Zwartgallige kerst voor Ajax: met 2-1 verloren van Excelsior

23 december 2007
-
-

Ajax is er niet in geslaagd om met een goed gevoel naar de kerst te gaan. Op een hard veld in Rotterdam verloor de ploeg met 2-1 van Excelsior. het was de eerste nederlaag ooit op Woudestein.

Ajax kwam al na 30 seconden op achterstand. Na diverse verdedigende fouten schoot Piqué via de paal raak. Ajax had heel veel balbezit. Door het verdedigende Excelsior was er weinig ruimte en daardoor weinig uitgespeelde kansen. Ajax moest het hebben van ballen die goed vielen. Dat gebeurde heel weinig.

Vlak na rust was het Den Ouden die Excelsior op 2-0 zette. Opnieuw was Ajax niet scherp in de beginfase. Maduro bracht de spanning terug na een foutje van doelman Graafland. Ajax probeerde het daarna nog wel, maar kwam niet meer tot de gelijkmaker.

Einde aan jaar zonder nederlaag in uitwedstrijden

Met de nederlaag komt er een einde aan een jaar zonder uitnederlagen. De laatste uitnederlaag van Ajax dateerde van 24 december 2006 bij Vitesse: 4-2. Op het bevroren veld van Excelsior werd die reeks nu dus beëindigd.

Duur geel voor Maduro

Hedwiges Maduro pakte in de eerste fase van de uitwedstrijd tegen Excelsior een onnodige gele kaart. Hierdoor is hij geschorst voor het thuisduel tegen FC Twente dat aanstaande donderdag zal worden gespeeld.

Ajax wilde vooraf eigenlijk niet spelen

Na afloop werd duidelijk dat Ajax vooraf had laten weten niet te willen spelen op dit veld. Scheidsrechter Nijhuis besloot het duel toch door te laten gaan. 'Als je moet spelen, dan moet je niet wijzen naar het veld,' aldus Ajax coach Adrie Koster. 'Twee ploegen hebben dan last van het veld. 'Als je moet spelen, moet je spelen.'

Koster: we kwamen niet goed uit de startblokken

Adrie Koster vond dat zijn ploeg niet goed uit de startblokken was gekomen, zowel aan het begin van de wedstrijd als na rust. "Als je na een minuut al met 1-0 achterstaat doe je het niet goed. Op zo'n veld moet je dan het spel maken. Dat maakt het er niet makkelijker op. We hadden in de eerste helft wel de kans om het gelijk te trekken. Maar in de tweede helft worden we weer verrast. Dan is het bij 2-0 pompen of verzuipen. Het zat ook niet mee vandaag, in geen enkel opzicht. We hadden legio mogelijkheden, Maar ze gingen er niet in. Vandaag blijkt weer dat verdedigen dan veel makkelijker is."

Koster: het was een 100% penalty voor Suarez

Tijdens de persconferentie noemde Adrie Koster het een cruciaal moment in de wedstrijd toen Suarez geen penalty kreeg, maar juist een gele kaart voor een Schwalbe. 'Dat was cruciaal. Het was een 100% penalty, maar de scheidsrechter gaf hem niet. Vandaag zat alles tegen.'

Ajax: Luis Suarez

Maarten Stekelenburg, Jurgen Colin ('46 Jan-Arie van der Heijden), John Heitinga, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson, Gabri, Hedwiges Maduro ('84 Siem de Jong), Kennedy Bakircioglu ('62 Albert Luque), Dennis Rommedahl, Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suarez

Opstelling Excelsior

Graafland, Bandjar, Van Nieuwstadt, Van Steensel, Pique, Braber, Altheer, Luyckx, Zijm, Voskamp, Den Ouden ('72 Korf)

Ajax Foto Side: Excelsior - Ajaxmokumrulez.nl: Excelsior - Ajax
Ajaxpride.nl: Ajaxpride fotopagina.svajax.nl: Historische nederlaag in beeldF-side.nl: excelsior-Ajax (2-1)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 keinkeloel  2 1-2 (1-0)

Klik hier voor de totale stand in de Ajax Netwerk Pool.

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.77. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.