11 februari 2024
Abe Lenstra Stadion
ESPN

Heerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag een uitgelezen mogelijkheid op de vierde plaats laten liggen, omdat er niet werd gewonnen in Heerenveen. Chuba Akpom scoorde de 3-2, nadat Bochniewicz eerst zijn eigen doelman had gepasseerd. In de allerlaatste minuut was er nog een spannend VAR moment bij een mogelijke gelijkmaker, maar de VAR oordeel dat de bal de doellijn niet had gepasseerd.

Bij Ajax ontbraken de geblesseerde Rensch en Bergwijn in de basis. Borne Sosa en Carlos Forbs namen hun plekken in.

Het eerste kansje was voor SC Heerenveen, maar Sahraoui schoot ruim naast. De Friezen kwamen wel op voorsprong na een minuut of 10. Na een voorzet van Braude kopte Van Amersfoort de 1-0 binnen.

Heerenveen bleef druk houden, maar onder andere een kopbal van Wålemark leverde geen goal op.

Na 20 minuten kreeg de thuisploeg een vrije trap na eerst een slippertje van Sosa, gevolgd door een overtreding van Hato. Thom Haye schoot de vrije trap tegen de lat.

Hierna schoot Hlynsson op de lat uit de eerste Ajax kans na terugleggen door Brobbey. Het volgende schot was van Kenneth Taylor, maar oud Ajax doelman Van der Hart wist te redden. Na een overtreding op Brobbey kreeg Ajax een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Het plaatsen van Sosa was prima, maar omdat deze niet heel hard was kon de keeper redden.

Heerenveen probeerde de controle weer terug te pakken en Wålemark kreeg een goede kans, maar die werd nog aangeraakt waardoor het een hoekschop werd. Deze leverde niets op.

Acht minuten voor de rust kwam Heerenveen op 2-0 door Sahraoui. Via Haye en Braude werd van Amersfoort diep gestuurd die de bal goed teruglegde. Brouwers mistte de bal en Sahraoui schoot eerst tegen Šutalo op, maar kreeg direct een tweede kans die hard achter Ramaj eindigde.

In de laatste minuut van de eerste helft kreeg Ajax nog een vrije trap nadat Forbs werd aangetikt. Hlynsson nam de vrije trap, maar van der Hart kon redden zonder problemen.

Tijdens de rust mocht Carlos Forbs achter blijven in de kleedkamer en kwam Chuba Akpom in het veld.

Binnen een minuut na de rust maakte Heerenveen er 3-0 van. Na eerst onzekere passes van Ramaj en Šutalo en slecht ingrijpen van Gooijer kon Sahraoui de bal voorzetten en schoot Brouwers tegen Ramaj op. Van Amersfoort was alert en schoot de tweede kans hard binnen.

Op een hele rommelige manier deed Ajax iets terug en werd het 3-1. Nadat Taylor opstoomde probeerde Brobbey invaller Akpom te bereiken, maar voordat de Brit kon uithalen tikte Bochniewicz de bal achter zijn eigen doelman in de 51e minuut.

Ajax bleef gevaarlijk, maar echt grote kansen leverde het niet op. Tot de 70e minuut Hlynsson op doel schoot en van der Hart redde. Uit een corner van Hlynsson was Brobbey dichtbij een goal, maar de spits kopte net naast. Van der Hart was attent bij voorzetten van Brobbey en Sosa.

Met nog iets meer dan 10 minuten te spelen kwam Ajax op 3-2. Sosa gaf voor, Gooijer legde terug en Akpom schoot van dichtbij binnen.
Heerenveen wisselde verdedigend en maakte het prioriteit om de voorsprong vast te houden. Uit tegenstootjes was Ramaj Nunnely te vroeg af en schoot Sahraoui ruim naast.

Ajax probeerde hoopvol een gat te vinden in de handbal verdediging van Heerenveen. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd was er nog een spannend VAR moment. Uit een laatste voorzet van Berghuis kopte Šutalo de bal in en via Van Beek en Van Ottele leek de bal de doellijn te passeren, waarna de VAR uitsluitsel moest brengen. Deze oordeelde dat de bal de lijn niet had gepasseerd en zo won Heerenveen met 3-2 en bleven de punten in Friesland.

