Ajax verliest heenduel in laatste minuut: 2-1

20 mei 2007
-
Play-offs
-

Nadat AZ-Ajax dit seizoen drie keer in een gelijkspel eindigde won AZ het vierde duel door een doelpunt in de 89ste minuut tegen Ajax. Het werd daardoor 2-1 voor de Alkmaarders.

Ajax miste de routiniers Davids, Gabri en Stam en liet daarom het initiatief aan AZ. Na 1,5 minuut kwam de ploeg uit Alkmaar al op een voorsprong via een schot van Cziommer. Ajax zette daar ook een aantal gevaarlijke momenten tegenover. Bij een van die uitvallen scoorde Sneijder na een fraaie actie. Dat was 11 minuten na de openingstreffer.

Bij Ajax waren Sneijder, Babel en Stekelenburg de uitblinkers. Sneijder en Babel wisten de kansen die ze kregen echter niet meer te benutten. Stekelenburg leek zijn ploeg op een goede 1-1 te houden, maar in de 89ste minuut sloeg AZ alsnog toe via Arveladze.

Uitgescoord doelpunt kan van groot belang zijn

In de playoffs gelden dezelfde regels als Europees voor wat betreft het berekenen van de winnaar na twee wedstrijden. Bij een gelijke stand in punten, gelden de uitgescoorde doelpunten dubbel. het doelpunt van Ajax in Alkmaar kan dus cruciaal zijn.

Ajax zal volgende week zondag in ieder geval moeten winnen. Het heeft dan aan een 1-0 zege voldoen. Bij een 2-1 zege volgt verlenging. Bij zeges met meer doelpunten moet Ajax met twee doelpunten verschil winnen.

Sneijder en Cziommer geschorst voor laatste duel

Wesley Sneijder heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd gespeeld in dienst van Ajax. De middenvelder liep drie minuten in blessuretijd tegen een gele kaart op en is daardoor geschorst voor de return in Amsterdam. Indien hij vertrekt, zal hij zijn laatste officiele wedstrijd gespeeld hebben voor Ajax vandaag.

Ook Simon Cziommer mist zondag de return. De middenvelder van AZ liep halverwege de tweede helft tegen zijn tweede gele kaart van de playoffs op. Hij is daardoor automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. Cziommer scoorde vandaag wel het eerste doelpunt van de wedstrijd na twee minuten.

Gabri en Davids keren dan terug van een schorsing. Bij AZ keert Rogier Molhoek dan terug van een schorsing.

Ten Cate: 2-1 goede uitgangspositie

Ajax coach Henk ten Cate liet weten dat de 2-1 in zijn ogen een goede uitgangspositie is voor Ajax met het oog op de return in de Arena. De Ajax coach baalde wel van het feit dat AZ in de laatste minuut nog de winnende wist te scoren. "Maar ik vind dat AZ terecht heeft gewonnen. De ploeg dwong die overwinning na rust af." De Ajax coach vond dat vooral Babel zijn goede spel had moeten belonen met minimaal een treffer voor Ajax. Dan was de uitgangspositie van Ajax nog veel beter geweest.

Ajax: Wesley Sneijder

Maarten Stekelenburg, George Ogararu, Gregory Van der Wiel, Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson ('89 Nicolae Mitea), Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, Roger, Kenneth Perez ('73 Tom De Mul), Klaas-Jan Huntelaar ('68 Olaf Lindenbergh), Ryan Babel

Opstelling AZ

Waterman, Steinsson ('53 Luirink), Donk, Jaliens, De Cler, Jenner ('79 Lens), De Zeeuw, Cziommer, Martens ('72 Koevermans), Boukhari, Arveladze

Ajax Foto Side: Fotoverslag AZ-Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 10 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 Mike_Knight  6 2-1 (0-0)

Klik hier voor de totale stand in de Ajax Netwerk Pool.

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.