Lastig Almere City houdt Ajax op 2-2 na penalty in blessuretijd

12 november 2023
-

Lastig Almere City houdt Ajax op 2-2 na penalty in blessuretijd; image source: Pro Shots

Na twee overwinningen in de Eredivisie heeft Ajax vandaag gelijk gespeeld tegen Almere City. Na een ruststand van 0-0 kwam Almere op een 1-0 voorsprong. Akpom en Tahirović zette Ajax op een 1-2 voorsprong, maar in de laatste minuut kwam Almere City via een penalty alsnog op 2-2.

Het was de eerste ontmoeting tussen Almere City en Ajax in de Eredivisie. Bij Ajax begon Sosa in de basis in plaats van Anton Gaaei. Verder was Branco van den Boomen nog niet hersteld en in vergelijking met donderdag was dit keer Georges Mikautadze zijn vervanger in plaats van Silvano Vos.

In de eerste minuten een schot door van La Parra in het zijnet, maar de buitenspeler stond ook al buitenspel.

De eerste kans voor Ajax was voor Bergwijn. De aanvoerder startte op eigen helft, ging de een twee aan met Kenneth Taylor en dribbelde verder. Hij kwam naar binnen en schoot vanaf de rand zestien meter naast de goal van Nordin Bakker.

Iets voor het kwartier een aardig opstootje tussen Brian Brobbey en Damian van Bruggen. Nadat van Bruggen eerst Brobbey aanpakte in het duel en daarna de heren nog even doorgingen. Het resulteerde uiteindelijk dat Brobbey de verdediger bij het shirt pakte rond de kraag. Nijhuis deed het af door beide heren geel te geven.

Het tweede schot was van Berghuis. Na een mooie steekpass op Brobbey ging de spits achter de bal aan en was Mbe Soh te snel af. Hij speelde Berghuis aan, maar die schoot de bal recht in de handen van Bakker na 20 minuten.

Nadat Mikautadze eerst zelf de bal veroverde en opstoomde met Hlynsson, verloor hij later de bal na een poging om te combineren met Berghuis. Dit resulteerde uiteindelijk in een schoot dat naast ging van Robinet.

Een mooie combinatie tussen Berghuis en Hlynsson leek te leiden tot een mooie kans voor de IJslander, maar hij kwam uiteindelijk niet tot een schot na ingrijpen door de verdediging van Almere.

7 minuten voor rust kwam Berghuis wederom naar binnen vanaf rechts, maar ook dit schot ging naast het doel. Een minuut later kwam Hlynsson op aangeven van Bergwijn in schotpositie, maar zijn schot ging recht op de doelman van Almere af. Ajax kreeg in een paar minuten steeds meer kansen en het volgende schot van Mikautadze ging naast na het klaarleggen door Brobbey.

De ploegen gingen rusten met 0-0. In de rust maar liefst 3 wissels door Van ’t Schip. Berghuis, Mikautadze en Sosa bleven achter in de kleedkamer. Forbs, Gaaei en Tahirović kwam in het veld.

Vlak na rust leek Almere op voorsprong te komen, maar Hansen stond buitenspel.

Hierna was Taylor dicht bij de voorsprong voor Ajax na een diagonaal schot wat via de binnenkant van de paal terug het veld in kwam. Ook Forbs kwam tot een schot, maar dat was geen probleem voor Bakker.

Brobbey vocht zich na een uur spelen knap vrij van Damian van Bruggen en met een knap schot richting de bovenhoek dwong hij Bakker tot een redding.

Maar het was Almere dat op 1-0 kwam. Na een zwakke corner van Ajax konden 3 spelers van Almere City opstomen tegen Bergwijn en Gaaei. Almere speelde het slim uit en Ritmeester van de Kamp maakte knap de openingsgoal na Ramaj en Gaaei met 1 beweging te hebben uitgespeeld.

