Cruciale zege van Ajax op AZ: 1-0

9 april 2006
-
-

Ajax heeft een voor de strijd om de playtoffs cruciale overwinning behaald. Thuis in de Amsterdam Arena wist het met 1-0 te winnen in de topper tegen AZ. Boukhari maakte het enige doelpunt in de wedstrijd waarin Ajax eigenlijk geen aanspraak mocht maken op de zege.

Doelman Maarten Stekelenburg was een van de uitblinkers aan Ajax kant. Hij zorgde ervoor dat AZ ondanks diverse goede kansen op nul bleef staan. Hij had daar wel de hulp van de paal en de lat bij nodig.

AZ begon goed. het was dan ook enigzins tegen de verhouding in dat Ajax op voorsprong kwam. Trabelsi gaf vanaf rechts de bal voor en Boukhari benutte de kans uitstekend.

Na die 1-0 werd het beter voor Ajax. AZ kon zich minder kansen creeren, verdedigend stond Ajax beter opgesteld. Aanvallend kreeg het enkele mogelijkheden om de beslissende 2-0 te maken. Zover kwam het niet.

Boukhari matchwinnaar voor Ajax

De vertrekkende Boukhari was de gevierde man bij Ajax. Juist de vaak bekritiseerde middenvelder was de matchwinnaar door na een half uur spelen het enige doelpunt binnen te schieten. Na een aanval over rechts kreeg Boukhari een assist van Trabelsi die hij goed afrondde.

Ajax neemt afstand van FC Groningen en Heerenveen

De overwinning op AZ was zeer belangrijk in de strijd om kwalificatie voor de playoffs. De ploeg staat nu nog een punt achter op FC Utrecht, twee punten voor op FC Groningen en vier punten voor op Heerenveen.

4. FC Utrecht 32 55 46-38
5. Ajax 32 54 60-38
6. FC Groningen 32 52 43-41
7. Heerenveen 32 50 58-50

Mitea maakt rentree voor Ajax

De Roemeense linksbuiten Mitea maakte in het duel Ajax-AZ zijn rentree voor Ajax. Vier minuten in blessuretijd mocht hij nog even invallen om een minuutje mee te pakken. Hij kreeg daarmee een beloning voor een maandenlange revalidatie. Het waren door zijn lange blessure pas zijn eerste officiele minuten dit seizoen voor Ajax.

Blind: eindelijk zit het ons mee

Voor de microfoon van Langs de Lijn liet Danny Blind weten dat deze zege de ploeg weer wat meer vertrouwen moet geven met het oog op de laatste weken. 'Dan helpt het dat je nu wint tegen de nummer twee. Dat geeft meer vertrouwen.'

'Vaak zat het tegen dit seizoen, nu zat het een keer mee' aldus Blind over de kansen van AZ. 'Je krijgt altijd een paar mogelijkheden. Een paar keer hadden we het 2-0 kunnen komen. Als dat niet gebeurt blijft AZ in de wedstrijd. Je weet dat ze heel veel voetbalvermogen hebben en daar kansen uit kunnen putten. In die zin ben je als Ajax gelukkig vanmiddag.'

Uitslag: 1-0 (1-0)

1-0 Nourdin Boukhari ('33)
Vink
50.150 toeschouwers

Kaarten: -

Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Johnny Heitinga, Thomas Vermaelen, Robbert Schilder, Tom?s Gal?sek, Hedwiges Maduro, Nourdin Boukhari ('82 Olaf Lindenbergh), Mauro Rosales ('84 Nicolae Mitea), Klaas-Jan Huntelaar, Markus Rosenberg ('72 Ryan Babel)

Opstelling AZ

Timmer, Jaliens, De Zeeuw ('85 Steinsson), J.Mathijsen, De Cler, Landzaat, v.Galen ('46 Ikedia), Schaars, Huysegems ('75 Medunjanin), Arveladze, Perez

mokumrulez.nl: A.F.C.Ajax - AZAjaxpride.nl: ajaxpride fotopaginaAjax Foto Side: Fotoverslag Ajax-AZ
F-side.nl: Ajax-AZ (1-0)AFAmersfoort.nl: AFC AJAX - az

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 randeman  5 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.42. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.