Ajax overleeft 6 minuten lang restant in Waalwijk en wint met 2-3

6 december 2023
Mandemakers Stadion
ESPN

Ajax overleeft 6 minuten lang restant in Waalwijk en wint met 2-3; image source: Pro Shots

Vanavond speelde Ajax het restant van de wedstrijd uit bij RKC Waalwijk die 30 september werd gestaakt, nadat Etienne Vaessen na een botsing met Brian Brobbey bewusteloos bleef liggen en moest worden gereanimeerd. De staking vond plaats in de 84e minuut, waardoor de hervatting 6 minuten zou duren, plus 3 minuten blessuretijd. In het restant werd niet meer gescoord, waardoor de Amsterdammers de 3 punten meenamen naar Amsterdam en zo naar plek 6 steeg,

Wat gebeurde er 30 september verder. Een kleine terugblik: Maurice Steijn was nog trainer en leek een hoognodige overwinning binnen te halen. Op het moment van staken stond Ajax met 2-3 voor door doelpunten van Brian Brobbey, Steven Bergwijn (uit een penalty) en Steven Berghuis. Nadat Ajax met 0-1 en 1-2 voorkwam, maakte RKC tweemaal gelijk via Michiel Kramer en Yassin Oukili. Ajax had die avond een keer gewisseld. Steven Bergwijn kon wegens een blessure niet verder en werd vervangen door Amourricho van Axel Dongen.

Maar dan terug naar vanavond 6 december, de hervatting. Ajax heeft inmiddels met John van ’t Schip een nieuwe trainer en staat er een stuk beter voor dan eind september. In vergelijking met de spelers die toen op het veld stonden, ontbraken Jay Gorter, Silvano Vos en Amourricho van Axel Dongen. Door de KNVB werd bepaald dat Ajax deze spelers mochten vervangen zonder dat dit een wissel zou kosten. In vergelijking met de laatste weken geen verrassing wie de vervangers waren. In het doel stond Diant Ramaj op de plek van Gorter en Benjamin Tahirović begon samen met Kristan Hlynsson op het middenveld. Hierdoor stond Steven Berghuis rechts voorin en Forbs op linksbuiten.

De wedstrijd werd hervat met een scheidsrechtersbal in het doelgebied van Etienne Vaessen.
Het plan van RKC was duidelijk, waar het Ajax al direct vol onder druk zette.

In de 86e minuut kreeg RKC aan vrije trap net buiten de 16, maar dit leverde geen gevaar op.
Ajax wilde hierna een tegenval inzetten, maar Oukili stuitte Hlynsson en pakte een gele kaart.
Ajax leek vooral in de eerste minuten prioriteit te geven aan het opruimen van de bal en minder met het opzetten van aanvallen.

In de 90e minuut kreeg RKC hun beste kans. Margaret gaf voor en Stevanovic kopte de bal net over de goal. De blessuretijd werd vastgesteld op 4 minuten, een minuut meer dan vooraf al was aangegeven.
Brobbey versierde bij de cornervlag een hoekschop in de blessuretijd en zo tikte de tijd weer verder. Maar ook deze corner stond vooral in het teken van de tijd volmaken.

De laatste kans van RKC was een schot door Van den Buijs wat Taylor blokte. Zo won Ajax het restant, maar voor degenen die niet hebben gekeken hebben vanavond niets gemist.

Brobbey: "Het waren mijn zwaarste zes minuten ooit"

Brian Brobbey stond samen met Etienne Vaessen voor de camera van ESPN. Brobbey gaf aan blij dat te zijn dat Etienne Vaessen inmiddels weer op het veld staat, ook al heeft hij wel even gevreesd voor het ergste. Sinds de botsing en de nasleep hebben de spits en keeper veel contact gehad. Ook Etienne Vaessen was blij met het contact. De keeper gaf aan dat hij de spits niets kwalijk heeft genomen en dat het hem en zijn familie goed heeft gedaan.

Direct na het eindsignaal zocht de spits Vaessen weer op. Volgens de spits had hij dit plan al: "Dat zou ik sowieso gaan doen en ik zou shirtje wisselen met hem. Dat hadden we vooraf besproken via de app voor zijn zoontje. "

Brobbey was vandaag erg actief, maar wel anders dan normaal. De spits was vooraf in de hoek te vinden om de bal vast te houden en de tijd weg te laten tikken. Brobbey hierover: "Ik was helemaal kapot ja. Het waren mijn zwaarste 6 minuten ooit. De drie punten zijn belangrijk voor ons en nu gaan we ons focussen op Sparta."

Van 't Schip: "Voor ons was het belangrijk om de 3 punten te behouden"

John van 't Schip was slechts alleen voor de laatste 6 minuten verantwoordelijk, nadat twee maanden geleden Maurice Steijn nog trainer van Ajax was. Ajax stond al op voorsprong en had eigenlijk maar een missie.

