5 mei 2008
-
Play-offs
-

Via een 3-1 zege op Heerenveen in de Amsterdam Arena heeft Ajax de finale van de play-offs bereikt. Na de zege in Heerenveen was dat meer dan voldoende voor kwalificatie voor de finale.

Het duel begon weinig verheffend. Ajax kon in de eerste helft te weinig creëren. Pas aan het einde van de eerste helft ging de wedstrijd los. Bradley moest na twee gele kaarten vertrekken. Op slag van rust haalde Heerenveen doelman Van Dijk Sarpong neer waarna Perez de penalty feilloos binnenschoot.

Met de 1-0 was het duel eigenlijk beslist tegen de tien man van Heerenveen. Ajax kreeg vervolgens ruimte en ging zelf ook agressiever spelen. Het liep toen via doelpunten van Rommedahl en opnieuw Perez naar een 3-0 voorsprong uit. Ajax kon vervolgens freeweehlend naar het einde. Dat Pranjic nog de 3-1 maakte, was eigenlijk slechts voor de statistieken.

Blessure voor Suarez

Luis Suárez viel al in de eerste helft uit met een blessure. Na een duel met Jong-a-Pin raakte hij geblesseerd en moest hij na 40 minuten per brancard afgevoerd worden. De ernst van de blessure is nog onduidelijk.

Sarpong: dit is een mooie beloning

Sarpong stond toch wel verrassend in de basis tegen Heerenveen. 'Ik hoorde het vanmorgen om zeven uur bij de wedstrijdbespreking. Ik was wel even geschrokken. In de eerste helft was het even zoeken, ik speelde natuurlijk tegen een moeilijke tegenstander. Maar daarna ging het wel goed. In de tweede helft kreeg ik meer ruimte en kon ik mijn eigen spel spelen, toen ging het beter. Bij de penalty speelde ik de bal iets te ver voor me. Ik moest mijn been strekken en de keeper raakt me vervolgens, penalty."

"Dit is een mooie beloning. Ik heb hier lang naar toe gewerkt bij Jong Ajax. Dit smaakt naar meer."

Europees voetbal nu zeker voor Ajax

Ajax is door de winst op Heerenveen zeker van Europees voetbal. Met de finale van de play-offs is een plaats in de UEFA Cup veilig gesteld. Bij winst op FC Twente kan dat ticket nog geupgrade worden naar een plaats in de voorronde van de Champions League.

Koster: we gingen teveel met Heerenveen mee

Volgens Koster ging zijn elftal in de eerste helft teveel met het spel van Heerenveen mee. "We kwamen daardoor niet aan voetballen toe. Heerenveen speelde ook iets anders dan in de uitwedstrijd. Met twee spitsen moet je andere oplossingen zoeken via de backs en dan de ruimte op het middenveld creëren."

"De rode kaart voor Bradley was een breekpunt in de wedstrijd. Daarna kwamen we pas aan voetballen toe. Op een ideaal moment kom je dan op voorsprong. Na rust scoren we snel en dan weet je bij 3-0 dat de wedstrijd gespeeld is."

Koster: aanvallend voetbal zegeviert met Ajax en FC Twente

Volgens Adrie Koster zegeviert het aanvallende voetbal met Ajax en FC Twente in de finale van de play-offs. Dat worden twee leuke wedstrijden. FC Twente wil ook altijd voetballen en tegen dat soort ploegen speel je graag. Ik kijk er naar uit."

SC Heerenveen: Bradley ('39)

Maarten Stekelenburg ('46 Dennis Gentenaar), Bruno Silva, John Heitinga, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson, Gabri, Rasmus Lindgren, Kenneth Perez ('68 Kennedy Bakircioglu), Luis Suarez ('40 Dennis Rommedahl), Klaas-Jan Huntelaar, Jeffrey Sarpong

Opstelling SC Heerenveen

v.Dijk, Zuiverloon, Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Grindheim, Roorda ('57 vec), Bradley, Pranjic, Sibon ('56 Paulo Henrique), Beerens ('59 Poulsen)

Ajax Foto Side: Ajax - HeerenveenAjaxF-side.nl: FOTOVERSLAG AJAX -SC HEERENVEEN (3-1)
Ajaxlife.nl: Ajax door na dubbele overwinning op Heerenveen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 72 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 AjaxFrl  7 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.65. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.