Simpele overwinning Ajax op Feyenoord: 2-0 in de Arena

30 november 2003
-
-

Ajax heeft vanmiddag een simpele 2-0 overwinning behaald op Feyenoord. Die 2-0 stond al na 11 minuten op het scorebord. Gelegenheidsspits Van der Vaart zorgde bij afwezigheid van Zlatan Ibrahimovic in de vierde en in de 11e minuut voor beide goals. Bij de eerste echte aanval van de Ajacieden kreeg Van de Vaart een voorzet van Mitea achter zich. Via een halve omhaal met zijn hak zette hij zijn ploeg op werkelijk onnavolgbare wijze op voorsprong. Na 11 minuten profiteerde hij van een misverstand tussen Lodewijks en Van Wonderen en besliste hij de wedstrijd al.

Ajax gooide vervolgens de wedstrijd op slot. Het controleerde en liet Feyenoord bij vlagen het spel maken. Terwijl het nauwelijks kansen weggaf, creeerde Ajax zeker in de tweede helft goede kansen op het derde doelpunt. Die kwam er uiteindelijk niet, mede door goed optreden van de Feyenoord doelman. Bij Ajax viel Ibrahimovic 25 minuten voor tijd uitstekend en gedreven in voor Sonck. Hij had wel een goal verdiend. Achterin deed heitinga het weer uitstekend.

[later meer]

Van der Vaart: zo'n goal maak je misschien nooit meer

Van der Vaart opende de wedstrijd op een waanzinninge manier in de vierde minuut met een goal, een halve omhaal met de hak in de verre hoek. Het was een bewuste actie, aldus Van der Vaart. "Ik kon niet anders. Ik liep door en zag dat de bal achter me kwam. De bal viel en dan probeer je het. Maar als het dan zo lukt, dan is dat fantastisch. Het was wel een bewuste, maar zo maak je hem misschien nooit meer. En dat in zo'n wedstrijd."

Daarna was het snel afgelopen met de wedstrijd. "Dan gaat de wedstrijd op slot. Daar hebben wij verder geen boodschap aan dat er na de 2-0 weinig of niets meer gebeurt. De drie punten zijn het belangrijkste."

Ajax zet Feyenoord op tien punten

Ajax heeft Feyenoord door de overwinning in de Arena op een achterstand van maar liefst 10 punten gezet. Daarme lijken de Rotterdammers voorlopig uitgeschakeld in de race om de titel. De voorsprong op PSV bedraagt vier punten.

Ranking
1. Ajax 13 11 1 1 34 38-14
2. PSV 13 9 3 1 30 34-12
3. AZ 12 8 1 3 25 25-14
4. Feyenoord 13 7 3 3 24 24-16

Koeman: normaal gesproken zijn we Feyenoord kwijt als concurrent

Ronald Koeman herhaalde na afloop zijn woorden die hij al voor de wedstrijd had gebruikt. De voorsprong van tien punten op Feyenoord mag Ajax dit seizoen niet meer weggeven. "Normaal gesproken zijn we Feyenoord kwijt als concurrent voor de titel. We hebben de ploeg er nu voor om niet meer in de problemen te komen ten opzichte van Feyenoord."

"Dit is een goede uitslag. Na de 2-0 hebben we de wedstrijd op slot gedaan. Dat heeft het team goed gedaan. Verdedigend stond het goed en na rust heb ik erom gevraagd Feyenoord het spel te laten maken. Door de momenten af te wachten en te profiteren van de ruimte moesten we de derde maken. Dan krijg je toch 3 a 4 goede kansen op de 3-0. Lodewijks pakte in die fase een paar goede ballen."

Uitslag: 2-0 (2-0)

1-0 Rafael van der Vaart ('4)
2-0 Rafael van der Vaart ('11)
Bossen
50.344 toeschouwers

Feyenoord: Swerts

Bogdan Lobont, Nigel de Jong, Zdenek Grygera, Johnny Heitinga, Julien Escud?, Maxwell, Tomas Galasek, Wesley Sneijder, Wesley Sonck ('62 Zlatan Ibrahimovic), Rafael van der Vaart ('83 Abubakari Yakubu), Nicolae Mitea ('69 Tom Soetaers)

Opstelling Feyenoord

Lodewijks, Swerts, Van Wonderen, Paauwe, Snoyl, Lurling ('68 Kalou), Schreuder, Ono ('39 Song), Van Persie ('75 Smolarek), Kuyt, Buffel

Ajax Foto Side: Fotoverslag Ajax - Feyenoord

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

10. leemputter (6 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de Ajax Netwerk Pool.

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.66. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.