Laat doelpunt Gal?sek doet Co's AZ de das om

1 november 2003
-
-

Ajax kwam zaterdagavond in de Amsterdam Arena met de schrik vrij in de competitiewedstrijd tegen AZ. Na tweemaal op achterstand gekomen te zijn, kwamen de Amsterdammers telkens knap terug. In de eerste helft wuifde scheidsrechter Temmink nog een penalty weg, in de tweede helft was het aantal gemiste kansen opvallend. Pas in de laatste minuut echter betaalde het grote overwicht van Ajax zich uit. Een strafschop werd door Galasek benut: 3-2 en het alleenrecht op de koppositie in de eredivisie.

De afgelopen 3 wedstrijden presteerde AZ het om binnen 5 minuten te scoren. Ondanks de waarschuwing kon Ajax niet voorkomen dat de Alkmaarders deze reeks in Amsterdam konden voortzetten. Ook Ajax liet zich in de beginfase overrompelen. Elkhattabi was in de 5de minuut de verdediging van Ajax te snel af en bediende Perez op maat, 0 - 1. Een zwak Ajax kwam in de 21ste minuut via een uistekende individuele actie van 'Man of the Match' Ibrahimovic dan toch weer op gelijke hoogte (1 - 1).

Lang konden de Ajax-supporters echter niet genieten van de mooie treffer. Binnen de minuut keek Ajax alweer tegen een achterstand aan. De tweede treffer van AZ was bijna identiek aan de eerste. Wederom was het Perez die een gevaarlijke counter van de Alkmaarders simpel achter Lobont kon tikken. Ronald Koeman moest in ongeloof toekijken hoe zijn achterhoede voor de tweede keer op kinderlijke wijze werd uitgespeeld. Ook in aanvallend opzicht gaven de Ajacieden daarna niet thuis in de eerste helft.

Gedreven kwamen de Ajacieden de kleedkamer uit op jacht naar opnieuw de gelijkmaker. Onder aanvuring van het fanatieke Amsterdamse publiek zette Ajax AZ onder druk. Het felbegeerde doelpunt hing in de lucht, maar wilde lange tijd maar niet vallen. Het ontbrak o.a. Ibrahimovic, De Jong en Sonck aan de nodige precisie en geluk. Vervolgens voorkwam Lobont dat de ongeschreven wet, als je de kansen niet afmaakt dan doet de tegenstander dat wel, werd bevestigd door Opdam van scoren te beletten.

In de 77ste minuut was het dan uiteindelijk wel raak voor de thuisploeg. De Jong liet zien dat je niet altijd lang hoeft te zijn om goed te kunnen koppen. De rechtsback knikte een voorzet vanaf rechts prima binnen. Met nog 13 minuten op de klok rook Ajax haar prooi. Uitgerekend Galasek, oogappel van Co Adriaanse, mocht in de laatste minuut het vonnis vellen uit een penalty na een vermeende overtreding van Kromkamp op Sonck. De Tsjech faalde niet en zond daarmee 'Co Home' zonder punten.

Ajax weer alleen aan kop in Holland Casino Eredivisie

Tot vandaag moest Ajax de koppositie delen met AZ. Door de drie punten van vandaag niet meer. De Alkmaarders zakken hierdoor tot de derde plek, uiteraard op drie punten afstand. Tussen Ajax en AZ in staat PSV, dat gemakkelijk won bij NAC in Breda (1-3). De nummers vier en vijf op de ranglijst, Feyenoord en SC Heerenveen, komen morgen pas in actie, beide in uitwedstrijden. Hun achterstand is echter aanzienlijk (vijf en zeven verliespunten).

Titelconcurrent maakt ook geen fout

PSV blijft met het grootste gemak met twee punten achterstand de hoofdstelijke club in de nek hijgen. In Breda wisten de Eindhovenaren met 1-3 van een onthutsend zwak spelend NAC het Brabantse onderonsje te winnen. De goals van PSV werden gemaakt door Lucius en Park (2x). Aanstaande woensdag speelt PSV voor de Champions League een thuiswedstrijd tegen AEK Athene, dat hoopt dit keer wel met voormalig Ajax-speler Michel Kreek aan te kunnen treden.

AZ: De Cler ('91)

Bogdan Lobont, Nigel de Jong, Zdenek Grygera, Julien Escud?, Maxwell, Johnny Heitinga ('68 Jari Litmanen), Tomas Galasek, Wesley Sneijder ('68 Wamberto), Tom Soetaers ('46 Nicolae Mitea), Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sonck

Opstelling AZ

Timmer, Kromkamp, Fortes Rodriguez, Opdam, De Cler, Buskermolen, Lindenbergh, Van Galen ('65 Nelisse), Perez ('73 Reini), Elkhatabbi ('82 Meerdink), Huysegems

Ajax Foto Side: Fotoverslag Ajax-AZ

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.96. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.