Ajax hard onderuit bij Sparta: 4-0

3 mei 2009
-
-

Ajax heeft een grote nederlaag geleden tegen Sparta. Op het Kasteel werd het maar liefst 4-0 voor de Rotterdammers. Ajax is door de nederlaag uitgeschakeld voor de tweede plaats en daarmee voorronde Champions League.

Ajax was in de eerste helft sterker. Toch was het Sparta dat bij rust op een 2-0 voorsprong stond via doelpunten van Duplan en Rose. Ajax kreeg diverse grote kansen, maar was niet trefzeker.

Na rust waren er niet al teveel kansen te noteren voor Ajax. Sparta bleef met agressief spel vrij makkelijk op de been. Ajax moest zelfs nog met tien man verder toen Oleguer een doorgebroken speler neerhaalde. John scoorde daarop de 3-0. Vlak voor tijd maakte Adeleye het nog erger met de 4-0.

Van Basten: dit is heel pijnlijk

Marco van Basten sprak na afloop voor de microfoon van radio 1 over een heel pijnlijke nederlaag. 'Dit is heel vervelend. De eerste helft waren we de gelijke. We hadden het meeste balbezit en moesten het spel maken. Zij trokken zich terug. Wij waren niet in staat om echt gevaarlijk te worden, dat is kwalijk. Dan wordt het vlak voor rust 2-0. Dan moet er een schpje bovenop. We hebben met enkele wissels geprobeerd invloed uit te oefenen. Maar als het puur op vechten aankomt, is dit elftal heel kwetsbaar. De belangen van de wedstrijd beseffen de jongens wel, maar we kunnen het niet vertalen naar goede prestaties.'

Emanuelson: schandalige vertoning

Urby Emanuelson noemde de prestatie van Ajax een 'schandalige vertoning'. "Als je zo speelt als vandaag merk je dat we als los zand aan elkaar zitten. We mogen nog blij zijn dat we derde zijn."

Suarez heeft na schorsing topscorerstitel niet meer in eigen hand

Luis Suarez profiteerde niet van de afwezigheid van El Hamdaoui zondag. Zelf scoorde hij niet en liep hij een schorsing op voor de laatste competitiewedstrijd. Beide spelers staan daardoor nu nog op 22 goals. El Hamdaoui zou in de laatste speelronde volgende week het zelf kunnen beslissen.

Vertonghen in het uitvak

De geblesseerde Jan Vertonghen bekeek het duel uit bij Sparta vanuit het uitvak onder de Ajax fans.

Ajax: Oleguer ('73)

Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel ('71 Leonardo), Rob Wielaert, Oleguer, Thomas Vermaelen, Eyong Enoh, Ismail Aissati, Vurnon Anita ('62 Siem de Jong), Luis Suarez, Darío Cvitanich ('46 Urby Emanuelson), Miralem Sulejmani

Opstelling Sparta Rotterdam

Cássio, Promes ('68 Vermes), Knol, Adeleye, Slijngard, Rutjes ('75 Valkenberg), Slot, v.Bueren, Duplan, Rose, John

Ajax Foto Side: Sparta-AjaxF-side.nl: Foto's Sparta-Ajax (4-0)
Ajaxlife.nl: Fotoverslag Sparta - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 Pavansitter  2 2-1 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.06. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.