Berghuis: "We moeten het accepteren hoe moeilijk het ook is"

Steven Berghuis was vandaag aanvoerder bij afwezigheid van Bergwijn. Ajax leek dichtbij een punt met een beslissing van de VAR in de laatste minuut van de blessuretijd, maar Berghuis gaf aan begrip te hebben voor de uiteindelijke beslissing: "Er is geen doellijn technologie en als er dan geen bewijs is dat hij over de lijn is mag de scheids hem niet goedkeuren. Ik kan me voorstellen als ik hem zo zie dat ze besluiten dat ze niet 100% zeker weten dat de bal eroverheen is. We moeten het accepteren hoe moeilijk het ook is, want dan hadden we met een puntje weg kunnen gaan. Maar dat is ook voetbal helaas."

Ajax verloor doordat de goal niet werd toegekend met 3-2. Een punt leek heel dichtbij en Berghuis was er niet zeker van of een punt verdiend zo zijn: "Bij momenten wel en bij momenten niet. Ik denk dat we een zwakke wedstrijd hebben, maar we hebben wel onze kansen gehad. Zoals de vrije trap van Sosa en de bal van Hlynsson op de lat in de eerste helft.
Heerenveen pakte de momenten wel en wij niet. Heerenveen was agressief met druk zetten en er onderuit spelen. Het gevoel was wel dat wij niet goed in de wedstrijd zaten."

Ook over zijn eigen spel was de rechtsbuiten kritisch: "Mijn gevoel is dat te weinig in het spel ben voor gekomen. Soms heb je zulke wedstrijden er tussen. Ik moet het nog even terugkijken hoe het komt. Of het ligt aan mijn eigen positie of hoe we aan het voetballen toe zijn gekomen aan de rechterkant met de bezetting van de posities."

Van 't Schip: "het was gewoon niet voldoende vandaag"

Ajax verloor vandaag voor het eerst met John van 't Schip als trainer. In de eerste helft kregen de Amsterdammers weinig grip op Heerenveen erkende ook van 't Schip: "Ze kwamen natuurlijk al vrij snel voor. Wij gaven te veel weg en Heerenveen deed het goed. We kwamen er niet goed voetballend doorheen. Brian konden we moeilijk bereiken en Kristian stond wel veel vrij in het midden, maar we kwamen niet toe aan wat we wilden. Dan komt Heerenveen ook nog op 2-0 en direct na rust op 3-0, dan weet je dat het lastig wordt. We komen wel weer in de wedstrijd, maar het was gewoon niet voldoende vandaag."

Met Akpom voor Forbs als wissel in de rust leek Ajax met een plan de kleedkamer uit te komen om op jacht te gaan naar de 2-1, maar in plaats daarvan werd het als snel 3-0. Van 't Schip hierover: "Als je de tweede helft zo begint, maak je het jezelf heel moeilijk. We komen nog terug naar 3-2 en misschien wel 3-3. Daar wil ik verder niet te lang over praten. Het is lastig te zien en ze hebben geen horloges hier. Je hebt niets aan die discussie."

Van 't Schip blikte hierna vooruit naar de wedstrijd tegen Bodø/Glimt komende donderdag: "Als team moeten we veel scherper aan de wedstrijd beginnen. Vandaag waren we er gewoon niet bij en dat kan niet. Bodø/Glimt is een mooie gelegenheid om je te laten zien."

Henderson: "Voor mij is het duidelijk dat de bal over de lijn is"

Henderson speelde vandaag zijn tweede wedstrijd in het Ajax shirt en de eerste keer buiten de Johan Cruijff ArenA. De Ajacied was vandaag ook direct verbaasd dat er geen doellijn technologie aanwezig was: "Ik wist niet dat het in Nederland niet altijd gebruikt werd, maar als je de beelden ziet heb je die volgens mij ook niet nodig. Ik snap niet waarom er geen doelpunt werd toegekend. Ik vind het vreemd, want voor mij is het een duidelijke goal. Uiteindelijk is het een grote teleurstelling dat hij niet telt en je zo een punt misloopt."

Henderson was kritisch op hoe Ajax speelde en vond dat Ajax niet het gebruikelijke niveau haalde: "De eerste helft spelen we niet goed genoeg om de wedstrijd te kunnen winnen. Je komt op twee doelpunten achterstand en in de tweede helft begin je ook weer slordig. We komen weer goed terug in de wedstrijd en met een beetje geluk pak je een punt. Maar dat was ook het maximale wat we zouden verdienen hoe we vandaag hebben gespeeld. Als je kijkt waar ons team toe in staat is en hoe we de laatste weken spelen hebben we niet ons niveau gehaald. We moeten de komende weken beter presteren, want elk punt is belangrijk. We moeten hier nu van herstellen en dan weer vooruit kijken naar de volgende wedstrijd."

15  0 1-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.19. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.