17 maart 2024
Het Kasteel
ESPN

Steven Bergwijn redt bij terugkeer een punt uit bij Sparta; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag aan de lastige uitwedstrijd tegen Sparta een punt overgehouden. Nadat Sparta op 2-0 was gekomen, brachten Chuba Akpom en Steven Bergwijn Ajax weer naast de Rotterdammers. Brian Brobbey viel uit na een hamstringblessure en Steven Bergwijn maakte net als Mika Godts weer zijn rentree na een blessure. Ahmetcan Kaplan pakte in de blessuretijd een rode kaart.

Na blessures van afgelopen donderdag en de schorsing van Rensch was het puzzelen voor John van ’t Schip. Josip Šutalo ontbrak wegens een blessure en op zijn plek achterin stond Henderson. Anton Gaaei stond weer rechts achterin. Op de gebruikelijke plek van Henderson op het middenveld stond nu Branco van den Boomen en Mika Godts maakte zijn rentree in de basis aan de linkerkant. Borne Sosa en Tristan Gooijer ontbraken vandaag in de wedstrijdselectie.

Het eerste kansje voor Sparta ontstond na een actie van Saito vanaf links, maar de tweede poging van Verschueren was een makkelijke vangbal voor Ramaj.

Brobbey kreeg de eerste Amsterdamse kans na een voorzet van Henderson, maar deze werd net naast gekopt. Via Mannsverk en Brobbey werd een goede combinatie opgezet, maar het schot van Taylor werd geblokt.

Ramaj moest na 25 minuten aan de bak op een schot van Verschueren uit een voorzet van Mito, maar de Duitser tikte de bal over. Maar 3 minuten later zette Verschueren alsnog Sparta op 1-0. Saito bediende de middenvelder, die Kaplan simpel uitkapte en de bal in de verre hoek achter Ramaj schoot.

Anton Gaaei kreeg een kans op de gelijkmaker, na een pass van Brobbey. Nick Olij stond echter klaar en tikte de bal achter. Een voorzet van Branco van den Boomen was te scherp en werd gevangen door de Sparta doelman. Een ingestudeerde variant tussen Henderson en Taylor leverde geen gevaar op voor de thuisploeg. Brobbey kon van dichtbij schieten na een voorzet van Godts, maar weer stond Olij in de weg.

Sparta kwam al heel snel in de tweede helft op een 2-0 voorsprong. Clement schoot de bal het strafschopgebied in en klopte Ramaj in de korte hoek.

Na 10 minuten in de tweede helft een dubbele wissel bij Ajax. Mika Godts en Kristian Hlynsson gingen naar de kant en Chuba Akpom en de weer herstelde Bergwijn kwamen in de ploeg.

Akpom was al snel dichtbij een aansluitingstreffer, maar vond weer Olij. De volgende kans was voor Hato, maar de Sparta doelman lag goed in de hoek.

Ajax kwam terug door Akpom, tien minuten na de wisselbeurt van de Engelsman. Een mooie voorzet van Henderson en Akpom kopte in de verre hoek de 2-1 binnen. Dit was de laatste actie van Henderson, die direct vervangen werd door Tahirović.

Op zoek naar de gelijkmaker bleven de Amsterdammers druk zetten op het doel van Olij, zo ook van den Boomen. Helaas ging zijn schot over de goal.

Tien minuten voor tijd de laatste Ajax wissel, nadat Brobbey een bovenbeenblessure opliep. Julian Rijkhoff was zijn vervanger.

Steven Bergwijn bekroonde zijn terugkeer met de 2-2 twee minuten voor tijd. Akpom trok de bal voor en bij de tweede paal wist de weer herstelde aanvaller binnen te werken.

Ahmetcan Kaplan pakte in de blessuretijd nog een rode kaart, nadat hij Brym vastpakte als laatste verdediger. Een minuut hiervoor werd Bergwijn nog aangetikt, maar vond Gözübüyük het te weinig voor een strafschop.

Akpom: "Dit gelijkspel voelt als een nederlaag"

Akpom was na zijn goal en assist de KPN Man of the Match. De aanvaller was ondanks zijn goal en assist niet tevreden met het gelijkspel, zo gaf hij aan: "Dit zijn de wedstrijden die je wilt winnen. Dus misschien voelt dit gelijkspel zelfs als een nederlaag. Maar als we positief kijken hebben we een punt. We willen meer, maar we moeten kijken naar de positieve punten. De trainer wilde dat ik meer dreiging in de 16 bracht. Dat heeft de trainer ook aan het team gevraagd in de rust. Terug kijkend hadden we misschien zelfs moeten winnen, want we kregen nog genoeg kansen."

De assist van Henderson was op maat, de kopbal van Akpom was goed geplaatst in de hoek. Dat hij de goal op deze manier maakte verraste de spits niet: "Hier train en droom ik van. Ik moet zorgen dat ik op de juiste plek sta en het voelt goed om hem zo binnen te koppen. Dit is een van mijn kwaliteiten. Ik draag graag mijn steentje bij met doelpunten om daarmee belangrijk te zijn. Ook met mijn assist ben ik blij dat ik het team kon helpen."

Van 't Schip: "De eerste helft waren we niet overtuigend"

Trainer John van 't Schip gaf aan dat hij in de rust wel heeft aangegeven dat er de weinig aanwezigheid was in de zestien van Sparta. Dat zag hij in de tweede helft wel terug, aldus Van 't Schip: "We hadden ogenschijnlijk controle over de wedstrijd, maar je komt wel met 2-0 achter. De eerste helft was de laatste fase niet overtuigend genoeg en hadden we een aantal keer eerder moeten schieten bijvoorbeeld. De bezetting was niet goed. Het ging wel beter in de tweede helft. Het helpt niet dat je snel achter komt. Daardoor begin je gelijk slecht aan de tweede helft. Maar ik dat we wel goed gespeeld hebben. Ik moet het team een compliment geven dat ze zich hebben terug geknokt."

Positief was de trainer ook over de teruggekeerde Godts en Bergwijn: "Ik denk dat Mika een hele goede wedstrijd heeft gespeeld, zeker voor de eerste keer in de basis. Hij had veel dreiging vanaf links en hij was onze gevaarlijkste man. Hij speelde eigenlijk wel langer dan voorzien. In de rust hebben we het gecheckt en hij kon door. Daardoor konden we daarna Bergwijn brengen die eigenlijk maar 30 minuten kon spelen."

Bergwijn: "Ik probeer nu altijd voor de man te komen"

Steven Bergwijn vond net als Akpom dat Ajax twee punten had verloren en niet een gewonnen: "Zeker in die laatste minuut voel ik een duidelijke duw in mijn rug. Dus ik had verwacht een fluitje te horen of dat hij minimaal zou gaan kijken. In de eerste helft zagen we dat we scherper moesten zijn in de zestien en dan kun je er een of twee maken. Bij mijn goal was ik er ook bewust mee bezig dat ik scherper was dan de verdediger. Soms betrap ik me erop dat ik soms nog te veel slaap op zo'n moment. Ik probeer nu altijd voor de man te komen."

Het was de eerste wedstrijd voor de aanvoerder sinds zijn blessure die een update gaf over zijn fysieke gesteldheid: "Het was wel weer zwaar. Individueel trainen is wel echt anders. Ik heb zware benen, maar op het veld moet gewoon de knop om. De komende week gaan we weer hard trainen tijdens de interland break om weer fit te worden."

'82 Brym voor Lauritsen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.75. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.