Ajax sluit Spartaanse week in mineur af: 3-0

26 november 2006
-
-

Ajax is op het Kasteel met 3-0 onderuit gegaan tegen Sparta. In een tumultueuze wedstrijd moest Ajax al na 13 minuten met 10 man verder toen Wesley Sneijder rood kreeg na aanmerkingen op de leiding. Vervolgens ging het mis voor Ajax en liepen de Spartanen uit naar een 3-0 zege.

Na de rode kaart van Sneijder volgden minutenlange spreekkoren van het Ajax publiek. Bossen liet het duel gewoon doorgaan. In de 35ste minuut kwam Ajax tegen de verhouding in op 1-0 achter. Rose werd bij een voorzet volledig vrijgelaten en kon makkelijk de 1-0 binnenkoppen. Het was pas de eerste echte kans voor Sparta in de wedstrijd.

Ajax had vervolgens de onhaalbare taak om met tien man zich nog terug te vechten. Toen in de rust vervolgens ook nog de ervaren Stam en Perez werden gewisseld voor Vermaelen en Mitea werd het nog lastiger. Sparta bleef vervolgens op snelheid voor gevaar zorgen achterin. Dat leverde na een uur spelen de 2-0 op. Heitinga, die al geel had, haakte een doorgebroken Spartaan neer in het strafschopgebied. De verdediger werd gelukkig gespaard, maar kreeg wel een penalty tegen die door Polak werd benut. Dat Sparta via Mendujanin nog op 3-0 kwam uit een vrije trap was nog slechts voor de statistieken.

Directe rode kaart voor Wesley Sneijder

Wesley Sneijder kan een schorsing tegemoet zien na een snelle rode kaart tegen Sparta. Al binnen een kwartier van de uitwedstrijd tegen Sparta stond Ajax alweer met tien man op het veld. Wesley Sneijder kreeg van Ruud Bossen rood. Sneijder kreeg een gele kaart wegens duwen en beet Bossen kennelijk iets toe waarna hij direct de rode kaart voorgehouden kreeg.

Na discussie met de scheidsrechter ging hij vervolgens witheet van het veld, waar de technische staf hem in bedwang moest houden. Mogelijk mist Sneijder hierdoor de belangrijke wedstrijd tegen AZ.

Ook Ten Cate naar tribune gestuurd

Henk ten Cate zal het duel vanaf de tribune verder moeten volgen. De trainer/coach werd aan het eind van de eerste helft wegens aanmerkingen op de leiding - de trainer gebruikte het woord moraalridder - naar de tribune verwezen.

Ten Cate: jammer dat resultaat beinvloed is door perikelen rond Perez

Ajax coach Ten Cate liet na afloop voor de camera's weten het heel spijtig te vinden dat het resultaat tegen Sparta is beinvloed door de perikelen rond Perez. Volgens Ten Cate beet Sneijder na de overtreding op hem iets toe naar zijn directe tegenstander. 'Een scheldwoord dat 100 keer per wedstrijd gezegd wordt, hoe vervelend ook. Ik heb zelf ook gevoetbald, dan weet je dat je iets zegt na zo'n overtreding. Dat was straattaal, dat zeg je dan. Vervolgens geeft de scheidsrechter rood met als toevoeging dat hij zich dat niet over zijn kant kan laten gaan na alles wat gezegd is over het verhaal Perez. Jammer dat een wedstrijd zo beinvloed wordt.'

Bossen blijft achter zijn beslissingen staan

Ten Cate liet na afloop weten dat hij twee keer het woord moraalridder had gebruikt toen hij hem in de rust sprak over de reden waarom hij Sneijder had weggestuurd en zich liet beinvloeden door het verhaal rond Perez. De scheidsrechter zou daar eerder tegen Stam over hebben gesproken.

Volgens Bossen heeft hij Ten Cate weggestuurd vanwege herhaaldelijk commentaar op de leiding en niet vanwege het woord 'moraalridder'. Tijdens de eerste helft zou hij al continu bezig zijn geweest met de vierde man en in de rust bleef hij tot vier a vijf keer toe de scheidsrechter verwijten moraalridder te zijn.

Ook vond Bossen dat Heitinga geen tweede gele kaart had moeten krijgen bij de penalty. 'Ik zou op het middenveld voor zo'n overtreding geen geel hebben gegeven, dus ook in het strafschopgebied niet.'

Ten Cate: 'Ik kan mijn spelers niets verwijten'

Henk Ten Cate liet weten dat hij zijn spelers niets kan verwijten na de nederlaag tegen Sparta. "Ik kan mijn spelers niets verwijten. Ze hebben alles gegeven wat ze hadden. Mentaal zitten ze er doorheen. Ze zijn tot de bodem gegaan en hebben er alles aan gedaan.

Uitslag: 3-0 (1-0)

1-0 Rose ('35)
2-0 Polak ('60, penalty)
3-0 Medunjanin ('84)

Opmerkelijk: ('13) Sneijder naar kleedkamer gestuurd voor aanmerkingen op scheidsrechter ('45) Ten Cate werd in de rust naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding

Sparta: Cvetkov

Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, Jaap Stam ('46 Thomas Vermaelen), Zdenek Grygera, Urby Emanuelson, Gabri ('63 George Ogararu), Olaf Lindenbergh, Wesley Sneijder, Tom de Mul, Klaas-Jan Huntelaar, Kenneth Perez ('46 Nicolae Mitea)

Opstelling Sparta

Terol, De Roover, Olfers, Schenkel, Polak, v.Bueren ('46 Medunjanin), Obodai, Rose, Vlug ('69 Oost), Cvetkov, Bouaouzan

Ajaxpride.nl: ajaxpride fotopaginaAjax Foto Side: Foto's Sparta-Ajaxmokumrulez.nl: Sparta - Ajax
F-side.nl: Sparta - Ajax (3-0)vak414.com: Foto's Sparta - AFCA online!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 ajaxebell  2 1-2 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.27. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.