Van 't Schip over de wedstrijd: "Je weet dat er altijd een moment komt en dan moet je geluk hebben. RKC had niets te verliezen en voor ons was het vooral belangrijk om de 3 punten te behouden en dat hebben we gedaan. Met de wissels hebben we vooraf een andere warming up gedaan, zodat ze warm zouden zijn als het nodig zou zijn. Die hadden er zo in gekund. Maar wisselen vond ik niet nodig. Het is belangrijk dat we de punten binnen hebben en deze nu zijn bijgeschreven op de ranglijst."

Berghuis: "We moesten vandaag vooral aan game management doen"

Steven Berghuis vond het apart, om zo vanavond het restant te moeten spelen. Hij omschreef het als een lastige situatie. De aanvoerder van vandaag bleek omdat er niet meer gescoord werd de matchwinner. Verder zei de aanvaller over vandaag: "We moesten vandaag vooral aan Game management doen. Momenten pakken en minuten pakken. Dat hebben we uiteindelijk wel gedaan. Punten meenemen en op naar Amsterdam. De hele dag is anders dan normaal. De reden dat we hier zijn is Vaessen. We zijn vooral blij dat het weer goed met hem gaat. Gezondheid boven alles. We hebben de weg omhoog weer gevonden en we moeten meer willen.

Vaessen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 16 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 2-3 (1-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.13. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

9. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
9. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)

5 maanden geleden (gewijzigd)
Ik hoop dat we snel scoren zodat we de resterende minuten rustig uit kunnen spelen. Maar ik vrees dat het weer neerkomt op 10 minuten - met de rug tegen de muur - bidden dat de bal niet goed voor Kramer valt.
+2/-1

5 maanden geleden
Gewoon geen gekke dingen doen. Je mag toch wel 10 minuten kunnen overleven tegen RKC. Die gek van een Kramer zal wel weer gaan trappen op alles wat beweegt.
9 punten pakken de komende 2.5 week en we staan 5e of 6e. Dan na de winterstop gelijk de Eagles pakken
+4/-0

Als het goed is staan we dat na morgen al…..6e dus.
+3/-0

Onze primadonnas hebben doorgaans 10 minuten nodig om enigszins in de wedstrijd te komen, dus ik houd mijn hart alweer vast.
+2/-0

Hier zou je ook rood voor kunnen geven
+3/-0

Moeten geven denk ik, alleen Berghuis maar even niet vragen. (Hoewel ik het na de VAR beelden wel snap)
+2/-0

Ze staan serieus bij ESPN al 20 minuten de laatste 10 minuten te analyseren. Voor de rest 3 punten bijschrijven en die schopper van RKC had rood moeten hebben.
+6/-0

In de rug duwen is ook toegestaan dit seizoen, maar alleen als het bij Ajacieden gebeurd.
+3/-0

16 mensen die de pool goed hadden, doordat je de rust- en eindstand tot vlak voor de hervatting van de wedstrijd kon wijzigen. Al een aantal dagen geleden een mail over gestuurd en niet eens een reactie gekregen.

Over die 6 minuten kan ik kort zijn. Gedaan wat nodig was om de overwinning over de streep te trekken. Misschien niet Ajax waardig, maar aan de andere kant is het iets wat we bij buitenlandse ploegen vaak een sterk (niet aantrekkelijk) punt vinden.
+4/-0

Ik heb ze ook al 14 e-mails gestuurd dat ik Martha graag linksback wil zetten in mijn favoriete opstelling, maar dat dit onmogelijk is. Dovemansoren.
+3/-0

site-admin 5 maanden geleden
Hier hebben we oprecht nog nooit een e-mail over ontvangen. Het is nu direct aangepast en hij kan als linksback worden opgesteld.
+3/-0

Ik overdreef misschien iets voor dramatisch effect. Desalniettemin bedankt.
+2/-0

Wellicht dat deze in jouw spamfolder is beland, want hier is wel op gereageerd.

Bij het ontwerpen is er nooit rekening gehouden met het feit dat een wedstrijd zou worden gestaakt en op een andere datum weer uitgespeeld zou worden. Fout volledig van onze kant dus.

Tot jouw mail zijn wij in de veronderstelling geweest dat door de Pool uit te schakelen voor deze wedstrijd (iets wat al meteen gebeurd is toen de wedstrijd een nieuwe datum kreeg) voorkomen zou worden dat iedereen nog de uitslag kon veranderen. Duidelijk is dat er in het script dat hiervoor geschreven is iets fout zit want ondanks dat de Pool is uitgeschakeld kon er gewoon worden ingevuld door degenen die al een uitslag hadden ingevuld.

De logische gedachte zou dan zijn om de Pool voor deze wedstrijd te schrappen. Dat zou voor de database echter een complex verhaal worden, want zoals gezegd hebben we met deze situatie nooit rekening gehouden. Daarbij komt ook kijken dat het voor degenen die in september al voorspeld hebben ook niet eerlijk zou zijn. Het klinkt wellicht ongeloofwaardig, maar op dat moment hadden drie man al een 2-3 uitslag voorspeld met één persoon die ook de juiste ruststand had.

Om die reden hebben we het daarom voor nu maar gelaten zoals het is. Uiteraard moeten wij op de achtergrond wel werken aan een oplossing zodat er in de toekomst bij een gestaakte wedstrijd dit issue niet meer naar voren komt.