Ajax onderuit in Alkmaar: 4-2

18 september 2005
-
-

Ajax is er niet in geslaagd om concurrent AZ in eigen huis te verslaan. De ploeg van Danny Blind begon goed aan de wedstrijd, maar liep uiteindelijk tegen een 4-2 nederlaag op. Ajax kwam na 10 minuten op voorsprong via een doelpunt van Sneijder. Tegen de verhouding in draaide AZ de wedstrijd in hun voordeel met twee doelpunten van Arveladze in twee minuten. Het eerste doelpunt werd hevig bekritiseerd door de Ajacieden vanwege twijfel of de bal wel over de lijn was geweest. Op slag van rust kwam Ajax verdiend op gelijke hoogte via een afstandschot van opnieuw Sneijder. Ajax liet het na om het overwicht in de eerste helft in een voorsprong uit te drukken.

In de tweede helft was het weer een opleving van twee minuten die Ajax de das om deed. Binnen twee minuten was het dit keer de Deen Kenneth Perez die zijn ploeg op 4-2 bracht. Beide kleren trof hij doel via een afstandschot. Vlak voor tijd kreeg Lindenbergh de rode kaart getoond van Luinge, naar verluidt voor slaan van de tegenstander.

[later meer]

Achterstand op AZ loopt op; PSV verliest

Ajax zal voorlopig in de competitie achter de feiten aanlopen. Na de 4-2 nederlaag in Alkmaar is de achterstand op AZ en RKC Waalwijk opgelopen tot negen punten. Ajax heeft nog wel het inhaalduel tegen ADO Den Haag voor de boeg. PSV verloor met 1-0 in Groningen.

(Gepost door Woot)

Ajax middenvelder Lindenbergh moest in de 88ste minuut van het veld wegens een rode kaart. Hij werd bestraft voor het slaan van tegenstander Shota Arveladze. Luinge toonde hem daarop de rode kaart. Daarmee moest juist hij in zijn oude stadion tegen zijn oude club op pijnlijke wijze een vervroegde aftocht maken.

Van Gaal: we hebben Ajax in tweede helft overklast

(Gepost door Cattinzakkio)

Tegenover Langs de Lijn liet Louis van Gaal weten blij te zijn met het resultaat en de manier waarop die tot stand kwam voor AZ. 'De eerste 20 minuten werden we weggespeeld. We hadden toen op een ruime achterstand kunnen staan. Daarna lieten we zien dat we ook goed kunnen voetballen. We gingen steeds beter spelen. We stonden aanvankelijk te ver van de actie op het middenveld af. Dat is wat Ajax groot maakt. Door een tactische omwisseling ging dat beter. Na rust hebben we volgens mij Ajax overklast.'

'Het is leuk om de euforie in Alkmaar te zien. Het is lang geleden dat ze van Ajax hebben gewonnen en dan ook de manier waarop. Het publiek hoopt op een kampioenschap, dat is ook al zo lang geleden. Hopen mag uiteraard, maar de kans voor ons is kleiner dan voor Ajax, Feyenoord en PSV.'

Sneijder: te makkelijk weggegeven

Wesley Sneijder zorgde tegen AZ voor twee treffers, maar dat was niet voldoende voor de zege. 'We hebben het te makkelijk weggegeven. In het eerste half uur hebben we fantastisch voetbal gespeeld. We gaven ook helemaal niets weg. We domineerden en komen terecht op voorsprong. Dan kom je door twee keer onoplettendheid op achterstand. We maken het in de eerste helft nog wel goed tot 2-2. In de tweede helft geven we het dan te makkelijk weg. Dan loop je achter te feiten aan. We creerden gewoon te weinig in de tweede helft. Daarbij dekten we te kort en dan weet je dat AZ fantastisch kan voetballen.'

'Dit is zuur voor ons, maar je kan er niets uit concluderen. Er zijn nog 30 wedstrijden te spelen.'

Nigel de Jong vandaag afwezig wegens prive omstandigheden

(Gepost door ajaxjodentk/Peter)

Een van de beste vrienden van Nigel de Jong, die hij al vanuit de wieg kende is dit weekend overleden. de Ajacied noemde hem nog in de VI van afgelopen week. Het gaat om Luciano van den berg. Door een auto-ongeluk in Almere is deze speler van Stormvogels/Telstar gisteravond om het leven gekomen. Van den Berg raakte de macht over het stuur van zijn auto kwijt en kwam terecht in een dodelijke slip. Hij is 21 jaar geworden.

De verdediger van de in de Gouden Gids Divisie uitkomende club maakte in de nacompetitie van vorig seizoen zijn debuut in het eerste elftal en scoorde toen gelijk de winnende goal. Afgelopen vrijdag speelde hij nog in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Zwolle. Eerder kwam Van den Berg uit voor FC Abcoude en FC Omniworld.

Ajax: Olaf Lindenbergh ('88)

Hans Vonk, Hatem Trabelsi, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson, Tom?s Gal?sek, Wesley Sneijder, Olaf Lindenbergh, Steven Pienaar ('62 Mauro Rosales), Markus Rosenberg ('62 Angelos Charisteas), Ryan Babel ('84 Edgar Manucharyan)

Opstelling AZ

Timmer, Jaliens, De Zeeuw ('84 Steinsson), Opdam, De Cler, Landzaat, Schaars, Van Galen, Sektioui, Arveladze, Perez ('86 Huysegems)

Ajax Foto Side: Sfeerverslag AZ-AjaxF-side.nl: Foto's AZ-Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.