Ajax krijgt te weinig in Eindhoven: 1-0 nederlaag

23 oktober 2005
-
-

Ajax is er niet in geslaagd de zo broodnodige punten weg te halen uit Eindhoven. Tegen PSV werd met 1-0 verloren. Er zat echter meer in voor de Amsterdammers. Lange tijd had Ajax het beste van het spel, maar kon het te weinig afdwingen. Na tien minuten werd uiteindelijk de wedstrijd beslist. Scheidsrechter Vink gaf een penalty na naar verluidt een Schwalbe van Farfan. Simons benutte de penalty uiteindelijk. Ajax probeerde het wel en kreeg ook de beste mogelijkheden. Het zou echter 1-0 blijven.

[later meer]

Ajax nu 14 punten uit 9 duels, op vijfde plaats

Na de nederlaag van Ajax is de kop van de ranglijst voorlopig uit zicht. Met veertien punten uit negen duels (4 overwinningen, 2 keer gelijk en drie verliespartijen) heeft Ajax vooralsnog veel te weinig punten behaald. De achterstand op PSV bedraagt acht punten, op Feyenoord zeven na de nederlaag van de Rotterdammers in Waalwijk.

Keuze voor Babel in spits levert nog geen goals op

Blind koos in het duel tegen PSV verrassend voor Ryan Babel in de spits. De Ajax coach hield die roep zolang van zich af dat niemand verwacht had dat Babel centraal voorin zou starten. Gespeculaeerd werd vooraf of Rosenberg danwel Anastasiou zou gaan spelen. Diverse Ajacieden pleitten voor Anastasiou omdat hij anderen beter zou laten spelen. Blind sloot Rosenberg niet uit omdat hij met zijn snelheid bruikbaar zou zijn tegen PSV. Het werd dus uiteindelijk de jonge babel. In Eindhoven kon Ajax met deze opstelling wel op de helft van de tegenstander spelen. Tot goals kwam het echter ook met Babel niet.

Vink blijft twijfelen over strafschop

Scheidsrechter Vink was na afloop voor de camera van Versatel (zie Nu.nl) er niet van overtuigd dat het fout was om de penalty te geven. "In eerste instantie zie ik Emanuelson zijn been inzetten en het been van Farfan toucheren. Het zou kunnen dat hij hem niet geraakt heeft, maar ik ben nog steeds niet overtuigd." Het natrappen van Pienaar had hij, net zoals zijn assistenten, niet gezien, zo liet hij weten.

Blind: we zijn gepiepeld

Danny Blind vond na afloop voor de microfoon van Langs de Lijn dat Ajax gepiepeld is door Vink. 'Zo'n beslissing van Vink vind ik heel kwalijk. Vooral omdat hij zo resoluut was van een plaats waar hij het niet goed op kan beoordelen. Ik snap niet dat hij dan niet afgaat op de grensrechter. Ik kan er mee leven als PSV nog vier, vijf grote kansen krijgt, maar dat is niet zo op de laatste minuten na. Sterker nog, wij hebben een paar halve kansen gehad. We speelden goed een half uur lang voor rust. Er was een kans voor Babel, een half kansje voor De Jong en een schietkans voor Galasek. Na rust kregen we ook nog een paar halve kansjes. Dan lopen wij achter de feiten aan door een dwaling.'

Gevraagd naar zijn keuze voor Babel in de spits liet Blind weten dat hij daartoe kwam op basis van wat hij op de training heeft gezien en de speelwijze van de tegenstander, in dit geval PSV.

'De achterstand van acht punten is te groot om voor de winterstop nog aan te pikken. We zullen nu moeten proberen de achterstand niet te laten groeien en waar mogelijk te verkleinen zodat we misschien na de winterstop nog kunnen aanpikken.'

Ajax: Nigel de Jong

Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson, Nigel de Jong, Tom?s Gal?sek, Wesley Sneijder, Mauro Rosales ('71 Markus Rosenberg), Ryan Babel, Steven Pienaar

Gomes, Ooijer, Reiziger ('70 Addo), Alex, Lamey, Cocu, Simons, Afellay, Farfan, Kone ('89 Vennegoor of Hesselink), Culina ('58 Beasley)

Ajax Foto Side: Fotoverslag psv-AjaxOFA.nl: PSV-A.F.C.A.F-side.nl: Foto's PSV-Ajax (1-0)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.