Ajax haalt met 6-1 uit tegen AZ

13 januari 2008
-
-

Ajax heeft zondagmiddag een ruime overwinning behaald op AZ. Na een aantal keer gelijkgespeeld te hebben tegen de Alkmaarders werd het dit keer een ruime 6-1 overwinning voor Ajax. Vertonghen, Perez, Huntelaar, Kennedy, Leonardo en nogmaals Huntelaar waren de doelpuntenmakers voor Ajax. Vlak voor rust kwam AZ met 10 man te staan toen De Zeeuw rood kreeg voor hands. In de tweede helft liep Ajax vervolgens uit naar de ruime 6-1 zege. De ploeg wist wel raad met de ruimte die het kreeg en speelde het vervolgens goed uit.

Davids, Perez en Leonardo maken succesvolle rentree voor Ajax

Davids, Perez, Leonardo maakten tegen AZ officieel hun rentree voor Ajax. Edgar Davids deed dat na een half jaar blessureleed. Kenneth Perez keerde zoals bekend terug van een uitstapje naar PSV. Davids deed uiteindelijk 69 minuten mee en zorgde voor de noodzakelijke balans. Perez scoorde zelf de penalty en gaf twee assists waaruit gescoord werd. Leonardo mocht Edgar Davids vervangen en bekroonde dat zijn rentree met een doelpunt.

De Zeeuw rood na handsbal

De wedstrijd brak definitief in het voordeel van Ajax toen Huntelaar vlak voor rust een bal binnenkopte. Achter de doellijn sloeg Demy de Zeeuw de bal weer uit het doel. Volgens de grensrechter was de bal niet achter de doellijn geweest. Daardoor gaf Luinge De Zeeuw rood en Ajax een penalty. Die werd door Kenneth Perez onberispelijk ingeschoten.

Dure gele kaart voor Heitinga

Adrie Koster zal komend weekend wederom creatief moeten zijn met zijn achterhoede. John Heitinga pakte vandaag namelijk zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daarom geschorst voor het uitduel met NEC. De verdediger bestreed in het veld dat hij zijn tegenstander raakte.

Ranglijst: Ajax op doelsaldo naar tweede plaats

1. PSV 18 39 40-14 (+26)
2. Ajax 18 36 52-26 (+26)
3. Feyenoord 18 36 34-14 (+20)
4. FC Groningen 19 36 31-30 (+1)

Van Gaal: AZ was eigenlijk beter

Louis van Gaal sprak na afloop over een bizarre wedstrijd. "AZ was eigenlijk beter dan Ajax vond ik. De eerste helft domineerden we, qua kansen en veldspel. We kunnen ons alleen maar kwalijk nemen dat we via twee spelhervattingen achter kwamen. Daarmee doen we onszelf de das om. Als je dan ook nog met een speler minder moet doen, wordt het heel moeilijk bij Ajax. In de tweede helft gingen we op dezelfde voet verder en creëerden we een kans op de 2-2. In plaats daarvan werd het 3-1. Wat er daarna gebeurt is leuk voor het Ajax-publiek, maar voor mij niet meer zo interessant. Ik vind dat we goed gespeeld hebben, alleen kan je dat niemand meer verkopen.'

De coach van AZ verweet niet de grensrechter maar De Zeeuw dat hij een slaande beweging maakte naar de bal, ook al was het misschien achter de doellijn. 'Dat is niet professioneel.'

Koster: ruime zege niet geflatteerd

Adrie Koster liet na afloop weten dat hij de ruime zege niet geflatteerd vond.'Na de rust bleven we toch kansen creëren en hebben we de wedstrijd goed uitgespeeld. Dat vind ik niet geflatteerd. Het was natuurlijk wel een cruciaal moment toen we op 2-1 kwamen en AZ met 10 man verder moest. Voor AZ is dat jammer, voor ons kwam dat niet ongelukkig uit. Toen werd het voor ons wat makkelijker. Maar dan is het een kwestie van goed proberen uit te spelen. Dat deden we goed. Het was geen verkeerde wedstrijd. De spanning zat er vol in en er zat veel druk op. Ik vond het wel een spectaculaire wedstrijd.'

'De strijd bovenaan is nu weer open. Daarom was deze wedstrijd cruciaal, we moesten dit duel winnend afsluiten.'

Koster was blij met de terugkeer van Perez en Davids. 'Ik vond Kenneth erg belangrijk in zijn passing en ook Edgar was erg belangrijk als stabiele factor. Het is erg belangrijk dat zij terug zijn.'

[Video] Bekijk samenvatting Ajax-AZ

Ajax.tv heeft inmiddels een samenvatting van ruim zeven minuten va de hoogtepunten van Ajax-AZ gratis op internet geplaatst. De samenvatting is te zien via Ajax.tv

AZ: De Zeeuw ('43)

Maarten Stekelenburg, Siem de Jong ('46 Jurgen Colin), John Heitinga, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson, Gabri, Kenneth Perez ('82 Mitchell Donald), Edgar Davids ('69 Leonardo), Kennedy Bakircioglu, Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suarez

Opstelling AZ

Waterman, Koenders ('78 Steinsson), Mendes da Silva, Donk, Opdam ('74 Poulsen), De Zeeuw, El Hamdaoui, Vormer, Pocognoli, Ari ('46 Agustien), Dembélé

mokumrulez.nl: Ajax - AZ AjaxInside.nl: Fotoverslag: Ajax - AZAjax Foto Side: Ajax-AZ
svajax.nl: Foto's Ajax - AZF-side.nl: Ajax-AZ (6-1)AjaxF-side.nl: FOTOVERSLAG AJAX - AZ (6-1)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 kistedu  5 3-1 (2-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.59. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.