Ajax verslaat Feyenoord in klassieker met 3-0

20 april 2006
-
Play-offs
-

Ajax staat met een been in de Play-offs finale na een 3-0 zege in eigen huis op Feyenoord. De ploeg heeft uit aan een nederlaag met drie doelpunten verschil indien het minimaal een keer scoort. Verliest het met 3-0 volgt er een verlenging. Elk beter resultaat betekent kwalificatie voor Ajax voor de finale van de play-offs.

Ajax begon moeizaam aan de wedstrijd. Feyenoord kreeg via Greene en castelen twee kansen op de openingstreffer. Daarna nam Ajax de controle en het overwicht echter over. De ploeg kwam op voorsprong via een enorme blunder van Bahia. Rosales profiteerde direct. Zijn inzet belandde op de lat, maar in de rebound scoorde hij wel.

De tweede helft werd ontsierd door rode kaarten van achtereenvolgens Bahia, Pienaar en Castelen. Bahia kreeg een domme tweede gele kaart voor het weggooien van de bal. Pienaar had een charge op Kuyt en Castelen haalde de doorgebroken Huntelaar neer.

Ondertussen kwam Ajax in de 79ste minuut in een minuut tijd van 1-0 naar 3-0. Eerst stond Heitinga volkomen vrij bij een voorzet, vervolgens mocht Huntelaar een voorzet van Rosales binnenwerken.

Pienaar, Bahia en Castelen zijn er niet bij in Rotterdam

Na de rode kaarten van Pienaar, Bahia en Castelen zullen zij er alledrie niet bij zijn in de return in Rotterdam.

CL-voorronde toch weer in zicht

Als nummer vier van de competitie leek het seizoen dramatisch te zijn verlopen. De ploeg staat weliswaar in de finale van de beker en haalde de tweede ronde van de Champions League. Het matigs competide uitgangspositie, maar we hebben nog niets in handen. Het wordt nog een hete middag in De Kuip.'

Slechts 34.000 toeschouwers in de Amsterdam Arena

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord kreeg in de eerste play-off wedstrijd slechts 34.000 toeschouwers. Het zal lang geleden zijn dat op een klassieker zo weinig Ajax fans afkwamen. Het geeft aan dat er wel enige twijfels bij de huidige opzet van de play-offs gesteld kunnen worden.

Blind: misschien zat er wel meer in

Volgens Danny Blind heeft Ajax met de 3-0 zeker niet te veel gekregen. 'Misschien zat er wel meer in' aldus Blind. 'We waren gelukkig met de 1-0. De fout van Bahia hoort niet op dit niveau thuis. We begonnen niet goed. dat kwam vooral door twee slechte momenten van Urby, niet omdat het elftal niet goed stond. Na 15 tot 20 minuten kwamen we beter in de wedstrijd en waren we de bovenliggende partij. gesteund door de 1-0 en doordat we thuisspeelden hadden we de overgand. Dan ontwikkelt de tweede helft zich met rode kaarten en overtredingen. We scoorden twee keer in een fase dat het bij Feyenoord chaotisch is. Dat is goed gedaan. We waren professioneler, uitgekookter dan eerder dit seizoen.'

'Dit is een goede uitgangspositie, maar we hebben nog niets in handen. Het wordt nog een hete middag in De Kuip.'

Huntelaar: dit mogen we niet meer weggeven, scheidsrechter drukte weer stempel op duel

Klaas-Jan Huntelaar was na afloop erg blij met de 3-0 zege. 'Dit was een mooie wedstrijd voor ons. We hebben gewoon goed gespeeld. En dan kan alles opeens anders zijn. We zijn er nog niet, maar dit mag je niet meer weggeven.'

'Feyenoord heeft geen grote kansen gehad. We braken de wedstrijd open door de fout van Bahia. Daarna konden we de 1-0 vasthouden en wachten op de kansen die gaan komen. Gelukkig maakten we die af.'

Huntelaar had na afloop kritiek op scheidsrechter Braamhaar.'Het was absoluut geen rode kaart voor Pienaar. Braamhaar wilde echt zijn stempel drukken op de wedstrijd. Het was absoluut geen rood, maar hij geeft hem wel. Dan speel je weer met tien tegen tien en kan het grote gevolgen hebben voor de wedstrijd.'

[video] Kopstoot Bosschaart naar Huntelaar

Na afloop van Ajax-Feyenoord liepen de gemoederen nog hoog op. Volgens diverse media gaf Pascal Bosschaart Klaas-Jan Huntelaar een kopstoot bij het feliciteren met de zege. Volgens Huntelaar viel het allemaal mee en was het slechts een 'kusje'.

Ajax: Steven Pienaar ('71)

Maarten Stekelenburg, Emmanuel Boakye, Johnny Heitinga, Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson, Tom?s Gal?sek, Hedwiges Maduro ('56 Steven Pienaar), Nourdin Boukhari, Mauro Rosales, Klaas-Jan Huntelaar, Markus Rosenberg

Lodewijks, Gyan, Vlaar, Bahia, Bosschaart, Greene, De Guzman, Paauwe, Castelen, Kuyt, Kalou ('81 Boussabon)

Ajax...nl: Fotoverslag AJAX - kakkerlakkenAjax Foto Side: sfeerfoto's Ajax-feyenoord
AFAmersfoort.nl: AJAX - Kakkerlakken

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 22 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 MaGiCa  7 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.48. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.