14 september 2005
-
Champions League
-

Ajax is de eerste ronde van de Champions League goed begonnen. In Praag werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sparta Praag. Vooraf werd die ploeg gezien als directe concurrent voor de tweede plaats. Ajax speelde een uitstekende wedstrijd, de ploeg verzuimde het alleen af te maken. Eigenlijk kreeg Ajax te weinig met het gelijkspel, maar omdat de ploeg pas in blessuretijd op gelijke hoogte kwam via een afstandschot van Wesley Sneijder mag de ploeg toch niet ontevreden zijn.

[later meer]

Mooie uitgangspositie ondanks dat de ploeg te weinig kreeg met 1-1

Ondanks dat Ajax het duel eigenlijk makkelijk had moeten kunnen winnen, de ploeg had 60% van het balbezit in de uitwedstrijd en kreeg een reeks goede kansen, met name via Rosenberg, creerde de ploeg met de 1-1 een mooie uitgangspositie voor de rest van de poulewedstrijden. Thuiswedstrijden dienen in de Champions League gewonnen te worden, in de uitwedstrijden wordt normaal gesproken het verschil gemaakt. Tegen Sparta Praag behaalde Ajax een belangrijk punt. Daarbij zal de ploeg de nodige zelfvertrouwen hebben getankt door de manier waarop het de tegenstander wist te bespelen.

Late zege brengt Arsenal aan de leiding; rood Van Persie

Arsenal heeft de leiding in de poule van Ajax gepakt. Pas in de slotminuten wist de ploeg de wedstrijd tegen FC Thun te beslissen. Arsenal deed dat met tien man. In de 45ste minuut moest Van Persie met rood van het veld. Gilberto Silva bracht Arsenal in de 51ste minuut op voorsprong. Ferreira bracht de elf van Thun twee minuten later alweer langszij. Bergkamp besliste in blessuretijd de wedstrijd.

1 Arsenal 1 3 2-1
2 Ajax 1 1 1-1
3 Sparta Praag 1 1 1-1
4 FC Thun 1 0 1-2

Blind: vervelend om blij te moeten zijn met gelijkspel

Danny Blind liet na afloop voor de microfoon van Langs de Lijn weten erg teleurgesteld te zijn. 'Natuurlijk ben je blij dat je op deze manier een punt meeneemt. Maar dat is eigenlijk het verschrikkelijke. Dat je blij moet zijn met een gelijkspel.'

'Het eerste half uur speelde we goed en creerden we vier a vijf goede kansen. Het laatste kwartier in de eerste helft werd het iets minder. We gingen slordiger met de inspeelpass om. We zochten minder snel de vrije man en de diepte, daardoor werd het rondspelen om het rondspelen. Dat probeer je dan in de rust recht te zetten. Maar ze zijn nooit in de wedstrijd geweest. We vergaten alleen de trekker over te halen.'

Blind: afgezien van de kansen speelde Rosenberg goed

Danny Blind was na afloop te spreken over het spel van Rosenberg. 'Los van de kansen speelde Rosenberg goed. Hij speelde steeds op het randje. Alleen hij moet twee goals maken, dat vergeet hij. We zochten hem te weinig, de momenten dat we hem aanspeelde waren het direct kansen. In de laatste fase werd het minder en daarom wisselde ik hem. Maar er ging steeds genoeg dreiging van hem uit. Er waren altijd mogelijkheden om hem aan te spelen. 4 keer kwam hij in scoringspositie. Dat moet genoeg zijn om twee goals te maken. Dat mag je jezelf verwijten.'

Uitslag: 1-1 (0-0)

1-0 Matusovic ('66)
1-1 Wesley Sneijder ('89)
Larsen

Ajax: Tom?s Gal?sek

Hans Vonk, Hatem Trabelsi, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson, Tom?s Gal?sek ('89 Johnny Heitinga), Wesley Sneijder, Olaf Lindenbergh, Steven Pienaar ('81 Mauro Rosales), Markus Rosenberg ('76 Angelos Charisteas), Ryan Babel

Opstelling Sparta Praag

Blazek, Pospech, Petr?s, Luk?s, Kadlec, Kisel, Sivok, Pol?cek ('79 Dosek), Poborski, Slepicka ('49 Matusovic), Zelenka

Ajaxfotoside.nl: Foto's Sparta Praag - AjaxAjax Foto Side: Foto's Sparta Praag - AjaxF-side.nl: Sparta Praag-Ajax (1-1)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 66 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.