Maar binnen iets meer dan een minuut was het weer 1-1. Gaaei speelde Brobbey in, die de bal sterk vast wist te houden. Hij legde de bal klaar voor de inkomende Akpom die de bal hard binnenschoot. De Engelsman was net na de 1-0 in de ploeg gekomen voor Bergwijn.

Na een voorzet van Gaaei leek Akpom al snel Ajax de voorsprong te geven, maar zijn kopbal werd gered.

Een kwartier voor tijd probeerde Hato het met een afstandsschot, maar ondanks het effect wist de doelman te redden. Beide Ajax spitsen kregen in een aanval de kans op een treffer. Na een voorzet van Gaaei schoot Brobbey tegen Bakker en Akpom de rebound ook tegen de Almere doelman.

De laatste Ajax wissel betekende de entree voor Mika Godts, die in het veld kwam voor Hlynsson.

Ramaj mocht tien minuten voor tijd aan de bak, maar het schot van Duijvestijn leverde niet veel gevaar op.

Maar een minuut later was het 1-2. Benjamin Tahirović ontving de bal op de rand 16 en speelde Brobbey in die de bal weer vast hield. De Bosniër liep goed door en kreeg de bal terug van Brobbey en schoot Ajax voor het eerst vandaag op voorsprong.
Dit betekende dat Almere moest gaan komen en de thuisploeg werd gevaarlijker. Er was een aantal keer onrust toen Ramaj niet goed communiceerde en toen Royo de bal verkeerd raakte en overschoot.

Brobbey kreeg de bal op rand 16 zo’n 5 minuten voor tijd, maar Bakker redde op zijn schot. Forbs scoorde uit de vervolgactie nog wel, maar Brobbey stond buitenspel.
Nadat Akpom ietwat laconiek de bal onder zijn voet liet glijden kon Almere eruit, maar Rensch hield de aanval eruit ten koste van een gele kaart wegens een overtreding op Kitala.

Waar Tahirović de held leek te gaan worden, gleed de Bosniër Resink onderuit in de blessuretijd. De bal ging op de stip en Robinet schoot de penalty achter Ramaj en werd het alsnog 2-2.

Ajax blijft in de middenmoot

Door het gelijkspel tegen Almere City blijft Ajax voorlopig steken onderaan de middenmoot in de Eredivisie. Met 12 punten uit 11 wedstrijden staan de Amsterdammers twee punten achter Excelsior, de huidig nummer 7. Daarboven is Sparta Rotterdam de volgende om te achterhalen, met nog eens vier punten meer. De competitie gaat nu de interlandsbreak in. Op 25 november wacht een thuiswedstrijd voor Ajax tegen hekkensluiter Vitesse.

Brobbey: "Ik houd een beetje een dubbel gevoel over aan de wedstrijd"

Brian Brobbey werd verkozen tot KPN Man of the Match, mede door zijn 2 assists. De spits vond het maar een schrale troost. De spits blikte als volgt terug op de wedstrijd: "Ik denk dat we hier met de overwinning naar huis moeten gaan. Ik denk dat ik goed bezig was in deze wedstrijd. Ik had lekkere duels met van Bruggen. Het was niet slim hoe Tahirović het duel aangaat bij de penalty, maar ik weet zeker dat hij hiervan zal leren. Hij was ook belangrijk met zijn doelpunt en hij blijft een topspeler in mijn ogen. Ik denk dat we in de eerste helft het lastig hadden, maar in de tweede helft creëren we meer kansen. Ik houd een beetje een dubbel gevoel over aan de wedstrijd."

Daarna ging het even kort over de rentree van Etienne Vaessen, die voor het eerst sinds zijn botsing met Brobbey weer op het veld stond. De spits had het wel meegekregen, zo gaf hij aan: "Toen we naar Almere gingen zag ik het op Facebook. Ik ben natuurlijk heel blij voor hem en we hebben veel contact."

