FC Groningen maakt het op het eind pas spannend: 3-2

27 december 2005
-
-

Ajax had de dag na kerst een makkelijke aan FC Groningen, zo leek het tenminste. Het tweespitsensysteem leverde na anderhalve helft spelen een 3-0 voorsprong op. FC Groningen kwam daarna echter nog angstig dichtbij, tot 3-2. Toch bleven de punten verdiend in Amsterdam. Daarmee lijkt Ajax definitief afstand te nemen van de middenmoot. Het gat naar de top drie (acht punten) is nog groot, maar slinkt al rap.

Al na zeven minuten kwamen de Amsterdammers in eigen stadion op voorsprong. Het was Rosenberg, die uiteindelijk een aanval van Rosales en Charisteas het doel in prikte. Via de lat. Ruim tien minuten later was het Charisteas die het doel trof. De prima spelende Rosales bereikte ditmaal de Griek, om Roorda te laten vissen: 2-0. In de eerste helft zou niet meer regelementair gescoord worden; een treffer van Rosenberg werd nog afgekeurd voor buitenspel.

Halverwege de tweede helft maakte Charisteas alsnog de 3-0. In twee?n; zijn kopbal op de paal kwam terug, maar vervolgens knikte hij wel netjes binnen. Via Salmon kwam Groningen nog terug tot 3-1. En Levchenko wist zelfs nog de 3-2 te maken. Verder kwamen de Noorderlingen echter niet meer, ondanks enkele joekels van kansen, tot opluchting van heel Ajax.

Ajax maakt zich los van de middenmoot

Door de overwinning op FC Groningen, maakt Ajax zich los van de middenmoot van de Eredivisie. De Amsterdammers zijn nu vierde, met drie punten voorsprong op RKC en NEC. Het gat naar boven is nog wat groter, acht punten, maar wordt de laatste tijd al kleiner. Tegen Heerenveen kan Ajax vrijdag de afscheiding definitief maken en zorgen dat het toch nog met een redelijk gevoel de (korte) winterstop in kan.

Rosenberg negatief in beeld bij Talpa

Rosenberg wacht mogelijk nog een naar staartje van de wedstrijd. Hij werd op Talpa tot tweemaal toe in beeld gebracht als dader in een elleboog-incident. En later ook met een gemene trap op de voet van een FC Groningen-speler. Uiteraard is nog niet bekend of de KNVB tot vervolging overgaat.

De Jong: 'iedereen wil erop gaan tegen Ajax'

Waar Ron Jans ontevreden was over de instelling van zijn spelers tot aan de 3-0, vertelde Ajax-speler Nigel de Jong dat hij niet perse verrast was van de eindsprint van FC Groningen: "tegen Ajax wil iedereen erop gaan. Je mag uiteindelijk nog van geluk spreken dat je wint".

Ajax-coach Danny Blind uitte na afloop vooral zijn tevredenheid over goal Rosenberg, die voortvloeide uit een prima aanval. Charisteas vond zelfs dat Ajax momenteel zeer goed voetbal speelt.

'67 Seedorf voor Van de Laak

mokumrulez.nl: Ajax - GroningenAjax Foto Side: Sfeerfotos Ajax-GroningenF-side.nl: Foto's Ajax-FC Groningen

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.66. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.