voor de camera van Eredivisie Live teleurgesteld over de nederlaag, die in zijn ogen niet verdiend was. "In de eerste helft domineerden wij. Natuurlijk hebben zij ook wel kansen gehad. Maar het was een enorme psychologische tik dat we een doelpunt tegen kregen vlak voor rust. Het eerste kwartier na rust ging het niet goed, durfden we ook niet te voetballen. Na een kwartier ging het beter en durfden we ook weer te voetballen. Vanaf dat moment waren wij de beste partij. We hadden heel veel balbezit, ook in de verlenging, een bal op de lat en de paal. Jammer dat we onszelf niet beloond hebben. Zij waren natuurlijk ook wel gevaarlijk met voorzetten waar we het altijd moeilijk mee hebben. Het is erg jammer. Maar ik ben wel trots op ze. Ze hebben keihard gewerkt en ook na de psychologische tik van de 2-2 er weer bovenop geknokt. We hadden een beter lot verdiend vandaag."

Vertonghen: scheidsrechter floot gewoon overal voor

Jan Vertonghen baalde na afloop voor de camera van Eredivisie Live vooral van de laatste goal. Bij een actie werd tegen hem gefloten. Uit de daaropvolgende vrije trap viel een doelpunt. "De scheidsrechter floot gewoon overal voor. Zo ging het de gehele wedstrijd. Hopelijk is het volgende week anders. Zij waren alleen gevaarlijk met voorzetten en vrije trappen. Dat is het enige waarw e op moeten letten. Ik zie geen problemen voor volgende zondag, we zijn er klaar voor."

De Zeeuw: met de steun van de fans maken we volgende week het seizoen goed

Demy de Zeeuw liet na afloop weten uit te kijken naar de echte finale volgende week. "Natuurlijk had ik die beker graag gewonnen. We nemen een voorsprong van 2-0 en dan mag je eigenlijk niet meer verliezen. We vergaten in de beginfase van de tweede helft te voetballen. Dat heeft ons denk ik de wedstrijd gekost. Maar zondag in een volle ArenA gaan we winnen. Dan maken we met de steun van de supporters in een klap het hele seizoen goed. Of ik gewisseld werd omdat ik ergens last van had? Nee, ik was ook verbaasd. Ik dacht dat ik Ajax nog wel kon helpen."

"We moeten volgende week nog meer durven te voetballen", vond Toby Alderweireld. "Het klinkt misschien raar, maar ik heb geen heel vervelend gevoel aan deze wedstrijd overgehouden. Uiteraard had ik graag gewonnen. Maar ik weet dat FC Twente zondag te pakken is. En dan gaan wij feest vieren."

[video] Vertonghen: "Het was een overtreding"

2-2 Janssen ('56)

Opmerkelijk: In de 117e minuut maakt Janko de beslissende treffer in de verlenging

Opstelling FC Twente

Boschker, Tiendalli, Wisgerhof ('100 Bengtsson), Douglas, Buysse, Landzaat, Brama, Janssen, Ruiz, De Jong ('106 Janko), Chadli ('91 Bajrami)

F-side.nl: Foto's bekerfinalesvajax.nl: Fotoverslag bekerfinale FC Twente - Ajax

15  5 2-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.05. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.