Hato: "Je staat 1-2 voor in de 90e minuut en dat mag je niet meer weggeven"

De laatste 20 minuten na de wissel van Bergwijn was Jorrel Hato de aanvoerder vandaag. Ik een week waarin de jonge verdediger ook voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands Elftal was dit een mooie beloning. De verdediger zelf zei het volgende over deze periode: "Het Nederlands elftal gebeuren is natuurlijk een mooi moment voor mij. Ik was ook alleen maar blij toen ik het hoorde. De aanvoerdersband was denk ik omdat ik het dichtstbijzijnde stond. Het was meer dat Chuba erin kwam en ik kreeg hem meteen. Het was niet afgesproken ofzo."

Over de wedstrijd zelf hield Hato geen goed gevoel over, zo zei hij: "De eerste helft waren we heel slordig. De tweede helft waren we beter, maar niet goed genoeg. Je staat 1-2 voor in de 90e minuut en dat mag je niet meer weggeven. Bij de corner waar het 1-0 werd was het ook niet goed gedaan van ons. Maar we kregen na de twee goals nog een kans op de 1-3 en vond dat we een penalty hadden moeten hebben bij die actie met Kenneth (Taylor). Dat was gewoon een duw in de rug en ik vond dat het een penalty was."

Van 't Schip: "Het was traag, er zat geen tempo in"

Tot slot stond van 't Schip voor de camera voor zijn reactie. De trainer zag dat zijn team geen grip kreeg op de wedstrijd. Hij lichtte dit als volgt toe: "Het was traag, er zat geen tempo in. Met de wissels die we hebben gebracht, probeerden we frisheid te brengen. Steven Berghuis was geblesseerd onder andere. Na rust ging het niet veel beter. Totdat we 1-0 achter kwamen en toen gelijk de 1-1 maakte. In die fase kom je ook op 1-2 en speel je stukken beter. Je creëert meer kansen met onder andere Taylor en Brobbey. Ook voor zijn twee assist creëert Brian zelf al 3 kansen. Ik vond dat hij sterk speelde als aanspeelpunt. Het is jammer dat je het uiteindelijk zo weggeeft. We geven het uiteindelijk weg uit een aanval waar je 1-3 had kunnen maken, er wordt een verkeerde keus gemaakt en dan ontstaat de tegenaanval. Het zijn allemaal zaken die je kunt voorkomen, maar als je dat niet doet wordt het zo'n wedstrijd als vandaag."

De 1-0 viel notabene uit een corner van Ajax, maar Almere slim onder vandaan counterde. Hoe keek de trainer hierop terug? Van 't Schip: "Het zijn weer afspraken die niet goed worden nageleefd. Je moet weer omschakelen. Hetzelfde gebeurde al in de wedstrijd tegen Feyenoord, zo kan ik me herinneren. Dat is iets dat absoluut niet mag gebeuren. Inderdaad is het een goal die je veel te makkelijk weggeeft."

Van 't Schip sprak ook over Tahirović en Hato. De Bosniër leek de matchwinner te worden, maar werd uiteindelijk de veroorzaker van de penalty. Hato meldt zich voor het eerst bij het Nederlands elftal. Van 't Schip zei het volgende over de twee: "Het is logisch dat Benjamin zwaar teleurgesteld de kleedkamer in kwam. In plaats van de maker van de winnende goal ben je de schlemiel die de penalty veroorzaakt en je daardoor twee punten inlevert.
Hato is een jongen die laat zien dat hij ondanks zijn jonge leeftijd er staat en hij is niet voor niets opgeroepen door de bondscoach."

Opstelling Almere City FC

Bakker, Ritmeester vd Kamp ('77 Pena), Jacobs, Van Bruggen ('86 Mamengi), Mbe Soh, Roto, Resink, Robinet, Koopmeiners, Van La Parra ('62 Duijvestijn), Hansen ('86 Kitala)

15  1 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.18. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.