Ajax in koud Heerenveen onderuit; 4-1

25 februari 2004
-
-

Ajax is er in een koud Heerenveen niet in geslaagd met een overwinning naar huis te gaan. tegen een counterend Heerenveen werd Ajax met maar liefst 4-1 verslagen. Daarmee won Heerenveen thuis na Feyenoord en PSV dus nu van de gehele Nederlandse top. Na een goede eerste helft kwam Ajax tegen de verhouding in op achterstand. Counterend legden de Friezen vervolgens de verdedigende mankementen bij Ajax bloot in de tweede helft.

Onder hevige sneeuwval, maar op een vrij goed bespeelbaar veld begon Ajax vrij goed aan de wedstrijd. Ajax had de wedstrijd onder controle en gaf nauwelijks kansen weg aan de thuisclub. Tegen de stugge Friezen had Ajax wel moeite veel kansen af te dwingen. De grootste waren er voor Aanastasiou. Eerst was er een afgekeurd doelpunt wegens duwen, later had de spits veel te veel tijd nodig om een grote kans achter Waterman binnen te schieten.

Op slag van rust scoorden de Friezen tegen de verhouding in uit een scrimmage. Na een door Ajax bestreden ingooi voor de Friezen kreeg Knopper de bal mee in het strafschopgebied. Via via kwam de bal voor de voet van Vayrynen die vervolgens via de binnenkant paal binnenschoot, 1-0.

Heerenveen kon daardoor ook in de tweede helft het gewenste voetbal blijven spelen en kreeg daarbij veel meer vertrouwen om eruit te komen. Opnieuw met wat geluk kwam Heerenveen aan de 2-0. Knopper ving een afgeslagen bal op en schoot via Escude de 2-0 binnen.

Met de 2-0 was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Ajax ging achterin een op een spelen en gaf daardoor veel ruimte weg. Die werd uitstekend benut de Friezen. Achtereenvolgens V?yrynen en Hakansson schoten de ploeg naar een 4-0 stand. Het was tekenend dat niet een Ajacied maar juist verdediger Hansson de stand met een eigen doelpunt nog iets draaglijker maakte.

Daarmee liep Ajax tegen een behoorlijke domper op. De ploeg hoeft echter niet te wanhopen. Een zeperd loop je altijd wel eens op in de competitie en de voorsprong was inmiddels groot genoeg om die zonder problemen op te kunnen vangen. De voorsprong van nog steeds zes punten zal de pijn dan ook enorm verzachten. Daarnaast zal het Koeman de ammunitie geven de ploeg weer op scherp te zetten voor de komende uitwedstrijden tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk.

Ajax blijft zes punten voor op PSV

Door de nederlaag in Heerenveen liet Ajax de kans liggen om tot maar liefst negen punten uit te lopen op PSV. De voorsprong op de Eindhovenaren is nu met evenveel duels gespeeld zes punten. PSV kan wel rekenen op een beter doelsaldo dan Ajax.

Stand op de ranglijst:
1. Ajax 22 55 52-22
2. PSV 22 49 58-19
3. AZ 22 42 43-22

Koeman: moeite met een-op-een

Ronald Koeman vond dat zijn team zich na de 2-0 achterstand veel te makkelijk naar de slachtbank had laten leiden. "Zij speelden fantastisch en maakten fantastische goals. Maar wij maakten het ze veel te makkelijk. Dat kan ik mijn ploeg kwalijk nemen. Niet de eerste helft. Daarin hebben we prima gespeeld. Door goed veldspel van ons werd Heerenveen totaal niet gevaarlijk. We hebben alleen verzuimd om twee goals te maken. Dat waren grote kansen van Anastasiou, die moet je maken. Je weet dat als je achterkomt dat het moeilijk wordt tegen Heerenveen. Of die achterstand dan wel of niet terecht is, maakt niet uit, dan moet je ze op een andere manier bestrijden. We speelden vervolgens een-op-een in een poging terug te keren in de wedstrijd. Dat doe ik niet graag, want daar hebben we het moeilijk mee. Ik heb niet zoveel problemen met wat dan uiteindelijk de score wordt, wel de manier waarop dat totstand komt." aldus Koeman. Ajax kan echter nog gewoon op een voorsprong van ze spunten op PSV rekenen. "Maar het is nu weer even op je tellen passen met twee uitwedstrijden voor de boeg."

Opstelling SC Heerenveen

Waterman, Edman, Hansson, Seip, Bakkati ('61 Haarala), Radomski, Hestad, V?yrynen ('85 De Lange), Hakansson, Knopper, Selakovic

Ajax Foto Side: Fotoverslag Heerenveen - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.