Blamage Ajax in Gelredome: 4-1

8 februari 2009
-
-

In een hele matige wedstrijd heeft Ajax met maar liefst 4-1 verloren van Vitesse in het Gelredome. Luis Suarez zorgde voor het enige doelpunt van de Amsterdammers. Bodul maakte in de tweede helft zijn debuut.

Vitesse begon veel en veel scherper aan de wedstrijd dan de Ajacieden. De ploeg kreeg een reeks kansen. De 1-0 van Nilsson na zeven minuten was dan ook geen verrassing. Er zat een luchtje van buitenspel aan, maar beelden achteraf leken een geldig doelpunt aan te wijzen. Na 15 minuten kreeg Ajax pas de eerste kans. Het was direct een doelpunt voor Luis Suarez.

De 1-1 bracht echter niet de ommekeer. Vitesse bleef scherper en kreeg naarmate de eerste helft vorderde weer de overmacht. In de laatste fase voor rust leverde dat de onthutsende 2-1 en 3-1 op voor Vitesse.

Na rust bracht Van Basten Lindgren en Bodul in voor Anita en Emanuelson. Dat leek een stuk logischer. Ajax ging vervolgens op zoek naar doelpunten. Aangezien die uitblijven, ging Ajax achterin steds meer ruimte weggeven. Vitesse kreeg daardoor de beste kansen en kon op de counter zelfs nog naar de 4-1 uitlopen.

Debuut voor Darko Bodul

Darko Bodul maakte direct na rust zijn debuut in het eerste elftal voor Ajax. Hij zat in de selectie als vervanger van de geblesseerde Dario Cvitanich. Na rust bracht Van Basten hem in in de hoop om nog iets goed te maken van de 3-1 achterstand.

Slechts een punt uit de laatste vier duels

Ajax lijkt in en vrije val terechtgekomen te zijn. Uit de laatste vier duels haalde Ajax slechts een puntje. Achtereenvolgens werd verloren van Fc Groningen en Heerenveen, gelijkgespeeld tegen Heracles en nu dus weer verloren van Vitesse.

Suarez scoort 4500ste Ajax goal in eredivisie

Luis Suarez heeft tegen Vitesse de 4500ste Ajax-goal in de Eredivisie gescoord. Op 2 september 1956 scoorde Loek den Edel de eerste Ajax-goal tegen NAC.

Van Basten: collectief falen

Marco van Basten sprak na afloop voor radio 1 over een collectief falen van Ajax. Volgens hem kwam de ploeg in totaliteit veel tekort. Zat er aan de vorige nederlagen nog een verhaal, nu was er geen enkel excuus waarom de ploeg voetballend zo weinig kon brengen. Volgens Van Basten zal de druk op het elftal parten hebben gespeeld. 'Dat is een slecht excuus, maar wel de realiteit. Anders is het niet te begrijpen waarom we op een hele vreemde manier met 4-1 zijn weggespeeld. Ondanks de druk moet je dan nog de afspraken nakomen. Vitesse zette ons goed vast op het veld. In de eerste helft konden we de intentie om te voetballen niet laten zien. In de tweede helft wilden we wel, maar kwamen we er voetballend ook niet goed uit. Bij de 1-0 zag je twijfel bij ons. Na de 1-1 dacht ik dat we het wel zouden oppakken, maar daarna kwamen er toch weer momenten van gebrek aan zelfvertrouwen.'

'Ik wil geen jongens individueel afvallen. Dat heeft geen zin. Het was een collectief falen. We moeten nu de ploeg bij elkaar houden, duidelijkheid verschaffen en keihard werken.'

Opstelling Vitesse

Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper, Claudemir, Sansoni, Hofs ('37 Molhoek), Stevanovic, v.Wolfswinkel ('82 Junker), Nilsson ('59 Kolk)

Ajax Foto Side: Vitesse-AjaxAjaxlife.nl: Fotoverslag: Vitesse - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 D-Tagz  4 2-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.